Skocz do zawartości

[kierownica] problem z nadgarstkami - jak to zwalczyc?

kacpi619

Rekomendowane odpowiedzi

Witam
od dłuższego czasu borykam się z bolącymi nadgarstkami (lewy miałem złamany i bardzo długo się to leczyło ,przez co bardziej korzystałem z prawej ręki i teraz z oboma nadgarstkami mam problem jak je przesile] 

jak pojeżdżę na rowerze [spartacus cross 4.0] to potem właśnie dokuczają mi nadgarstki

czy macie jakieś rady jak z tym walczyc? jakieś ochraniacze na dłonie ,inny chwyt na kierownicy ,może jakieś rogi na kierownice?

nie jestem ekstremalnym rowerzystą -ot czasem jakiś trip z dziewczyną ,czasami samemu coś pojeździć -ostatnio np zrobiłem łącznie 30km -takie mniej więcej są moje trasy

• Mod Team

Pierwsze co możesz zrobić to poeksperymentować z ustawieniem kierownicy, manetek, klamek i zmianę gripów.

Jeśli te próby nie przyniosą oczekiwanych efektów to zmiana kierownicy na taką z innym gięciem, dodatkowo też można manewrować wzniosem mostka i trochę jego długością. 

...albo możesz udać się do ogarniętego bike-fitter'a w swej okolicy, gdzie będziesz mógł przetestować różne ustawienia kokpitu bez wydawania kasy na różne kierownice, gripy, mostki itepe.  Przy okazji jest duża szansa że zostaną wprowadzone inne poprawki o których możesz nie mieć pojęcia, może masz za małą ramę przez co "wisisz" nad kierownicą z tyłkiem w chmurach, może kierownica jest za wąska/szeroka.  Ciężko cokolwiek Tobie poradzić bez zdjęcia na rowerze, a i tak najlepiej byłoby zobaczyć Cię w ruchu, choćby na trenażerze. 

Gdybyś jednak wolał kombinować niż udać się do specjalisty to zacznij od kierownicy z większym gięciem do tyłu (zacząłbym od 15*), może gripy w stylu Ergon, może kiera z gięciem do góry aby odciążyć nadgarstki albo mostek z regulowanym kątem żeby kombinować z kątem/wysokością...

Po pierwsze to ustawienie kierownicy/mostka, bo od tego dużo zależy. Może to wymagać przycięcia kierownicy, albo zmiany na szerszą. 

Uważam też że ten rower ma geometrię niezbyt przystosowaną do kierownicy aż tak wysoko, tutaj trzeba by iść w kierunku mocniejszego gięcia, jak wspomina @kazafaza albo właśnie chwyty Ergona, GP1, GP3, to moje typy i od zmiany chwytów bym zaczął. Po pierwsze będą lepiej amortyzować, po drugie masz możliwość złapania kierownicy w innej płaszczyźnie niż tylko "na wprost". 

• 2 tygodnie później...

Popatrz na Ergony GP5. Same uchwyty z podparciem nadgarstka pomagają, a GP5 to jeszcze pełne rogi więc mamy różne chwyty. Prawie jak baranek. Tylko na baranku da się hamować z dwóch chwytów, a na rogach tylko z jednej pozycji więc do wykorzystania raczej poza miastem. Albo pod górę.

A jak masz ułożone tę ręce jak się oprzesz ,"złamane" nadgarstki /,chodzi o to, żeby były w linii prostej , czyli uchwyt typu Ergon powinien pomóc, jak już będziesz kupował z rogami,to nie kupuj takich malutkich,ciężko to złapać.

Czy to się przydaje, przy 30 km nie sadzę, ważniejsze jest ułożenie nadgarstka.

Pozycja! Pozycja i raz jeszcze pozycja. Zwróć uwagę podczas jazdy, czy nie jest tak, że cały korpus wisi na rękach. Spróbuj zrobić trasę 20-30 km i skup się na tym, aby odciążyć ręce. To uzmysłowi Ci, że musisz popracować nad pozycją i korpus powinien wisieć na mięśniach głębokich a nie na rękach i kierownicy.

Kolega wyżej dobrze prawi. Też miałem problem z bolącymi nadgarstkami i drętwiejącymi dłońmi. Rozwiązanie to mniejszy napór dłoni na kierownicę, zmiana pozycji tak by obciążenie na ręce szło mniejsze i jak ręką odjął ból już nie wrócił.

A czy ten ból nadgarstków pojawia się tylko w trakcie jazdy albo po niej? Czy możesz np. robić pompki, zginać pod normalnym kątem bez uczucia sztywności i bólu? Bo jeśli on pojawia się częściej i w innych sytuacjach to dobrze to skonsultować z fizjoterapeutą

Miałem kiedyś z nimi też problem i wizyta u niego go rozwiązała

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...