Skocz do zawartości
  • 0

System bezdętkowy

Gość Karmazynowy jeleń

Pytanie

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Za długo nie nacieszyłem się w tym sezonie systemem tubeless, bo kilka dni temu patrzę a tu flak. Tylko ~1,5k km przejechanych. Napompowałem, ze dwa dni OK i znowu flak. Zrzuciłem oponę a na taśmie (DT SWISS) w miejscu otworu na mocowanie nypla dziura. Dziura idealnie wykrojona jak otwór. W pozostałych miejscach widać, że już zaczynają się wgniecenia/przecienienia, którym jeszcze mleko daje radę. Taśma była nawinięta jednokrotnie z zakładką przed i za zaworem. Kupiłem teraz 2 sztuki: https://allegro.pl/oferta/schwalbe-tubeless-rim-tape-23mm-tasma-do-obreczy-10703988330  i nawinąłem podwójnie z zakładką. Pytanie: Czy z zasady powinno się tę taśmę nawijać podwójnie?

Jak miałem tego flaka to podjechałem do Atolbike w Puławach i polecili mi coś takiego z Bontragera: https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/części-rowerowe/komponenty-rowerowe/dętki-rowerowe-i-akcesoria-do-bezdętkowych-opon-rowerowych/akcesoria-bezdętkowe/taśma-na-obręcz-bontrager-tlr/p/31426/  Nie kupiłem, bo oczywiście od ręki nie mieli 19mm

Pytanie: Co lepsze na przyszłość?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Podziękował. Znaczy się, że ciśnienie które na nią oddziałuje, wpycha ją do środka otworu, na skutek czego taśma rozciąga się i staje się cieńsza. W konsekwencji dochodzi do przetarcia jej na krawędzi otworu. Choć ciśnienie na jakim jeżdżę to tylko 100 i 90 PSI

Owinąłem już podwójnie i tak zostawię, bo jeszcze wczoraj przeczytałem taką informację: https://lemonbike.eu/product/tasma-uszczelniajaca-stans-notubes-12mm/

ps. a jeszcze odnośnie tych obejm z tworzywa Bontragera ktoś coś napisze?

Napisano

No do wysokich ciśnień to raczej podwójnie taśmę powinno się nawijać. Zresztą pamiętam w temacie pompki że pisałeś że co chwile musisz dopompowywać, to już wtedy wydawało mi się to słabe. 

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

A no widzisz, człowiek tak uczy się i uczy i głupi zdechnie.

Coś odnośnie tych opasek Bontragera?

Napisano
W dniu 13.05.2022 o 09:12, Gość Karmazynowy jeleń napisał:

Choć ciśnienie na jakim jeżdżę to tylko 100 i 90 PSI

"Tylko"? Przecież -jak na system bezdętkowy- to jest -nawet w szosie- olbrzymie ciśnienie. Chyba, że ważysz 200 kg.

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

hehe, bez przesady...

Normalny (może nie do końca), wysportowany mężczyzna. 90kg przy 180cm wzrostu. Panowie, nikt nie ma doświadczenia z tymi opaskami?? 

Napisano

Może na jakieś grupie FB ktoś miał styczność, może tam warto pytać. 50 gram, to też jakoś lajtowo nie jest, a w ogólnym rozrachunku pewnie wyjdzie jeszcze ciężej niż na tradycyjnej opona/dętka. Już tam nie piszę o jakiś Tobulito dętkach czy innych podobnych, ale shwalbe ma serie extra light co są dość lekkie. 

Osobiście bym olał jakieś dziwne wynalazki, a normalną taśmą przejechał z 2 razy jak lubisz wysokie ciśnienia i tyle w temacie ;) 

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dzięki, już w piątek tak zrobiłem. Oba koła rozebrałem i nawinąłem podwójnie taśmę. Już jakieś 100km zrobiłem i trzyma faktycznie lepiej, choć pewnie trzeba będzie kilka razy pompką raz na tydzień ruszyć, ale to dla mnie akceptowalne jest. Zobaczymy.

ps. FB nigdy w życiu nie miałem i już chyba tak zostanie do końca mojego lub jego :)

Jeszcze odnośnie tego ciśnienia, to wziąłem to z jakiejś tabelki dla wagi i typu roweru. Co byś zasugerował? Niższe? Obecnie przód 90PSI i tył 100PSI

Napisano

Dla mnie te tabelki są mało istotne, nie jeżdżę na szosie po szosie. Mam gravela i 45c opony, a teren mocno zróżnicowany, jak za fest telepie i tracę przyczepność to trochę spuszczam na oko.

I podobnie byłoby na rowerze szosowym, nie jestem miłośnikiem kamienia, bardziej cenię komfort. Dużo w ogóle zależy po jakich asfaltach jeździsz, u mnie na takich 90-100 psi za bardzo byś nie pojeździł :) 

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Nie no, asfalty mam pierwsza klasa, może Kampinos tylko trochę gorszy, ale tu na wsi to wszystko nówki, nawet nie korzystam z dróg rowerowych choć często są obok, bo są gorsze i w końcu my szosowcy mamy prawo jeździć ulicą. Nie chciałbym tak zejść z ciśnieniem, żeby mnie crosowcy zaczęli wyprzedzać w końcu stanowimy elitę, a to zobowiązuje. No nie wiem, może na razie nie będę w ogóle dopompowywał i zobaczę jak średnie się kształtują. Dzięki!

