danielos5 Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Cześć. Chcę wymienić kasetę shimano ultegra 11-25 na 11-23. Mam przerzutkę shimano 105 R7000, ktora według producenta obsługuje kasety z największą zębatka minimum 25 zębów. Shimano w najnowszych grupach 105, ultegra, dura-ace nie oferuje kaset 11-23, natomiast można taką znaleźć w poprzedniej serii ultegra cs-6800. Zastanawiam się co stoi na przeszkodzie w zestawieniu takiej kasety z przerzutką 105 R7000? Dlaczego 23 zęby nie mogą według producenta być na ostatniej zębatce, a mogą być na przedostatniej w kasecie 11-25? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uzurpator Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Najnowsze grupy shimano mają przerzutki tylne typu 'shadow', które są konstrukcjami jednozawiasowymi, przeznaczonymi na konkretny rozmiar kasety - w przypadku wersji SS jest to od 11-30, do 11-25. W przypadku 11-23 kółko prowadzące ( górne ) jest za daleko od zębatek kasety co prowadzi do leniwej zmiany biegów. W przypadkach skrajnych, nie zmienia to w ogóle. Generalnei - kombinować można, ale wymaga to nieoczywistych regulacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Uprzedziłeś mnie - efekt jest "maślany" takiej kombinacji - wolno/wolniej zmienia biegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos5 Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.