marceliopti1 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Cześć , mam problem z dobraniem opon do starej kolarzówki marki favorit (model nieznany). Na felgach założone (przez 60 lat) były opony 27 1 1/4 cala 32-630mm. Dziś staram się je wymienić na nowe, kupiłem już 3 komplety opon i żaden nie pasuje (kenda, awina i continental) , każda opona dużo za duża, przy nabijaniu powietrzem opona schodzi z felgi która nie ma rantu na drutowanie. Więc raczej żaden inny komplet 32-630 27 calówek nie będzie pasował... Czy da radę założyć na tą felgę oponę 32-622 ale 28 calową ? Niby 28 cali to znaczy że opona jest większa ale wielkość montażowa 32-622 więc teoretycznie będzie się trzymać? Miał ktoś kiedyś ten problem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) Jeśli masz tam obręcze pod opony o średnicy osadzenia wg. ETRTO 630 mm (a 27 x 1 1/4 to właśnie ten rozmiar), to takie powinny pasować. Może popełniasz jakiś błąd podczas montażu? Stare, stalowe obręcze bez rantu wymagały nieco więcej uwagi podczas zakładania opony, bo jeśli dętka nie ułożyła się dobrze w oponie to mogła wyjść bokiem. Jeździłem wiele lat na stalowych obręczach i oponach 27 x 1 1/4 (Stomil). Ostatnio zakładałem też współczesne opony Kenda 700x32 na szerokie, stalowe obręcze bez rantu (stara, holenderska Gazelle) i też żadnego problemu nie było. Opony dobrze siadły i zniosły pompowanie do 5 atmosfer. Ułożyły się równo. Dlatego moim zdaniem coś robisz nie tak, albo te obręcze nie są pod opony o średnicy osadzenia stopki 630 mm. Na obręczy powinno być to gdzieś oznaczone, wygrawerowane. Sprawdź. Edytowane 11 Maja 2022 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marceliopti1 Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Generalnie co do zakładania, byłem w serwisie rowerowym i nawet oni nie potrafili jej założyć, więc raczej wykluczał bym tą opcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 14 godzin temu, marceliopti1 napisał: przy nabijaniu powietrzem opona schodzi z felgi która nie ma rantu na drutowanie Wrzuć zdjęcie tej obręczy, bo to brzmi jakbyś chciał zakładać oponę na tubulary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Edytowane 12 Maja 2022 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 (edytowane) Czy może coś takiego (to jest obręcz pod szytkę)? Edytowane 12 Maja 2022 przez marvelo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marceliopti1 Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Mocowania na szytki nie ma, zdjęcia podeślę później Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Bo szytki się przykleja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marceliopti1 Napisano 13 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Doszły 28, pasują, więc jak ktoś będzie składał starą kolarzówkę a 27 1 1/4 nie pasuje bo za duża spróbujcie z 28 o tej samej szerokości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marvelo Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Trochę mnie to dziwi, że weszły. W końcu pomiędzy 630 a 622 jest 8 milimetrów różnicy na średnicy osadzenia opony. A może jednak te obręcze to nie są 630 mm? Znalazłeś jakieś oznaczenie na obręczy? Jak wygląda ta nowa opona na tej obręczy (jakieś zdjęcie z boku)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi