Skocz do zawartości

[Komputer] na rower - ślad, trening

mattpl

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, zastanawiam się nad zakupem urządzenia, który pozwoli nawigować + nawigować po śladzie gpx, w trakcie nawigowania leci zaplanowany trening np. interwały. Do teg zbiór podstawowych parametrów z czujnika moc / kadencja. Na ten moment jeżdżę na naviki+ zegarek garmina.ktory sparowany jest z czujnikiem. Z navi jest ok ale zerkanie co jakiś czas na zegarek w celu kontroli kadencji jest mało wygodne. Zastanawiałem się na Edge 520 ale cena póki co za wysoka, wolałbym zatrzymać się na kwocie 500zl.o ile jest to możliwe. Mogę zrezygnować z kilku opcji na rzecz ceny. Takie minimum dla mnie to parametry, trening - tu bardziej chodzi o jakiś ustalony wcześniej schemat którego pilnuję urządzenie i komunikuje np. o tym że zaczynam interwal albo odpoczynek.

Dzięki za rady

Napisano

Zerknij na Lezyne Super PRO GPS. Ma sporo wad, które opisałem w dziale Testy. Jeżeli jednak je przełkniesz, to wcale nie jest takie złe. Nie jestem jednak pewny czy ma opcje treningu o których wspominałeś, bo tego nie używałem.

Napisano

No właśnie zależy mi chyba najmocniej na urzadzeniu które wyświetli mi i przypilnuje sprintu i odpoczynku, w zasadzie navi schodzi na drugi plan 

Napisano

Sigma ROX Evo 11.1. Funkcjonalnie podobna do Edge 130, ma lepszą baterię i po pierwszych kilku tygodniach nie natknąłem się na razie na żaden problem, czyli sukces:)

Soft Garminów to żart.

Napisano

W którym miejscu to żart? Mam i ciężko jest się przyczepić do czegoś konkretnego.

Napisano

Z funkcji, których ja używałem np wykres wysokości był żartem. Kupiłem 130 jakoś niedługo po premierze i wtedy wykres działał poprawnie, nie pamiętam jaka to była wersja softu, ale na pewno któraś 2.x. Potem któraś aktualizacja zepsuła wykres i zazwyczaj nic nie wyświetlał, choć komputerek poprawnie zliczał przewyższenia. Naprawiali to kilka razy, ostatni raz w wersji 3.80. Nie muszę chyba dodawać, że i w tej ostatniej wersji wykres zazwyczaj nie działał? Zazwyczaj, bo czasem o dziwo działał, kompletnie losowo i bez żadnego widocznego wzorca...

[edit] Edyta przypomina, że któraś aktualizacja sprawiła też, że Edge łączył się z telefonem jakby chciał a nie mógł, zrywał połączenie w trakcie synchro itd. Następna aktualizacja to naprawiła...

Jak sobie poczytasz wątki na forum Garmina, to zobaczysz, że jest tego więcej. Jeśli się nie natknąłeś na żadne błędy, to dobrze dla Ciebie, zwłaszcza, że chyba Edge 130 nie dostanie już żadnych aktualizacji, więc masz szansę, że nic Ci nie zepsują:)

Napisano

Ja osobiście używam Garmina Edge 830 i nie mogę złego słowa o nim powiedzieć. Nie spotkałem żadnego problemu z oprogramowaniem. Z takim budżetem jakby mi nie zależało na nawigacji to bym głównie patrzył na Edge 130 plus, jakiś używany albo promocja. Może coś z Sigmy, ale nie orientuję się za bardzo w ich ofercie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...