Skocz do zawartości

[Przepisy] Ścieżka rowerowa z jednej strony drogi

Rekomendowane odpowiedzi

W nawiązaniu do wątku z 2014 roku https://www.forumrowerowe.org/topic/172688-przepisy-ścieżka-rowerowa-po-drugiej-stronie-jezdni/ mam pytanie jak wygląda kwestia obowiązku jazdy ścieżką rowerową w przypadku gdy jest ona tylko z jednej strony drogi o ograniczeniu 70 km/h. Konkretnie chodzi mi o punkt 50.06746195232675, 19.977263749035732 na mapie 279044836-513803360374000-19292170650500

Jak w takim przypadku mogę dostać się do punktu zaznaczonego na mapie gdy ścieżka rowerowa idzie zgodnie ze strzałkami? Czy po przeprowadzeniu roweru przez przejście dla pieszych mogę jechać dalej chodnikiem? Niestety ścieżka jest tylko z jednej strony i nie ma możliwości dojechania do punktu za pomocą ścieżki rowerowej.

Warunki jazdy rowerem po chodniku są opisane w ustawie "Prawo o ruchu drogowym".
W skrócie - jeśli dopuszczalna prędkość na drodze jest powyżej 50km/h, chodnik ma co najmniej 2m szerokości, to możesz nim jechać ustępując pierwszeństwa pieszym.

Cytat

5. Korzystanie z chodnika lub drogi dla pieszych przez kierującego rowerem jest
dozwolone wyjątkowo, gdy:

1) opiekuje się on osobą w wieku do lat 10 kierującą rowerem;
2) szerokość chodnika wzdłuż drogi, po której ruch pojazdów jest dozwolony
z prędkością większą niż 50 km/h, wynosi co najmniej 2 m i brakuje wydzielonej
drogi dla rowerów oraz pasa ruchu dla rowerów;

3) warunki pogodowe zagrażają bezpieczeństwu rowerzysty na jezdni (śnieg, silny
wiatr, ulewa, gołoledź, gęsta mgła), z zastrzeżeniem ust. 6.

6. Kierujący rowerem, korzystając z chodnika albo drogi dla pieszych, jest
obowiązany jechać z prędkością zbliżoną do prędkości pieszego, zachować
szczególną ostrożność, ustępować pierwszeństwa pieszemu oraz nie utrudniać jego
ruchu.

https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/download.xsp/WDU19970980602/U/D19970602Lj.pdf

W tym przypadku i tak nie masz innego sposobu dostania się do tego miejsca (no chyba, że dojechanie DDR do kolejnego skrzyżowania, a następnie powrót jezdnią :)), więc jeśli chodnik ma 2 metry szerokości - możesz nim jechać. Jeśli nie, powinieneś prowadzić rower. I tyle.

A tak na marginesie:
Przepisy pozwalają zignorować DDR/DDPiR/pas ruchu (np. biegnącą tylko z jednej strony drogi) i korzystać z jezdni (oczywiście pod warunkiem, że nie ma tam np. zakazu wjazdu rowerów B-9) jeśli DDR/DDPiR/pas ruchu nie prowadzi tam, gdzie zamierza jechać/skręcić rowerzysta.

" Art. 33.

1. Kierujący rowerem jest obowiązany korzystać z drogi dla rowerów lub pasa ruchu dla rowerów, jeśli są one wyznaczone dla kierunku, w którym się porusza lub zamierza skręcić"

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...