martin_1001 Napisano 6 Maja 2022 Napisano 6 Maja 2022 Cześć, potrzebuje Waszej porady. Dwa tygodnie temu potracił mnie samochód. Rower (Kross Vento 3.0, r. 2020) uszkodzony - koła krzywe, hamulce, przerzutki ...itp. Oczywiście idę z OC sprawy, ale kosztorys dostałem taki że padłem jak kwoty zobaczyłem. Chcę iść metodą serwisową, czyli przedstawię im kosztorys z serwisu. Który serwis w Krakowie polecacie? Dziś mijałem Serwis Sprycha na ul. Bronowickiej, warto? Inne? goRide, tomar?
Dokumosa Napisano 6 Maja 2022 Napisano 6 Maja 2022 Myślę, że na tym etapie sprawy nie ma to większego znaczenia. Ważne żeby sporządzili kosztorys zgodny z Twoimi oczekiwaniami.
Mihau_ Napisano 6 Maja 2022 Napisano 6 Maja 2022 A ja myślę, że lepiej iść do kogoś spod "szanowanego" szyldu żeby nikt nie chciał podważać wyceny robionej w jakimś garażu
Dokumosa Napisano 6 Maja 2022 Napisano 6 Maja 2022 Nie ma to żadnego znaczwnia póki osoba przybijająca pieczątkę nie jest biegłym sądowym.
KSikorski Napisano 6 Maja 2022 Napisano 6 Maja 2022 Ja miałem również kolizję gdzie ja byłem poszkodowanym. Miałem i tak zamiar szybko naprawić rower bo był mi potrzebny, więc zapłaciłem fakturę ok.3000zł (Przy wartości roweru gdy był nowy 4500zł) z własnej kieszeni. Fakturę i dokumenty z szpitala wysłałem do ubezpieczyciela sprawcy, dokumenty z policji wyciągnęli sobie sami. Pełny zwrot kosztów plus kasa za uszczerbek na zdrowiu były na koncie w dwa tygodnie po kolizji, nikt niczego nie podważał. Jedynie rzeczoznawca przyjechał zrobić zdjęcia roweru po naprawie.
gruber Napisano 8 Maja 2022 Napisano 8 Maja 2022 A ile lat masz ten rower? W moim przypadku, co prawda dawno temu ubezpieczyciel sprawcy obniżał kwotę odszkodowania o15 lub 20% za każdy rok od daty zakupu. Czyli przy starszym rowerze prawie nic bym nie dostał. Jak masz nowy to spoko ale jak starszy to trzeba dogadać się z obsługą sklepu aby wycena była odpowiednio wysoka. Wpisują wszystko nie tylko uszkodzone ale też porysowane elementy. Jak masz faktury za jakiś upgrade to też trzeba pompować wyjściową cenę.
KSikorski Napisano 8 Maja 2022 Napisano 8 Maja 2022 Mój rower jest z 2018, a kolizja miała miejsce jesienią 2021. Serwis niczego nie pisał, kosztorys sam napisałem, dołączyłem fakturę za rower i za prawie nowe koła. Zero problemów, zero negowania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.