let1337 Napisano 9 Maja 2022 Napisano 9 Maja 2022 Cześć, jestem laikiem w osprzęcie rowerowym, natomiast chciałbym się zmierzyć na dłuższym dystansie z rajdem rowerowym xxx. Co do tego maratonu, poprzedni uczestnicy polecają (w rowerze MTB) założenie opon 1,9-2,0 zalane mlekiem. Obecnie posiadam koła rozmiar 29x2,2 (dętka). Jak należało by zrobić wspomnianą zmianę aby wyszło dobrze, tanio i sprawnie? Zainwestować w nowe koła + nowe opony i mieć dwa komplety? (coś jak lato/zima samochodowe) obecna spec: Obręcze: Giant GX03V 29", aluminiowe, dwuścienne, szerokość wew. 21mm Piasty: [P] Giant Tracker Giant Sport QR, [T] Giant Tracker Giant Sport QR Szprychy: Stal nierdzewna, 14g Opony: Kenda Booster 29x2.2"
Mod Team bogus Napisano 9 Maja 2022 Mod Team Napisano 9 Maja 2022 Dlaczego chcesz zmieniać opony na węższe, skoro to najwięcej zalec tubelessów pokazuje się na szerszych oponach?
let1337 Napisano 10 Maja 2022 Autor Napisano 10 Maja 2022 @bogus Myślałem o zmianie na węższe z powodu profilu trasy jaka mnie czeka na rajdzie. Wydaje mi się że będą to jednak głównie drogi asfaltowe/ubite/żwirowe - a nie chce odstawać przy uczestnikach na gravelach. Czy taka zmiana ma sens w takim razie? Czy zmienić po prostu te 2,2 dętkowe na tubelsy i sprawdzić jak się jeździ?
Mod Team bogus Napisano 10 Maja 2022 Mod Team Napisano 10 Maja 2022 Ja z szerokości bym nie schodził, ale ja się nie ścigam. Większy balon daje większy komfort. Na pewno na ikonach z mlekiem opory będziesz miał mniejsze niż na tych samych z setkami, więc różnica już powinna być odczuwalna.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.