bastard83 Napisano 4 Maja 2022 Udostępnij Napisano 4 Maja 2022 Powiedzcie mi jak to jest z tymi przewyższeniami i ich obliczaniu. Chyba na forum doczytałem, że Strava jeżeli ma się GPSa z barometrem korzysta z danych z odbiornika, w przeciwnym wypadku bierze dane ze swoich map. A jak jest z innymi aplikacjami? OSMAnd,Viking, Traseo, QMapShack, każda z nich pokazuje inne dane. A dane z urządzenia są takie same. Nie jestem jakimś maniakiem liczb i cyferek, i 10 czy 20 metrów różnicy przy przewyższeniach to pikuś. Ale robiłem w poniedziałek trasę 65 km i przewyższenia wyglądają następująco: Traseo - 654 m Strava - 549 m Viking - 801 m OSMAnd - 722 m QMapShack przy danych z GPS 410 a przy zmianie danych na DEM 505 m. Te różnice są wielkie i nie mam pojęcia jakim danym wierzyć, które są najbliższe prawdy? Strava?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 5 Maja 2022 Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 (edytowane) Myślę, że nic nie poda Ci prawidłowego wyniku, serio Pomiar barometryczny zawsze będzie narażony na niedoskonałości ze względu na wahania ciśnienia atmosferycznego, czułość urządzenia, itp. W dodatku sam możesz wpływać na błędne wartości zbaczając z trasy, wracając się po coś, zjeżdżając do jakiegoś obiektu. Z kolei dokładność pomiarów z aplikacji zawsze "zatrzyma się" na szczegółowości bazy danych (mapy DEM) z której dana aplikacja/usługa korzysta. Ale może również zdarzyć się, że jadąc przez tunel lub most apka pobierze wysokość z faktycznego ukształtowania terenu (wysokość grzbietu nad tunelem lub doliny pod mostem), a nie realną wysokość trasy przez dany obiekt. Gdybyś chciał prowadzić własną statystykę lub publikować dane w poważnych źródłach i zależałoby Ci na ujednoliceniu danych, najlepiej chyba uśredniać wybrane 2-3 aplikacje. Szy. Edytowane 5 Maja 2022 przez szy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bastard83 Napisano 5 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 5 Maja 2022 Nie, nic z tych rzeczy. Po prostu chciałbym wiedzieć które dane są bliższe stanu faktycznego. I sądziłem że to Garmin je poda. No cóż, mniej patrzeć na cyferki a więcej jeździć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi