AXeLL1 Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Hej! Sprawdziłem stopień wyciągnięcia łańcuch w moim rowerze, Miernik jeszcze nie wpada na 0.75% ale jest w połowie, czy ktoś spotkał się z "szkołą" zmiany łańcucha przy 0.5% wyciągnięcia przy kasecie 11 rzędowej? słyszałem tak od innych rowerzystów [ nie wiem czym jest to uzasadnione] i czy jest sens wymieniać łańcuch jeszcze przed 0.75%? Używam najtańszego miernika do łańcuchów z ali, czy warto kupić jakiś lepszy renomowanej marki? jeśli tak to czego używacie? Na obecnym fabrycznym łańcuchu przejechałem ok 650km więc nie jest to za dużo a wychodzi na to że trzeba wymienić łańcuch bo "przy 11stkach trzeba jak przekracza 0.5%" Polecacie jakiś łańcuch innej firmy niż oryginalny shimano? taki który wytrzyma te min 2000km? cena najlepiej porównywalna z tym od shimano ale jestem w stanie dopłacić :] Mój rower to: Kross Vento 5.0 2019 na pełnej grupie Shimano 105 R7000 Łańcuch: Shimano CN-HG601 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 10 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Dodatkowe zdjęcie poglądowe https://ibb.co/bWjZVj4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 10 Maja 2022 Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Tam jeszcze bardzo dużo brakuje żeby przymiar wpadł na 0,75. Zresztą najlepiej zmierzyć kiedy jest nowy i po prostu do tego sobie porównywać. BTW w celu wydłużenia żywotności napędu sporo ludzi (w tym zresztą ja) jeździ "na trzy łańcuchy", które rotuje się co kilkaset kilometrów - masz wtedy wszystkie w podobnym stopniu zużycia i nie ma problemów z przyjmowaniem ich przez napęd. Także możesz sobie kupić teraz kolejny, przejechać na nim 650km i wrzucić kolejny nowy (lub wrócić do oryginalnego na kilkaset kilometrów i tak w kółko) HG601 to bardzo dobry łańcuch, masz też ultegrę hg701. Od alternatywnych producentów kmc x11 albo wippermann connex Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 10 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2022 Postanowione! zamówiłem hg701. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 11 godzin temu, Mihau_ napisał: Tam jeszcze bardzo dużo brakuje żeby przymiar wpadł na 0,75. Zresztą najlepiej zmierzyć kiedy jest nowy i po prostu do tego sobie porównywać. BTW w celu wydłużenia żywotności napędu sporo ludzi (w tym zresztą ja) jeździ "na trzy łańcuchy", które rotuje się co kilkaset kilometrów - masz wtedy wszystkie w podobnym stopniu zużycia i nie ma problemów z przyjmowaniem ich przez napęd. Także możesz sobie kupić teraz kolejny, przejechać na nim 650km i wrzucić kolejny nowy (lub wrócić do oryginalnego na kilkaset kilometrów i tak w kółko) HG601 to bardzo dobry łańcuch, masz też ultegrę hg701. Od alternatywnych producentów kmc x11 albo wippermann connex a co myślisz o tym łańcuchu? WIPPERMANN CONNEX 11s0 https://allegro.pl/oferta/wippermann-connex-11s0-lancuch-11-rzedowy-spinka-10537788907 30 zł więcej niż hg701 ale wszyscy zachwalają spinkę i wytrzymałość tego łańcucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Zastanawiam się między shimano hg701 a WIPPERMANN CONNEX 11s0 wiem tylko że ten drugi ma dużo lepszą spinkę. czy ten wippermann zostanie przyjęty przez mój napęd bez większych problemów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 @AXeLL1 no ja używam właśnie hg701 i connexa zamiennie. Ogólnie to znaczących różnic się nie spodziewaj, bierz co tańsze. Connex ładniej wygląda jesli ma to znaczenie 🙃 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 @Mihau_ jak jak fabryczne spinki w obu łańcuchach? porównywanie pod względem rozpinania przy serwisie czy jednak shimano na minus? jak wyciąganie obu łańcuchów? jest przewaga jednego nad drugim czy porównywanie? jak wygląda różnica w głośności pracy tych łańcuchów? który daję o sobie znać? i czy któryś z nich lepiej przerzuca biegi? chodzi mi o to czy ma lżej w zmianie biegów robi to szybciej, precyzyjniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Nie przejmuj się głupotami tylko jeździj, różnicy nie zauważysz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kr1s1983 Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 ten wipperman to mi wytrzymal neiwiele,ja teraz tylko kmc x11.93 z czarnymi wstawkami wytrzymal mi najwiecej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AXeLL1 Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 ostatecznie zamówiłem hg 701. Dzięki za wasz czas i szybkie odpowiedzi 😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.