Napisano

Tez jeżdzę na 90-100PSI i mam to samo z taśmą. Tylko ja jeżdżę na dętkach. Widać że ciśnienie wypycha taśmę do otworów nyplowych.

986037498_koloflat.jpg.11b73bba9aa274fc6de31ff0a3ebdd70.jpg

Ja złapałem trzy kapcie na trenażerze :D . Tymczasowo włożyłem drugą taśmę i działa. Zobaczymy jak długo.

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dokładnie kolego to. BINGO  Ciśnienie wpycha taśmę. No nic, to musi działać, bo przecież rower kupiłem w zeszłym roku i cały sezon przejeździłem i ten problem nie wystąpił. A rower używka, więc wcześniej na mur jeszcze jeżdżone było. Nie pamiętam tylko, jaka i czy podwójnie była nawinięta taśma.

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Dzięki, fajny kalkulator. Wygląda, że muszę zejść z tym ciśnieniem i tak spróbuję. Sugeruje on 70/75 PSI czyli sporo niżej. Faktycznie 80/90 to pod palcem już kamień jest.

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Nie no, tylko ja mam oponę o szerokości 28mm,  to na 2Bar nie pojeżdżę :) @JWO a Ty jaką masz tę szerokość wewn. obręczy, bo wygląda, że podobnie jak moja 19mm?

Teraz użyłem tej taśmy: https://allegro.pl/oferta/schwalbe-tubeless-rim-tape-23mm-tasma-do-obreczy-10703988330  i w wygląda mi najlepiej a już doświadczyłem DT_Swiss (w mojej opinii najgorsza) Conti (chwilę pojeździłem tylko) i teraz Schwalbe, która na macanego wydaje się być jakościowo b. dobra.

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

@naiLo, bo właśnie czytam, że walczysz z podobnym problemem, daj taśmę szerszą o 4mm od wewn. szerokości obręczy. Pewnie nie ma to aż tak dużego znaczenia, ale jednak mnie przekonało to, że system tubeless tworzy:

taśma (opaska) - mleko - opona

a nie

taśma (opaska) - mleko - kawałek obręczy - opona

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

@Nial, miało być. Sorki

Gość Sillan
Napisano

Podziękował. Znaczy się, że ciśnienie które na nią oddziałuje, wpycha ją do środka otworu, na skutek czego taśma rozciąga się i staje się cieńsza. W konsekwencji dochodzi do przetarcia jej na krawędzi otworu. Choć ciśnienie na jakim jeżdżę to tylko 100 i 90 PSI

Owinąłem już podwójnie i tak zostawię, bo jeszcze wczoraj przeczytałem taką informację: https://lemonbike.eu/product/tasma-uszczelniajaca-stans-notubes-12mm/

Ja używałem - jeśli dobrze dobrana szerokość to można śmiało polecić - z cech charakterystycznych w kołach (przynajmniej moich) powodowały że opona nie do końca zaciskała się w obręczy - więc przy wymianie opony dolewaniu mleka itp łatwiej ją było zdjąć. Czy nie miało by to jakiegoś ujemnego wpływu np na samoczynne wysunięcie  się opony  np na zakręcie - nie wiem. druga sprawa wymagały one nieco innego kształtu końcówki  wentyla .

Gość Karmazynowy jeleń
Napisano

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Na razie jeżdżę jak wściekły na tej taśmie SCHWALBE podwójnie nawiniętej. Zobaczymy. Bardzo słuszna uwaga, bo też się doczytałem o tym kształcie wentyla, a że ostatnio habilitowałem się w wentylach firmy MAVIC, to też bardzo niechętnie bym je zmieniał. Też się obawiałem o osadzenie opony na obręczy, przy jednak stosunkowo grubej opasce a mam GP 5000 S TR

Podsumuję tak, że jak zobaczyłem po raz pierwszy te opaski BONTRAGERa to zapał emocjonalny był, później jednak zaczął on opadać. Polubiłem tę firmę i mam już sporo jej "wynalazków" ale wiadomo, że dziś w marketingowym bełkocie próbuje się upchnąć wszystko, nawet takie wypaczenie jak GRAVEL a co dopiero opaskę :) 

Napisano

Przerobiłem około 8 różnych wentyli i skończyło się na wentylach DT Swiss, który ma prostokątną gumę z kształtem bo obręcz. Wszystkie inne, które są okrągłe po czasie pod wpływem mleka przy mocniejszym odkręcaniu/dokręcaniu zaczynają się obracać i nie ma opcji aby je dokręcić do obręczy.

Te z prostokątną podstawą wpadają w rowek i są ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...