pedalarz339 Napisano 9 Maja 2022 Napisano 9 Maja 2022 Miałem taki "projekt" że szukałem taniego roweru do na zimę i dojazdy do sklepu. Kupiłem za grosze chyba ponad 20letniego Gianta na kołach 26" osprzęt LX/STX/Magura HS11 Alu rama widelec Stal. Niestety okazało się że rower wymaga trochę pracy i wkładu i chciałem dopytać o kilka rzeczy. -Rower wymaga wymiany napędu bo jest skatowany, dam do niego w miarę nowy napęd 3x10 Deore. Mam w planach dać manetki SLX 3x10 i zostawić przerzutkę Deore LX z tamtych czasów bo jest w naprawdę fajnym stanie. Czy po założeniu przedłużki haka przerzutki ogarnie kasetę 10s 11-36? Czy przednia przerzutka jest inna do napędu 8s i 10s? -Żeby założyć tam korbę muszę kupić łożyska zewnętrzne mufa jest tam 68mm Czy będzie to kompatybilne z korbą Deore z zintegrowaną osią? -Muszę też zmienić koło tył żeby było pod kasetę, obecne jest też mocno scentrowane. Biję się tylko z myślami co kupić czy nowe czy używki mój budżet na 2 koła to ok 200zł kupię za to coś w miarę normalnego? Cytuj
Mod Team bogus Napisano 9 Maja 2022 Mod Team Napisano 9 Maja 2022 Przede wszystkim nie zadziała kaseta 10s, manetka 10s z przerzutka 9s, bo wnioskuje, że taka jest w rowerze. Nie ma tu znaczenia przedłużka haka, bo zwyczajnie ciąg linki jest inny. Jeśli chcesz korbę że zintegrowaną osią i masz obecne mufę 68 mm to bez problemu kupisz suport. Co do kół to nie podpowiem ale w tym budżecie szukałabym używanych. Cytuj
pedalarz339 Napisano 9 Maja 2022 Autor Napisano 9 Maja 2022 (edytowane) Stara przerzutka Deore LX jest pod 8s Dzięki za info bo miałem już kupować przedłużkę. W takim razie będę musiał założyć SLX a tą LX starą sprzedać. A co z przednią przerzutką siądzie stara? Edytowane 9 Maja 2022 przez pedalarz339 Cytuj
Molekpl Napisano 9 Maja 2022 Napisano 9 Maja 2022 Po co Ci napęd deore 3x10 do zimówki? NA zime jak najtaniej i jak najprościej, mi w zimę często przymarza przednia przerzutka, ja bym się jej pozbył. Mam 3x9 zmienie na 1x9 na zimę, polecam zrobić coś podobnego. Cytuj
pedalarz339 Napisano 9 Maja 2022 Autor Napisano 9 Maja 2022 Cytat Po co Ci napęd deore 3x10 do zimówki? Bo już taki mam z małym przebiegiem ok 400km temu zmieniałem kasete i łańcuch i przerzutkę. Więc jak bym chciał to sprzedać to starczyło by na nowe części NO-NAME Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi