lyzwik Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Witam, mam pytanie odnośnie wycieku z klamek Shimano Deore BL-M6000 / MT501. W ostatnie lato rower leżał płasko, w bagażniku auta z dwa, gorące dni, wyjmując go zauważyłem wyciek płynu z obydwóch klamek, co mnie mocno zdziwiło. Przy okazji serwisu poprosiłem o odpowietrzenie układu, wymienienie oliwek. Wyciek zniknął i w miarę był spokój, przynajmniej z tyłem, przód nie do końca, czasami miękka klamka po położeniu roweru na boku, ostatnio przestała wracać. Niedawno chciałem wymienić klocki więc standardowo, delikatnie rozchyliłem tłoczki i znowu wyciekł płyn z klamki i teraz praktycznie przodu nie ma. Stąd moje pytania: - jak to jest, że z roweru leżącego na płasko w aucie, bez naciskania klamek wylał się płyn? Przecież to układ zamknięty, co tam się stało? - co mam zrobić żeby to działało? Idzie do mnie zestaw do odpowietrzania aczkolwiek po ostatnim odpowietrzaniu problem wrócił po pewnym czasie. Pewnie usłyszę, że wymiana klamki bo z tego co się orientowałem nie ma do nich za bardzo części zamiennych, natomiast chciałbym wiedzieć na przyszłość co tam się zadziało i jak to naprawić. Cieknie z wnętrza klamki, z miejsca w którym pracuje tłoczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Stawiam na pęknięte kondomy w klamkach. Wyciek spod tej kratki/zaślepki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyzwik Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Nie, wyciek z wnętrza klamki, tam gdzie wchodzi tłoczek. Nie z tej okrągłej zaślepki z krzyżykiem/kratką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Więc uszczelnienia tłoka szlag trafił. Dostępne są chińskie zamienniki tych gumek na ali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyzwik Napisano 14 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Czyli albo wymiana klamki na nową albo jakiś zestaw naprawczy z ali? Chociaż do deore zestawu naprawczego nie mogę znaleźć, jakieś są ale dla wyższych serii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 jeden czort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lyzwik Napisano 1 Września 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2022 Dla potomnych - na wyciek z klamki pomogła wymiana tłoczka na nowy, aluminiowy, z Ali. Model z XT/SLX pasuje również do zwykłego DEORE M6000. Od czerwca do tej pory wszystko gra i hamuje jak należy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi