Skocz do zawartości

[Trasy] Jazda rowerem na wsi

Palindas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Dziś nareszcie było trochę cieplej więc nie chcąc marnować dnia, wybrałem się na rower. Problem w tym, że rolnicy prześcigują się z opryskiwaczami i o godzinie 16 śmierdzi dosłownie wszędzie opryskami. Pojeździłem niecałe 30 minut, po czym wróciłem bo aż mnie zamdliło od tych oparów.

W połowie marca kupiłem rower. Niestety mieszkam w takim regionie, gdzie nie ma szlaków rowerowych. Wszędzie za to są pola. Powoli zaczynam żałować zakupu jednośladu, mimo że bardzo lubię aktywnie spędzać czas i podróżować.

Fajnie mają ci, co mieszkają na terenach zalesionych bądź znajdujących się blisko szlaków rowerowych. :(

Czy wy też mieliście z tym problem? Jeśli tak, to jak sobie poradziliście. Ja szczerze mówiąc poważnie myślę nad przeprowadzką. I to nie tylko z powodu braku tras rowerowych.

Napisano

Ja widzę cztery opcje - albo transfer tam gdzie można pojeździć - samochód/pociąg, ale to bardziej opcja weekendowa. 

Albo jeżdżenie rano - opryski są wykonywane z reguły po południu. 

Albo po prostu przeczekanie - teraz może być ich więcej, ale później każdy wykonuje w innym terminie więc myślę że problem nie jest aż tak dokuczliwy. 

Albo modyfikowanie tras, żeby jak najszybciej uciec ze "strefy skażonej". 

Wiosna się mocno spóźnia więc ten sezon jest/będzie dla rolników nieco nerwowy. 

No ale, jak źle Ci się żyje to może faktycznie warto myśleć w dłuższej perspektywie nad przeprowadzką. 

Napisano

@manfred1

Nie mówię, że nie mam gdzie jeździć. Problemem jest to, że region w którym mieszkam, jest jednym z najbardziej zagęszczonych przez użytki rolne, co w okresie jak ten, sprawia, że samo wyjście z domu naraża mnie na wdychanie oprysków.

16 godzin temu, MikeSkywalker napisał:

modyfikowanie tras, żeby jak najszybciej uciec ze "strefy skażonej". 

Ta możliwość odpada z powodu bezkresu gruntów rolnych ale pozostałe są sensowne. Dzięki za podzielenie się swoimi przemyśleniami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...