Skocz do zawartości

[Gravel] Canyon Grizl CF SL 7 vs Specialized Diverge Sport Carbon 2021

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dylemat, chciałem zakupić gravel'a, wymagania to rama karbonowa i napęd 2x11... budżet do 14 tyś PLN.

W oko wpadły mi dwa modele:

Canyon:

https://www.canyon.com/pl-pl/gravel-bikes/bike-packing/grizl/cf-sl/grizl-cf-sl-7/3244.html?dwvar_3244_pv_rahmenfarbe=YE&dwvar_3244_pv_rahmengroesse=L&history=1

Specialized:

https://www.greenbike.pl/rower-gravel-specialized-diverge-sport-carbon-2021-p-6500.html

Różnica w cenie po negocjacji ceny Specialized to ok 2 tyś PLN na korzyść Canyon'a.

Canyon oferuję więcej za mniej, ale...

- brak salonu i serwisu w PL

- dostępność roweru Canyon to według strony połowa czerwca, gdzie Specialized mam od ręki...

- brak możliwości przymierzenia się do roweru Canyon, Specialized mam w sklepie niedaleko...

- ramy Canyon'a robione w Chinach, Specialized na Tajwanie...

- Specialized posiada Future Shock 1.5, ale to nie jest dla mnie must have...

Może jakiś inny model możecie polecić, bądź macie doświadczenie z tym konkretnie Canyon'em bądź Specem?

Z góry dziękuję za pomoc 🙂

10 godzin temu, Cajtek napisał:

- brak salonu i serwisu w PL

Przez brak salonu masz niższą cenę a serwisujesz sobie gdzie chcesz, to chyba zaleta. Naprawy gwarancyjne kurierem bardzo szybko ogarniają, podejrzewam, że szybciej niż większość producentów "na miejscu"

- dostępność roweru Canyon to według strony połowa czerwca, gdzie Specialized mam od ręki...

I tak szybko. To tylko pokazuje na co jest większy popyt

- brak możliwości przymierzenia się do roweru Canyon, Specialized mam w sklepie niedaleko...

A co ci to daje jeśli, jak mniemam po tym poście, nie masz doświadczenia i nie wiesz co jest ok a co nie? Chyba, że na pomoc sprzedawcy w sklepie liczysz xD Canyona możesz oddać w terminie 30 dni mimo, że na nim jeździłeś. 

- ramy Canyon'a robione w Chinach, Specialized na Tajwanie...

Co to za różnica? 

Rowery podobne, Spec powinien mieć trochę bardziej rekreacyjną pozycję (wyższy stack przy podobnej długości). Opinie o future shock są różne, jedni chwalą,  inni mają zastrzeżenia, że buja gdy nie trzeba i dodatkowo komplikuje rower.

Sam mam Canyona i jestem z niego zadowolony, choć mając wybór wolałbym kupić coś lokalnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...