Skocz do zawartości

[Łancuch się zacina] po wymianie

nikbar1

Rekomendowane odpowiedzi

Więc wymieliłem łańcuch (ebik), z przodu jedna zębatka , sprawdziłem czy przerzuca  na sucho, jest ok, chodzi płynnie, wsiadłem ,przejechałem   z 5 m i   jakby się zacina, w pewnym momencie nawet się zablokował, a że mam idiotyczna osłonę łańcucha której nie da się ściągnąć bez ściągnięcia korb pedałów, nie wiem w którym miejscu jest problem, wydaje mi się ,że właśnie w okolicy tej osłony. Problem jest raczej niezależnie od przełożenia .

Gdzie szukać przyczyny ?

Czy to jest silnik Boscha z małą zębatką ? Jeśli tak ( a może też jeśli nie ) to zajechałeś właśnie przednią zębatkę i ,,zaciąga " nowy łańcuch pod obciążeniem . W każdym razie ja tak miałem . Założyłem stary łańcuch i jest ok . Teraz jeżdżę do zajechania całości . I tobie radzę to samo  jeśli jeszcze masz ten stary łańcuch . Potem trzeba będzie wymienić całość - zębatkę, kasetę i łańcuch .

2 godziny temu, WaGiant napisał:

Czy to jest silnik Boscha z małą zębatką ? Jeśli tak ( a może też jeśli nie ) to zajechałeś właśnie przednią zębatkę i ,,zaciąga " nowy łańcuch pod obciążeniem . W każdym razie ja tak miałem . Założyłem stary łańcuch i jest ok . Teraz jeżdżę do zajechania całości . I tobie radzę to samo  jeśli jeszcze masz ten stary łańcuch . Potem trzeba będzie wymienić całość - zębatkę, kasetę i łańcuch .

Tak, to może być to ,spróbuje reaktywować na starym, kupię zębatkę przednią i wymienię, ile przejechałeś na tym co masz ?

mam dwa, jeden 7000 i nie ma takich objawów (wymieniałem w obu dzisiaj łańcuchy) ,drugi z 5000 i z tym jest problem.

To obciążenie było znikome, jechałem wolno, po prostej drodze.

Ja mam zębatkę 16T ale nie chyba nie oryginalną Boscha  , była wymieniana przy zakupie na jakiś zamiennik (fabryczna była 18T ).   16tka wytrzymała 2 łańcuchy i po 2153km nie przyjęła następnego . Przy mocniejszym depnięciu zaciągało . Ja na e jeżdżę tylko w górach , obciążenia , a więc i zużycie jest duże . Inna sprawa że im mniej ząbków tym szybciej padną , a ten zamiennik może jest słabszy . Aha używam łańcuchów KMC do E bikow ,  wytrzymują +/- tyle ile zwykłe w zwykłym rowerze . Z e-shimano jest podobnie . Ciekawe ile wytrzyma zwykły łańcuch w ebiku ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...