Szym3kSzym3k Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Cześć, Poszukuję stabilnego i solidnego bagażnika dachowego na rower. Montaż bez zdejmowania koła. Bagażnik musi być solidny bo mój rower waży zdaje się, że 16 kg. Fajnie jakby rower łatwo się zapinało w takim bagażniku. Sprawa dosyć pilna. Dziś chciałbym zamówić. Problem jest też taki, że mój rower to Focus Jam 6.9. A on ma dosyć grubą rurę. Polecicie coś? Czy w takich bagażnikach są jakieś opcje antykradzieżowe samego bagażnika? Chodzi mi o to żeby ktoś go łatwo nie zdjął. Pozdrawiam, Szymon Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez Szym3kSzym3k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 (edytowane) Akurat wczoraj wymieniałem zamek w mojej barracudzie - zepsuł się po 15-16 latach używania, rok w rok. Więc chętnie Ci napiszę, że Mont Blanc Barracuda daje świetnie radę. Rurę na pewno złapiesz - uchwyt jest regulowany. Kilkanaście kilogramów to nie problem - z podobnymi naszymi rowerami przetrenowaliśmy dużo sytuacji, duże prędkości, przechyły, wertepy, itp., a często zostawiam na rowerze jeszcze torbę "techniczną" pod ramą. Opcje antykradzieżowe - zamek chroniący rower i jednocześnie bagażnik: uchwytu bagażnika nie można przekręcić, gdy łapa trzymająca rower jest w pozycji zamkniętej. Chociaż oczywiście - na wszystko znajdzie się sposób, gdy będzie potrzeba, jednak przez te kilkanaście lat nam się nic nie zdarzyło. Zdarzało mi się zostawiać też rower na noc na samochodzie przed hotelem, jednak zakładając ulocka i jeszcze jedno słabsze zapięcie. Koszt aktualnego, nowego modelu - 539 PLN. Koszt wymiany zamka - 25 PLN Szy. Edytowane 28 Kwietnia 2022 przez szy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szym3kSzym3k Napisano 28 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Dzięki za odzew. Dzwoniłem do lokalnego sklepu. Polecono mi Thule 589. Cena podobna bo 589 (może coś da się urwać). Nie wiesz nic na jego temat? Wolę chyba stacjonarnie kupić bo potrzebuję już na sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Nie, nie znam innych modeli, ale widzę podstawową różnicę: dzięki tej głębokiej "łyżce" z przodu w barracudę wstawiasz rower i stoi, nawet bez łapania w uchwyt. W tym Thule na pewno tak nie będzie (chociaż może ma inne zalety - nie wiem). Szy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roballinho Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Barracuda to świetny uchwyt, ale ma dla mnie jedną wadę - nie wchodzą plusowe koła. Tak jest w mojej wersji. Ta którą wkleiłeś, to jakiś nowszy model, ale nie wiem, czy cokolwiek się zmieniło w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szy Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Słuszna uwaga. Ale kiedyś wioząc rower kumpla spuściliśmy trochę powietrze z koła i było w porządku. Jest to jakieś obejście problemu, ale nie wiem czy zdrowe dla opony i na pewno mało praktyczne na dłuższą metę. Szy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 28 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2022 Mam 598 i 2x591. Bardzo przyzwoite, niezawodne bagażniki. 598 jest przygotowany na plusowe gumy i elektryki. Do tego jest dobre wsparcie thule jesli coś zgubisz czy złamiesz. Jesli chcesz wozić jeden rower to sugeruję tyłe do kierunku jazdy - mniej telepie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi