Skocz do zawartości
  • 0

Dynamo na usb do ładowania telefonu lub powerbanka

Gość d1k

Pytanie

Napisano

Witam...

mam takie pytanie kupiłem takie o to dynamo axa duo axa-duo-2-173804-f-sk6-w1550-h1080_1.web

i

Przetwornice 6-24V na USB 5V/3A PRZETWORNICA-LADOWARKA-USB-5V-STEP-DOWN-

moje pytanie jest nastepujace czym to z dynama podlaczyc do przetwornicy i jak zeby dzialalo

0

wlasciwosci dynama:

moc 6V/3W

wlasciwosci przetwornicy:

• typ: przetwornica obniżająca napięcie step-down
  • napięcie wejściowe: 6V-24V DC
  • napięcie wyjściowe: 5V DC
  • prąd maksymalny: do 3A (do pracy ciągłej max 2,1A)
  • sprawność: do 97,5%
  • tętnienia 10mV
  • częstotliwość przełączania: 500KHz
  • temperatura pracy: -40° do +85°C (wyższa temperatura otoczenia = mniejsza moc wyjściowa)
  • prąd statyczny: 0,85 mA
  • tryb: Fast USB
  • wskaźnik ładowania: (LED)
  • gniazdo wyjściowe: USB

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cytat

moje pytanie jest nastepujace czym to z dynama podlaczyc do przetwornicy i jak zeby dzialalo

Dlaczego bierzesz się za coś o czym nie masz pojęcia? I jeszcze do chińskiego dynamo i "przetwornicy" za dychę chcesz kilkadziesiąt razy droższy telefon podłączać? Co w sytuacji chwilowego spadku napięcia?

Napisano

A z skąd wiesz że niemam pojęcia pytam tylko jak to podłączyć jakim kablem najlepiej. Jesli chodzi o spadki i wzrosty napiecia użyje stabilizator. Jesli chodzi do czego podłącze to na pewno nie będzie to telefon, a powerbank. To że chińskie nie znaczy że musi być złe a takie wystarczy. 

Napisano
Cytat

A z skąd wiesz że niemam pojęcia pytam tylko jak to podłączyć jakim kablem najlepiej.

Kabel wisi na słupie energetycznym lub jest zakopany w ziemi.

Cytat

Jesli chodzi o spadki i wzrosty napiecia użyje stabilizator.

Kondensatora potrzebujesz, a teoretycznie to dwóch

Cytat

Jesli chodzi do czego podłącze to na pewno nie będzie to telefon, a powerbank

A co wpisałeś w nazwie tematu?

Napisano

Ale z czym masz problem? Podłaczasz + z dynama do Uni+ przetwornicy, a GND do drugiego zacisku.
Niczym więcej bym się nie przejmował. Przetwornica pewnie ma stabilizacje i jest zabezpieczona na takie przypadki.

Napisano

W nazwie wpisalem do telefonu lub powerbanka ale najprawdopodobniej bedzie to tylko do powerbanka z tego co sie orientuje akurat ta przetwornica stepdown powinna wystarczyc bo ponoc wlasnie to zabespiecza. Dzieki JWO za informacje o to mi chodzilo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...