Skocz do zawartości

[Korba] Nowa korba Shimano wciąga łańcuch

Arth1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

w styczniu tego roku wymieniałem moją kilkunastoletnią korbę SHIMANO FC-M311 (42/32/22, 170mm) na FC-TY301 (42/34/24, 170mm). Od samego początku są z nią problemy ponieważ na środkowej i największej zębatce zaciąga łańcuch (nie zawsze ale powiedziałbym tak, że w około 50% przypadkach). Dzieje się tak tylko przy wrzucaniu z niższego na wyższe przełożenie, czyli z 1 na 2 lub z 2 na 3. Przy zrzucaniu raczej nie ma problemów (piszę raczej bo nie mam 100% pewności czy nie zdarzyło się kilka razy - a mam takie podejrzenia). Na początku przeczytałem, że mogą być zadziory - owszem były więc wyszlifowałem. Nadal nic nie pomogło. W ten weekend więc rozebrałem cały rower, umyłem wodą z płynem i odtłuściłem benzyną ekstrakcyjną całą korbę, łańcuch założyłem nowy KMC X8 (przez pomyłkę za bardzo go skróciłem bo aż do 107 ogniw + spinka - sh*t happens :P ). W poniedziałek przy jeździe było idealnie, przerzutki z tyłu i z przodu chodziły jak marzenie  - niestety poniedziałek był deszczowy więc moje całodzienne czyszczenie roweru zostało zniweczone. Po pracy wysuszyłem go tylko, wyczyściłem korbę i łańcuch z piasku suchą szczotką i we wtorek z rana też było ok. We wtorek po pracy niestety problem znowu powrócił i dzisiaj z rana znowu w zasadzie nie mogę używać przedniej przerzutki bo zaciąga łańcuch. Udało mi się jakiś czas temu w momencie zaciągnięcia łańcucha zablokować w takim stanie korbę żeby zobaczyć jak konkretnie ten łańcuch jest zaciągany, porobiłem kilka zdjęć. Zdjęcia nie są najwyższej jakości ale ciężko było jedną ręką trzymać korbę żeby łańcuch nie odbił, drugą robić zdjęcia i do tego trzymać rower :P
Generalnie nie mam już sił do tych korb. Męczyłem się bardzo długo żeby ściągnąć zapieczoną starą korbę (skończyło się na cięciu kątówką bo tak była już zapieczona - 3 różne ściągacze do korb nie dały rady, włącznie z trójramiennym ściągaczem do piast który wrzynał się w aluminiowe ramię a i tak nie chciało ono zejść z piasty...). Czy macie może jeszcze jakieś pomysły co może być nie tak? W ostateczności zastanawiam się nawet nad reklamacją - chyba, że to ja robię coś nie tak. Z drugiej strony nie wiem czy ew. reklamacja zostałaby uwzględniona - już ponad 3 miesiące jednak na korbie jeżdżę, do tego musiałbym w reklamacji dobrze wyjaśnić problem i przede wszytki UDOWODNIĆ, że to problem z korbą a nie np. z użytkowaniem itp. Pewnie byłyby przepychanki i więcej czasu straciłbym na przesyłkach i pismach (a za korbę dałem ok 50zł) więc obecnie jestem w kropce.
Czy nadal próbować szlifować tą korbę (być może jest więcej zadziorów?), a może problem w tym, że ilość zębatek inna (42/32/22 vs 42/34/24)?
Please help 😕

Webp.net-resizeimage (4).jpg

Webp.net-resizeimage (3).jpg

Webp.net-resizeimage (2).jpg

Webp.net-resizeimage (1).jpg

1.jpg

P.S nadmienię, że podczas zmiany przełożeń na stojaku rowerowym nic nie wciąga. Wciąga łańcuch tylko pod obciążeniem podczas jazdy...

5 godzin temu, marvelo napisał:

Za długa oś suportu i za krótki łańcuch? 

Suportu nie wymieniałem. Wymieniłem jedynie samą korbę z 2 ramionami. Długość ramion taka sama jak poprzednie. Łańcuch na poprzedniej korbie nie zaciągał (KMC X8 110ogniw) a po wymianie korby ten sam łańcuch zaczął zaciągać. Więc problem dotyczy ewidentnie samej korby - tylko nie wiem dlaczego. Albo wadliwa (zadziory lub coś innego o czym nie wiem) albo inna ilość ząbków na to wpływa (jak wspomniałem wcześniej miałem korbę 42/32/22 a teraz wymieniłem na 42/34/24), nie mam pojęcia...

Co do za ciasnego i za wąskiego łańcucha to mam kasetę 8-rzędową, łańcuch KMC X8 jest do takich kaset. To już mój drugi KMC X8 i wcześniej nic takiego się nie działo. Poza tym nawet jeśli byłby jakiś problem z łańcuchem to sądzę, że najpierw tylna przerzutka dałaby o tym znać - a tylna przerzutka chodzi pięknie w całym zakresie tak przy wrzucaniu jak i przy zrzucaniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...