Zlykalafior Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Hej, jestem totalnie niedzielnym rowerzystą i to takim wychodzącym na rower raz na miesiąc i chciałbym kupić coś bardzo prostego w utrzymaniu. Jestem zmęczony tym, że za każdym razem jak mój rower trochę postoi w garażu (gdzie jest mocny ścisk i wszystkie rowery sąsiadów są na kupie), mam wszystko znowu do wyregulowania. Tarcze biją, biegi trą it'd. Więc poszukuje roweru, który:, 1. Ma hamulce obreczowe (nigdy więcej tarczowych, cholery dostaję:D) 2. Ma kasetę tylko z tyłu 3. Nie ma amortyzatora na widelcu 4. Ma oponę typu gravel, czyli taka, że nie zabije się na leśnej drodze. 5. Wspiera wygodna, a nie sportową postawę. Jakby nie punkt 4 i 5 to kupiłbym pierwszy z brzegu rower miejski/tania szosę. Ale nie mogę znaleźć nic co jeszcze spełnia te dwa warunki. Może mogę coś kupić i lekko zmodyfikować, ale się na tym totalnie nie znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Polecam zatem rower z przekładnią planeterną. Wpisz w Google, allegro i olx "rower nexus 8", "rower alfine 8", "rower alfine 11", da Ci to pogląd na ofertę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Ciężko połączyć te wymagania, szczególnie chcąc wydać taką kwotę i nie chcąc tarczówek. https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-120/_/R-p-300806 Ma wszystko czego potrzebujesz, a ledwo ruszyłeś budżet. Za zaoszczędzone pieniądze możesz wymienić opony, kupić inną sztyce z siodełkiem, żeby była regulacja, itd. Pozycja na riversidach raczej z tych bardziej wyprostowanych, więc też bedzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlykalafior Napisano 8 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 Kwota może być inna, tak dałem orientacyjnie, ale głodem nie przymieram:D Dzięki za propozycje. Wolałbym nie z Decathlonu (bo nie wyszli z Rosji:p) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 No to proszę Pana niewiele zostaje, albo prawie nic Hamulce obręczowe ostały się jedynie w tanich rowerach, takich jak ten z Decathlonu. Jest jeszcze podstawowy crossowy Unibike Prime - ale musiałbyś go pozbawić przedniej przerzutki, zmienić korbę i widelec - i tutaj może być problem, żeby coś sensownego pod hamulce obręczowe kupić. Co do reszty - ja nie mam pomysłów, hamulce tarczowe mają tyle zalet nad obręczowymi że dziwi mnie takie podejście. Ale skoro rower ma być poodbijamy i nieszanowany przez innych to szukaj odpowiednika wspomnianego Riverside, z jakiejś firmy która ideologicznie Ci pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelszm Napisano 8 Maja 2022 Udostępnij Napisano 8 Maja 2022 3 godziny temu, KSikorski napisał: Polecam zatem rower z przekładnią planeterną. Wpisz w Google, allegro i olx "rower nexus 8", "rower alfine 8", "rower alfine 11", da Ci to pogląd na ofertę. Moze cos a'la Kross Street Scraper ? Mialem kiedys, bardzo fajny rower na miasto i okolice, piasta planetarna Alfine , hamulce hydrauliczne tarczowe , poza tym dosc prosty i nie wymagający czestych serwisow rower. Przerzutka z tyłu super płynnie zmienia biegi , mozna tez na postoju zmieniać. Byly ostatnio 2-3 sztuki na OLX / Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.