Lukaszo8 Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 Witam, zwracam się z prośba o pomoc i poradę, mianowicie posiadam stary rower Gary Fisher Tarpon Rower z racji wieku wymaga porządnego serwisu, natomiast chciałbym go przerobić na rower crossowy. Zwracam się do Was z pytaniem, czy taka operacja ma w ogóle sens? Rama ja na pewno sporo cięższa od nowoczesnych aluminiowych, a rower miałby służyć do jazdy asfalt/dukty leśne 60/40 Poniżej wkleję specyfikację roweru, czy może ktoś z Was miał do czynienia już z takim projektem? Czy to w ogóle ma sens ekonomiczny? Dziękuje za porady i pozdrawiam https://sklep.k2rowery.pl/rower-gary-fisher-tarpon-26-p-92.html Cytuj
wojtasin Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 Nie wiem, jaki masz rozmiar tej ramy, moja G2 w rozmiarze 17,5 waży 1760 gramów. To rama MTB 26, w dodatku o dość specyficznej geometrii genesis, rama jest dość długa, a główka ma kąt kojarzony bardziej z AT niż z łagodną geometrią rowerów crossowych, niby koło 28" z cienką oponą wejdzie w tylne widełki, w widelcu też jest trochę miejsca, ale opona 42 już tarła o podkowę. Według mnie konwersja Garego na crossa nie ma sensu, załóż sobie oponki 1,6-1,75, ewentualnie wyprostuj trochę pozycję używając innego mostka, kierownicy oraz sztycy bez offsetu i śmigaj bez grubszych inwestycji. 1 Cytuj
Lukaszo8 Napisano 2 Maja 2022 Autor Napisano 2 Maja 2022 Bardzo dziękuje za pomoc, właśnie chodzi o to żeby zbyt dużo w niego nie inwestować a wycisnąć ile się da. Z racji wieku na pewno napęd będzie do wymiany, chciałbym się poradzić w sprawie przedniej i tylnej przerzutki - w co warto pójść? Czyli mamy na pierwszym miejscu nowe koła i opony 26 cali - czy kwotą 200-250 zł pokryję te część pracy? Cytuj
Dokumosa Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 Zanim zaczniesz wymieniać dobrze wszystko umyj i oceń stan. Na pewno do wymiany będą gumy i okładziny hamulcowe. Napęd niekoniecznnie. Do serwisu piasty, stery, nowe linki i pancerze. Warto sprawdzić suport. Cytuj
Lukaszo8 Napisano 2 Maja 2022 Autor Napisano 2 Maja 2022 Koledzy a powiedzcie w takim razie swoim bardziej doświadczonym okiem, jaki może być koszt takiego serwisu. Pytam bo jestem laikiem w tej materii. Albo jeszcze lepsze pytanie, jakie konkretnie byście części wsadzili ? Cytuj
Brombosz Napisano 2 Maja 2022 Napisano 2 Maja 2022 Przebierając w używanych częściach, tu na forum i na OLX, dużo nie wydasz. Trzeba tylko potrafić ocenić stan. Gorzej jak będziesz chciał wymieniać na nowe. Kosztować będzie więcej, a to nadal będzie przestarzały rower z małym kołem. 1 Cytuj
Lukaszo8 Napisano 3 Maja 2022 Autor Napisano 3 Maja 2022 Dziękuje, właśnie z oceną czy coś jest sprawne czy do wymiany na pewno będę miał problem - po prostu się na tym nie znam. To co chciałbym wymienić , bądź inaczej co moim zdaniem należy wymienić to: - koła + dętki + opony - piasty - korba - kaseta - przerzutka tylnia i przednia - linki Czy według kolegów kwota 1000 zł wystarczy na taką operację? Czy koledzy możecie coś polecić ? Cytuj
christophorus Napisano 17 Czerwca 2022 Napisano 17 Czerwca 2022 Poszukaj w swojej okolicy kogoś kto jeżdzi wyczynowo, a na pewno tacy są, poznasz ich po choćby stroju i to ,że jeżdżą w kasku i porozmawiaj, poradź się i wtedy zweryfikujecie co jest do wymiany. Opony zapewne tak, a dlaczego koła? Zapewne przerzutki i piasty wymagają przeczyszczenia i nasmarowania. Nie ładuj pieniędzy tam gdzie nie potrzeba. Napisz skąd jesteś, może tu na forum jest ktoś z twojej okolicy. Cytuj
Lukaszo8 Napisano 17 Czerwca 2022 Autor Napisano 17 Czerwca 2022 Cześć, jestem z okolic Pruszkowa / Grodziska Mazowieckiego natomiast dojazd do któregoś z kolegów nie stanowi dla mnie żadnego problemu . Cytuj
christophorus Napisano 17 Czerwca 2022 Napisano 17 Czerwca 2022 https://www.forumrowerowe.org/forum/81-mazowieckie/ pisz do nich i coś poradzą, ja mieszkam za daleko ok 200 km od ciebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi