nikbar1 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Więc wymieliłem łańcuch (ebik), z przodu jedna zębatka , sprawdziłem czy przerzuca na sucho, jest ok, chodzi płynnie, wsiadłem ,przejechałem z 5 m i jakby się zacina, w pewnym momencie nawet się zablokował, a że mam idiotyczna osłonę łańcucha której nie da się ściągnąć bez ściągnięcia korb pedałów, nie wiem w którym miejscu jest problem, wydaje mi się ,że właśnie w okolicy tej osłony. Problem jest raczej niezależnie od przełożenia . Gdzie szukać przyczyny ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Czy to jest silnik Boscha z małą zębatką ? Jeśli tak ( a może też jeśli nie ) to zajechałeś właśnie przednią zębatkę i ,,zaciąga " nowy łańcuch pod obciążeniem . W każdym razie ja tak miałem . Założyłem stary łańcuch i jest ok . Teraz jeżdżę do zajechania całości . I tobie radzę to samo jeśli jeszcze masz ten stary łańcuch . Potem trzeba będzie wymienić całość - zębatkę, kasetę i łańcuch . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Albo masz zajechaną resztę napędu albo (jeśli spinałeś łańcuch) ogniwo może się nie ruszać w miejscu spięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Fakt , o złym spięciu nie pomyślałem ale to powinno też widać na kasecie i kółkach przerzutki . Jeśli tak to łańcuch trzeba powyginać na boki żeby rozluźnić pin . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 2 godziny temu, WaGiant napisał: Czy to jest silnik Boscha z małą zębatką ? Jeśli tak ( a może też jeśli nie ) to zajechałeś właśnie przednią zębatkę i ,,zaciąga " nowy łańcuch pod obciążeniem . W każdym razie ja tak miałem . Założyłem stary łańcuch i jest ok . Teraz jeżdżę do zajechania całości . I tobie radzę to samo jeśli jeszcze masz ten stary łańcuch . Potem trzeba będzie wymienić całość - zębatkę, kasetę i łańcuch . Tak, to może być to ,spróbuje reaktywować na starym, kupię zębatkę przednią i wymienię, ile przejechałeś na tym co masz ? mam dwa, jeden 7000 i nie ma takich objawów (wymieniałem w obu dzisiaj łańcuchy) ,drugi z 5000 i z tym jest problem. To obciążenie było znikome, jechałem wolno, po prostej drodze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WaGiant Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Ja mam zębatkę 16T ale nie chyba nie oryginalną Boscha , była wymieniana przy zakupie na jakiś zamiennik (fabryczna była 18T ). 16tka wytrzymała 2 łańcuchy i po 2153km nie przyjęła następnego . Przy mocniejszym depnięciu zaciągało . Ja na e jeżdżę tylko w górach , obciążenia , a więc i zużycie jest duże . Inna sprawa że im mniej ząbków tym szybciej padną , a ten zamiennik może jest słabszy . Aha używam łańcuchów KMC do E bikow , wytrzymują +/- tyle ile zwykłe w zwykłym rowerze . Z e-shimano jest podobnie . Ciekawe ile wytrzyma zwykły łańcuch w ebiku ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Sprawdziłem łańcuch ,jest ok, Kupiłem wszystkie graty; ściągacz, zębatkę t18 i klucz do niej, zobaczę jak przyjdzie co z tego wyniknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nikbar1 Napisano 13 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Wymieniłem i po problemie, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.