Skocz do zawartości

[~7000] gravel

karpiq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Chcę kupić coś na dłuższe wycieczki i padło na gravela. Coś tam pooglądałem, poczytałem i wywnioskowałem, że Unibike Geos to legenda - wszyscy słyszeli, prawie nikt nie widział. Drugim wyborem jest Romet Aspre 2, ale podoba mi się tylko wersja 2022, która też nigdzie nie jest dostępna. Doradzicie coś podobnej klasy w niewiele wyższej cenie? Co powiecie o Kellys Soot 50?

Z góry dzięki za pomoc

Napisano
Cytat

Coś tam pooglądałem, poczytałem i wywnioskowałem, że Unibike Geos to legenda - wszyscy słyszeli, prawie nikt nie widział.

Bo się pojawiło kilkadziesiąt sztuk na cały kraj. Pewnie na olx znajdziesz kilka od osób, które zapłaciły za geosa a znudziło im się czekanie i ogranęli coś innego

Cytat

Drugim wyborem jest Romet Aspre 2, ale podoba mi się tylko wersja 2022, która też nigdzie nie jest dostępna.

Ponoć ma być w maju/czerwcu (2021 była jeszcze później). Za 7,5 masz boreasa 2 na napędzie 1x, co kto lubi

Cytat

Co powiecie o Kellys Soot 50?

Ogólnie jest ok. Pozostaje tylko pytanie czy warto płacić te ~1400 więcej niż za aspre 2 kiedy sprzętowo są tym samym a marka jakoś nie jest bardziej "prestiżowa"

Za taką kasę pozostaje tak naprawdę polowanie na jakieś resztki magazynowe

Napisano
Cytat

Pozostaje tylko pytanie czy warto płacić te ~1400 więcej niż za aspre 2 kiedy sprzętowo są tym samym a marka jakoś nie jest bardziej "prestiżowa"

1400? W katalogu stoi 5800, a w sklepach raczej cena 6500

Cytat

Bo się pojawiło kilkadziesiąt sztuk na cały kraj. Pewnie na olx znajdziesz kilka od osób, które zapłaciły za geosa a znudziło im się czekanie i ogranęli coś innego

Już mi przeszła ochota na Geosa, zobaczyłem limit 90kg

Cytat

Dzisiaj między 16 a 18 był dostępny kross esker 6.0 cena 7 200. Może wkrótce ponownie rzucą na rynek, włącz sobie powiadomienie mailowe

Na stronie krossa?

Napisano
Cytat

1400? W katalogu stoi 5800, a w sklepach raczej cena 6500

Aspre 2 5600, Soot 50 7000

Cytat

Już mi przeszła ochota na Geosa, zobaczyłem limit 90kg

Jakiś błąd

Napisano
Cytat

Aspre 2 5600, Soot 50 7000

Ok, mój błąd, faktycznie poniżej 600 chodzi aspre2

Cytat

Jakiś błąd

chyba nie, poniżej na filmie w 7:33 widać na ramie 90kg

https://www.youtube.com/watch?v=SgAZPDbSmi8

Napisano
Cytat

chyba nie, poniżej na filmie w 7:33 widać na ramie 90kg

I co z tego? Nie przejmuj się głupotami. 90kg to może mieć jakaś wylajtowana 6kg szosa a nie 11kg aluminiowy kloc

Napisano
Cytat

są wygodniejsze ramy

1. Skąd wiesz co dla kogo jest "wygodne"?

2. 100km to żadna wyprawa, po robocie w środku tygodnia sobie można przejechać i wrócić zanim się ciemno zrobi

Napisano

Ja też w sumie poszukuję coś w tej cenie choć wstępnie szukałem do 6tys. Ograniczam się do tego co mam dostępne w pobliskich sklepach, bo chciałbym się przymierzyć przed zakupem i porównać. Jedyne co spełnia moje kryteria do 6tys to Aspre2, ale czekam na dostępność. Inne rowery z podobną specyfikacją to już raczej ponad 7 tys. Jeszcze byłby Geos ale już nie myślę o nim jak rzucają tak mało sztuk na rynek.

Poniżej to o czym teraz jest w kręgu mojego zainteresowania:

Romet Aspre 2 model 2022- to mój faworyt (czekam na dostępność w sklepie, ponoć produkcja niedługo). Dużym plusem cena względem tego co się otrzymuje. 

Kross Esker 6.0 - 7200zł też fajny ale wolałbym Aspre 2. Kross ma ten plus, że jest w moim mieście dostępny.

Merida Silex 400 - możliwe że będzie dostępna w jednym sklepie to chętnie się nim przejadę bo geometria dość komfortowa (bardziej niż w pozostałych) choć cena dość wysoka 7500. 

Giant Revolt 1 - to byłby mój drugi faworyt mimo wyższej ceny niż Romet, ale bardzo słaba dostępność i w okolicy nie ma mojego rozmiaru więc raczej daruję sobie.

Napisano
15 godzin temu, revolta napisał:

Ten Unibike i ten  romet myślę że nie mają wyprawowej pozycji nie nadają się na 100km wyprawy, są wygodniejsze ramy. 

co w takim razie proponujesz?

to będzie mój pierwszy gravel, nie mam doświadczenia więc rozważę wszelkie propozycje

btw esker 6 właśnie mrugnął że ponownie jest dostępny

Napisano
W dniu 28.04.2022 o 21:43, Dioktis napisał:

Jaka rama w Esker 6.0 przy wzroście 186 cm? L czy XL? Dzięki za pomoc!

mi przy 183cm pasowała L ale jak na XL usiadłem to też było nieźle, przy 186 powiedziałbym że XL

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...