dyzio87 Napisano 4 Maja 2022 Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 (edytowane) Witam. Posiadam bagażnik rowerowy na hak jak w temacie. Niestety mam z nim problem i nie potrafię sobie poradzić. Mam wrażenie że ta cała rura gdzie są zamocowane pałąki do chwytania rowerów za ramę jest zbyt blisko rowerów i dlatego mocując rowery są one ustawione pod kątem odchylone do tylu. Oglądałem bagażnik wielokrotnie i nie potrafię znaleźć przyczyny. Bagażnik kupiłem uzywany i niestety nie potrafię nic się dowiedzieć od sprzedającego. Czy spotkał się może ktoś z takim problemem lub jest w stanie mi doradzić co zrobić. Będę bardzo wdzięczny Edytowane 4 Maja 2022 przez dyzio87 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 4 Maja 2022 Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 Przekręć rower o 180 stopni i chwytaj za górną rurę (ewentualnie za podsiodłową). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio87 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Niestety nie jest to takie proste. Jak złapie za górna rurę i ustawie rower pionowo, to jest on tak blisko tej rury z palakami że praktycznie ociera i uszkadza ramę roweru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Mam ten sam bagażnik i co tu dużo pisać, przy pierwszym użyciu każdy bagażnik trzeba dopasować do Twoich rowerów, trzeba się trochę pobawić ale potem masz już bagażnik gotowy do szbkiego montażu przed każdą podróżą. Generalnie musisz tak dobrać miejsce chwytu oraz samą lokalizacją łap aby wszystko grało, rowery powinny trzymać pion i nie dotykać się wzajemnie, aby uniknąć przetarć. Łapy są w pełni przesuwne, zdemontuj je całkiem, zamień miejscami - jednym słowem dopasuj 👌 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio87 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Czyli rozumiem że ten typ tak ma i nie powinien szukać problemu w bagażniku, tylko próbować te rowery odpowiednio ustawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
schwinn0 Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Dokładnie tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio87 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Kolego @marcesco skoro masz ten sam bagażnik, to chciałbym zapytać, czy uciebie wisi na hakw poziomie a rura z pałąkami w pionie ? Tak zastanaiwałem sie że gdyby był pochylony w strone auta to wtedy rowery stały by w poziomie i nie było by problemu. Patrząc na zdjęcia poglądowe tego bagażnika tak własnie jest. A jak jest u Ciebie ? Wrzucam zdjęcie w załaczniku aby wytłumaczyć o co mi chodzi. Moj bagażnik wisi tak jak narysowana czerwona linia, a na zdjęciu wydaje sie ze jest ustawiony bardziej jak zielona linia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Dobre pytanie... Bagażnik ustawia się "samoczynnie" podczas zaciągania tej wajchy na kulce haka, ale szczerze powiedziawszy to osobiście odchylam go w kierunku zielonej linii aby wyjechać z garażu podziemnego, także jest tam pewne pole do regulacji nachylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dyzio87 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Ja próbowałem go ustawić wyżej ale on ma i tak swoją pozycję na kuli i nawet jak go ustawie wyżej to na skutek nacisku rowerów i nierówności jezdni, opuści sie podczas jazdy do momentu kiedy zaprze sie ramą o "szyje" kuli haka. Zastanawiam sie czy tutaj nie tkwi problem. @marcesco Ogromna prośba o sprawdzenie jak to wyglada u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcesco Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Sprawdzę to organoleptycznie ale nie mogę Ci obiecać kiedy, jestem w delegacji, także najwcześniej za dwa tygodnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Mam inny model więc tylko dorzucę, że bagażnik może się uszkodzić w sposób mało widoczny a skuteczny - ja się oparłem przy cofaniu o głaz i już nie mam funkcji odchylania, choć właściwie nie widać uszkodzeń. Tu mamy mocowanie na hak ze stali - mogło mieć jakąś przygodę. Sam hak to gnie się raczej w drugą stronę, no chyba, że ktoś wyrywa karpy :). Sam mam wymyślną metodę mocowania rowerów, w której kluczowe jest odchylenie pierwszego w stronę auta, aby nie spotykał się z kolejnym. I jeszcze jedno - widzę, że golf kombi - dokładnie taki kolor jak mój - dałem mu z tyłu inne, twardsze sprężyny - też od VW, ale model o 50kg cięższy. Nie siadał tak bardzo. Jak hak jest z fabryki, to sprężyna powinna być twardsza od razu, ale jak dokładany, to warto pogadać z mechanikiem. Jest bardzo wiele fabrycznych sprężyn do golfa - tak co 25kg plus warianty alltrack, sport itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sikor Napisano 6 Czerwca 2023 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2023 Cześć, odgrzeję kotleta. Jak używacie adaptera na czwarty rower do Strady DL3 spinacie bagażnik paskami do samochodu? Pytam bo mam właśnie stradę DL3 kupioną z myślą o transporcie czterech rowerów, a nie bardzo widzę możliwość asekuracji paskami w moim aucie. Instrukcja twierdzi, że bez tego nidyrydy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorey Napisano 23 Sierpnia 2023 Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2023 Odpowiadając Koledze Sikorowi - jeżdżę z 4 rowerami od 5 lat, nigdy nie używałem tych pasków, ale mój bagażnik ma 15 lat i zaczyna być zmęczony życiem - dzisiaj zrobiłem trasę 800km i jak dojechałem, mogłem otworzyć bagażnik auta bez odchylania platformy z rowerami. Szukam serwisu Atery by nieco odświeżyć to narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi