Skocz do zawartości

[Wymiana łańcucha] kross vento 5.0

Rekomendowane odpowiedzi

Hej!

Sprawdziłem stopień wyciągnięcia łańcuch w moim rowerze, Miernik jeszcze nie wpada na 0.75% ale jest w połowie, czy ktoś spotkał się z "szkołą" zmiany łańcucha przy 0.5% wyciągnięcia przy kasecie 11 rzędowej? słyszałem tak od innych rowerzystów [ nie wiem czym jest to uzasadnione] i czy jest sens wymieniać łańcuch jeszcze przed 0.75%?

Używam najtańszego miernika do łańcuchów z ali, czy warto kupić jakiś lepszy renomowanej marki? jeśli tak to czego używacie?

Na obecnym fabrycznym łańcuchu przejechałem ok 650km więc nie jest to za dużo a wychodzi na to że trzeba wymienić łańcuch bo "przy 11stkach trzeba jak przekracza 0.5%"

Polecacie jakiś łańcuch innej firmy niż oryginalny shimano? taki który wytrzyma te min 2000km? cena najlepiej porównywalna z tym od shimano ale jestem w stanie dopłacić :]

Mój rower to:

Kross Vento 5.0 2019

na pełnej grupie Shimano 105 R7000

Łańcuch: Shimano CN-HG601

Tam jeszcze bardzo dużo brakuje żeby przymiar wpadł na 0,75. Zresztą najlepiej zmierzyć kiedy jest nowy i po prostu do tego sobie porównywać.

BTW w celu wydłużenia żywotności napędu sporo ludzi (w tym zresztą ja) jeździ "na trzy łańcuchy", które rotuje się co kilkaset kilometrów - masz wtedy wszystkie w podobnym stopniu zużycia i nie ma problemów z przyjmowaniem ich przez napęd. Także możesz sobie kupić teraz kolejny, przejechać na nim 650km i wrzucić kolejny nowy (lub wrócić do oryginalnego na kilkaset kilometrów i tak w kółko)

HG601 to bardzo dobry łańcuch, masz też ultegrę hg701. Od alternatywnych producentów kmc x11 albo wippermann connex

11 godzin temu, Mihau_ napisał:

Tam jeszcze bardzo dużo brakuje żeby przymiar wpadł na 0,75. Zresztą najlepiej zmierzyć kiedy jest nowy i po prostu do tego sobie porównywać.

BTW w celu wydłużenia żywotności napędu sporo ludzi (w tym zresztą ja) jeździ "na trzy łańcuchy", które rotuje się co kilkaset kilometrów - masz wtedy wszystkie w podobnym stopniu zużycia i nie ma problemów z przyjmowaniem ich przez napęd. Także możesz sobie kupić teraz kolejny, przejechać na nim 650km i wrzucić kolejny nowy (lub wrócić do oryginalnego na kilkaset kilometrów i tak w kółko)

HG601 to bardzo dobry łańcuch, masz też ultegrę hg701. Od alternatywnych producentów kmc x11 albo wippermann connex

a co myślisz o tym łańcuchu? WIPPERMANN CONNEX 11s0 https://allegro.pl/oferta/wippermann-connex-11s0-lancuch-11-rzedowy-spinka-10537788907

30 zł więcej niż hg701 ale wszyscy zachwalają spinkę i wytrzymałość tego łańcucha. 

@Mihau_ jak jak fabryczne spinki w obu łańcuchach? porównywanie pod względem rozpinania przy serwisie czy jednak shimano na minus? jak wyciąganie obu łańcuchów? jest przewaga jednego nad drugim czy porównywanie? jak wygląda różnica w głośności pracy tych łańcuchów? który daję o sobie znać?  i czy któryś z nich lepiej przerzuca biegi? chodzi mi o to czy ma lżej w zmianie biegów robi to szybciej, precyzyjniej?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...