marvelo Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Przetestowałem ostatnio montaż takiego suportu, zwanego naprawczym (produkt firmy M-Wave). Zasadniczo przeznaczony jest do ratowania ram z zerwanym gwintem w mufie suportu, ale ja akurat zastosowałem go w jakiejś bardzo starej, niemieckiej ramie (pewnie z 40-50-letniej) z mufą suportu pod miski wbijane o średnicy 34 mm. To nie jest zgodne z jakimkolwiek standardem. Miski wbijane (i suporty typu pakiet, np. firmy Sunrace) występują w rozmiarach 35, 38 i 40 mm. Nic mniejszego już nie ma. Tak się składa, że taki suport naprawczy ma stożkowe zakończenia tulei i miski służącej do dokręcania, a suporty BSA mają wewnętrznie właśnie około 34 mm, więc całkiem ładnie się wpasował w mufę. Cena jest dość przystępna i czasem pomoże uratować jakąś starą ramę przed złomowaniem. https://allegro.pl/kategoria/czesci-suporty-16440?string=naprawczy Suport jest zbudowany na łożyskach 6903 (17x30x7, łatwo dostępne), więc można nawet regenerować, jak oryginalne padną. https://allegro.pl/listing?string=łożysko 6903&order=p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Ostatnio miałem chwilę grozy z wkręceniem suportu do Muirwoodsa. Mimo wszystko, udało się wkręcić inny suport. Jeśli jednak by się nie udało, takie rozwiązanie uratowało by mi ramę. Świetna sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Jak udało się wkręcić jakikolwiek suport to znaczy że prawdopodobnie pomogłoby przegwintowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vincek Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 To dobra wiadomość suport już siedzi, ale przy wimiane o tym pomyślę. Dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.