Skocz do zawartości

[Budżetowy rower hardtail z grometrią do trail/all mountain/lekkie enduro] dla juniora 150 cm wzrostu.

Lgs

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Na wstępie witam wszystkich forumowiczów. Tak od początku... długo nie jeździłem, troszke z przyczyn zdrowotnych, troszke z natłoku różnych pochłaniających czas spraw. Mam złożone dwa rowery. Moj rower - Dartmoor Hornet z pierwszych lat produkcji w rozmiarze 16" z widelcem 150 mm rock shox sektor, koła 26", hamulce slx, moj wzrost 171 cm. Rower żony złożyłem na mojej starej ramie Dartmoor streetfighter 2008 r. rama 14", widelec  powietrzny 130mm suntor, koła 26", hamulce deore, wzrost żony 165 cm. Rama jest jak wiadomo dość krótka, dlatego dla kogoś o takim wzroście/kobiecej anatomi wydaje się dopasowana. Nawet przy dłuższych podjazdach przy zastosowania delikatnie wysuniętego mostku wogóle nie męczy. Rowery zostały złożone pod rekreacyjny trail/all mountain lekkie enduro. Rowery składane były 10 lat temu 2012 r. dlatego jak wiadomo koła jeszcze w rozmiarze 26". Przechodząc do sedna sprawy...w tym momencie potrzebuje budżetowy, ekonomiczny cenowo rower bazowy dla syna, też pod kątem takiego przeznaczenia jak wcześniejsze hardtail do trail/all mountain/lekkie enduro. Syn ma 11 lat i 148 cm wzrostu, jest bardzo zwinny, żywiołowy i jednocześnie skupiony Wink. Obecnie jezdzi na rowerku eurobike na 11" ramie i kołach 24" i rower jest już troszke mały. Pomyślałem że może wrócę do jazdy i odkurzę niezobowiązujące rowerowe wyjazdy, jeszcze bardziej integrując się przy jakimś wspólnym zainteresowaniu, które nepewno mu się spodoba bo syn lubi pobyt w lesie, motoryzacje i szeroko rozumianą technikę jazdy pojazdami. Chciałbym przymierzyć sie dla niego pod nieco większy i poważniejszy rower. Wydaje mi się, że na razie nie ma co isć w koła 27,5 , choć wiem że byłoby to bardziej przyszłościowe. Gdzieś w głowie znów siedzi mi stara rama streetfightera 14" z racji tego że jest krótka i niska, obawiam sie jedynie czy nie jest czy nie jest zbyt pancerna (waga). Wpadły mi w oko dwie oferty....co uważacie ? Może jakieś inne propozycje, ale te dwie oferty są w mojej lokalizacji, więc do oglądnięcia na miejscu.Poniżej linki, wiadomo że należałoby zmodernizować hamulce pod choćby podstawowy olejowy model shimano czy tektro, sprawdzic amorek i kupić w późniejszym czasie jakieś używane, powietrzne 120/130 z blokadą skoku, ale to może zrobiłbym po sezonie, tak żeby na ten moment miał czym na razie pośmigać bardziej rzeczowym. Czekam na odpowiedzi, z góry wielkie dzięki.

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-wyczyn...KkAAh.html

https://www.olx.pl/d/oferta/rower-gt-sto...OKcjW.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...