Skocz do zawartości

[Rower szosowy] do 13 tys. zł

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,  chcę kupić rower szosowy do 13 tys. zł. Zależy mi na tym aby rama była z karbonu i aby stosunek jakości do ceny był dobry. Mam 186 cm wzrostu aktualnie robię tak 7 tys. km rocznie na dworze + 2 tys. na trenażerze i aktualnie jeżdzę na Tribanie RC 500 (ponad 15 tys. zrobiłem i chcę dokonać upgradu)

Jestem z PZ i zainteresowały mnie dwie opcje:

1.  Van Rysel
  2. Fuji (tutaj podoba mi się kolor ramy)

Która z tych opcji bardziej do Was przemawia i dlaczego? Chyba, że macie inne pomysły,

dziękuje za pomoc

Na początek to się zastanów czego chcesz. Masz tribana, który generalnie ma wycieczkową geometrię a wrzucasz "wyścigowe" rowery. Kierownica w takim ryselu (ryslu) będzie w podobnym rozmiarze ze 3cm niżej niż w rc500, trzeba być świadomym takich rzeczy, taka różnica w rowerze szosowym jest kosmicznie duża.

Dwa, wybór rodzaju hamulców. Czy tego chcemy czy nie tarczówki są obowiązującym standardem, kupując coś na szczękach musisz brać pod uwagę, że jeśli przyjdzie ci ochota na zmianę to będzie się tego ciężko pozbyć.  Dołóż jeszcze do szczęk "van rysel" na ramie i wiążesz się z rowerem do końca swoich dni, nikt go nie zechce kupić za przyzwoite pieniądze. W skrócie bardzo fajny rower dla ludzi, którzy wiedzą czego chcą, napis na ramie im nie przeszkadza i są świadomi związania się z nim na długo.

Jeśli chodzi o fuji to może być dla ciebie za mały (sam mam tyle samo wzrostu i bez dłuższej przejażdżki i upewnienia się na pewno bym go nie kupił). Zwróć uwagę na dedykowany mostek co bardzo utrudni ewentualne dopasowanie pozycji (do tego znacząco podniesie koszty) i sztycę, która nie jest okrągła - nie masz gwarancji, że do tak mało popularnego modelu uda się ją kiedyś w razie potrzeby dokupić.

Słyszałem ostatnio od znajomego, który kupił i używa rower Ven Rysel z wiadomego sklepu.

Zapytałem jak się sprawuję rower, rama. Osprzęt to mechaniczna Ultegra.

Usłyszałem ciekawą odpowiedź: Rama może i jest "carbon" ale włókna chyba są z aluminium ... 😁😁😁

Moja propozycja:

TCR Advanced Disc 2 (2022) | Race rower | Giant Bicycles Polska (giant-bicycles.com)

Cytat

Usłyszałem ciekawą odpowiedź: Rama może i jest "carbon" ale włókna chyba są z aluminium ... 😁😁😁

Karbon ma to do siebie, że ramę możesz skonstruować z takimi właściwościami jakich oczekujesz. 

TCR ogólnie spoko jeśli ma być typowa wyścigówka

W dniu 4.05.2022 o 17:45, telis napisał:

Hej,  chcę kupić rower szosowy do 13 tys. zł. Zależy mi na tym aby rama była z karbonu i aby stosunek jakości do ceny był dobry. Mam 186 cm wzrostu aktualnie robię tak 7 tys. km rocznie na dworze + 2 tys. na trenażerze i aktualnie jeżdzę na Tribanie RC 500 (ponad 15 tys. zrobiłem i chcę dokonać upgradu)

Jestem z PZ i zainteresowały mnie dwie opcje:

1.  Van Rysel
  2. Fuji (tutaj podoba mi się kolor ramy)

Która z tych opcji bardziej do Was przemawia i dlaczego? Chyba, że macie inne pomysły,

dziękuje za pomoc

ten Van Rysel jest nowy, z gwarancją i w cenie killer.  O to czy będzie problem z odsprzedażą to bym się nie bał, bo z doświadczenia mojego nie ma problemu. Co prawda nie pozbywałem sie nigdy karbonowej szosy i nie na tarczach, ale inne modele to było max kilka dni i masa chetnych.

ps. czemu nie EDR CF? Jezdzilem ostatnio i jest mega. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...