gal_anonim Napisano 30 Kwietnia 2022 Napisano 30 Kwietnia 2022 Mam pytanie odnośnie do odkręcenia tylnego wolnobiegu, mianowicie kupiłem nasadkę do odkręcania wolnobiegu i nie mam bacika i żadnego starego łańcucha i samo odkręcenie też nie idzie, bo próbuje z całej siły i nie idzie jakieś rady?
Gość Napisano 30 Kwietnia 2022 Napisano 30 Kwietnia 2022 Bacik niepotrzebny, podeprzyj koło pod ścianą tak zeby dawała opór i odkręcaj francuzem. Można dać do imadła, ale jeśli wolnobieg był skręcony zbyt wysokim momentem a imadło słabe, to nawet ono moze pęknać. Najlepiej oddaj do serwisu w kilka chwil to odkręcą, bo z wolnobiegami tak jest niestety.
Mihau_ Napisano 30 Kwietnia 2022 Napisano 30 Kwietnia 2022 to już lepiej klucz do wolnobiegu w imadło a kręcić kołem
zekker Napisano 1 Maja 2022 Napisano 1 Maja 2022 Ja zapierałem się plecami o ścianę, oboma rękami trzymałem koło, a klucz cisnąłem nogą. Niestabilnie ale przy braku imadła i serwisu w okolicy dawało radę odkręcać. Trochę można sobie pomóc łapiąc nasadkę nakrętką/zaciskiem osi. Trzeba tylko uważać, bo jak klucz wypadnie lub już uda się ruszyć, to można zrobić dziurę w podłodze Zdarzyło mi się też uszkodzić kolejną szprychę przy takim odkręcaniu (musiałem odkręcić żeby wymienić pękniętą). Jak jest druga osoba do pomocy, to powinno pójść łatwiej. Jedna trzyma, druga napiera na klucz. Jak jest czym to można klucz przedłużyć.
gal_anonim Napisano 1 Maja 2022 Autor Napisano 1 Maja 2022 Mam jeszcze jedno pytanie, w którą stronę kręcić bo nie wiem czy kręcę dobrze😅
Mihau_ Napisano 1 Maja 2022 Napisano 1 Maja 2022 Wolnobieg ciągle "dokręca się" podczas naciskania na pedały, musisz więc kręcić w przeciwną do ruchu koła podczas jazdy
plebi Napisano 14 Maja 2022 Napisano 14 Maja 2022 W dniu 30.04.2022 o 19:05, iks napisał: bo z wolnobiegami tak jest niestety. Z kasetami tez .... 2 baciki do odkrecania zniszczylem i oddalem do serwisu do odkrecenia.... odkrecili ale nie wiem jak. I powiem tak - ze odkrecalem kilka wolnobiegow i 3 kasety - i jak kasete docisniesz przy dokrecaniu to odkrecic mi bylo duuuzi trudniej.
Galad Napisano 15 Maja 2022 Napisano 15 Maja 2022 Podjedź do jakiegoś mechanika lub wulkanizatora, mają oni pneumatyczne klucze do kół, takie klucze mają duży moment i na bank odkręca ci wolnobieg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.