Skocz do zawartości

[Rower] do jazdy po mieście i małe trasy 4000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej wszystkim,

ostatnio od paru dni zastanawiam się jaki rower kupić, ale chciałbym się was dopytać czy to dobry wybór.

Budżet od 3000 do 4000 zł.

Rower ma być do jazdy po mieście oraz na jakieś małe trasy po utwardzonym piasku i lesie bez większych górek.

Chciałbym, aby rower miał dobrą pozycję dla kręgosłupa. W internecie przeczytałem, że pozycja wyprostowana nie jest jednak do końca zdrowa dla kręgosłupa także tutaj pytanie.

Jaka pozycja jest dobra dla kręgosłupa w rowerze i jakie parametry w rowerze na to wpływają?

Aktualnie mam oko na te rowery: Marin KENTFIELD 2, Focus Crater Lake 3.9, Riverside 920 oraz Giant Roam Disc 2.

Dajcie znać co o tym myślicie a jeśli macie jakieś inne propozycje to śmiało proszę pisać to sprawdzę 😉

Najbardziej komfortową pozycję / geometrię z tych rowerów będziesz miał na Kentfieldzie 2. Swojego czasu sam byłem napalony na ten rower tylko był "troszkę" tańszy 😉 , kiedyś trafiłem na ten kanał możesz sobie obejrzeć i posłuchać wrażeń zaraz po zakupie i po kilku miesiącach, aczkolwiek gość trochę w nim pozmieniał (głównie kokpit).

Jeśli nie jeździsz w "ciężkim terenie" to obędziesz się bez amortyzatora. Ten rower przyjmie 50mm. kapeć. (czyli 29")

Pytanie na jakim czujesz się dobrze. Te które podesłałeś mają bardzo różne geometrię ram. Riverside 920 bym nie zaufał, coś mi w tej ramie wybitnie nie pasuje. Roam Disc który wymieniłeś wydaje się być mega uniwersalny, rama wpada w geometrię lekkiego MTB, więc to pewnie fajny all-rounder. No i pytanie czy zależy Ci na amortyzacji. Jeśli nie, to Kentfield 2 jest udaną propozycją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...