spidelli Napisano 11 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 A tu cisza Panie. A tak pięknie miało być - wywiady, autografy, wizyty w zakładach pracy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 11 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2022 No obiecywałem do sierpnia a nawet połowy lipca nie ma Czekam na koła - mają być w tym tygodniu. I będę finalizował, choć właśnie zakładam druciarski wątek dotyczący tego jak. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 12 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 (edytowane) Wiesz Pan co, tak myślę i myślę. Taki Bobcat zły nie jest; co z tego, że Marin Team 1 jest lepszy jak nie ma oczka na bagażnik A mnie świta taka koncepcja, że zostawiam dwa gravele, w tym jeden sakwowo-wyprawowy i może jakieś MTB typu Team 1 dla zabawy. Ale może wciągnie mnie turystyczna jazda po górach. Mam małe sakwy, bagażnik na Rysia i można jechać. W torby bikepackingowe wchodzić równolegle to chyba głupi pomysł jak można wydać kasę na rower 🤣 Może nawet zszedlbym do 2 rowerów wtedy Który Bobcat byłby lepszą bazą, z założeniem, że raczej szedlbym w stronę 2 tarcz z przodu? Czy one się różnią kołami czy tylko napędem i amortyzatorami? Edytowane 12 Lipca 2022 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 12 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2022 Wszystko tak naprawdę zależy ile chcesz w nim wymieniać Trójeczka i czwóreczka z tego co widzę ma przednie koło na szybkozamykacz. A piątka sztywną oś. Tak wynika z filmów w necie i specyfikacji. Ale co to za widelec ten "SR Suntour XCR LOR-DS" nie mam pojęcia. Raczej jakaś sprężyna, tyle że ze sztywną osią QR15 (choć thru-axle to może być i przelotowa oś 9mm) i blokadą. Myślę że i tak pasuje go wymienić więc nie ma się co napalać na najdroższą wersję. Jak planujesz 2 tarcze z przodu to ja bym brał trójeczkę. Ta tania korba 2x wbrew pozorom nie waży tony, także na początek napęd mógłbyś sobie zostawić. Koła też, a jedynie co to zmienić kowadło zwane uginaczem z przodu, nawet na coś "starszej daty" pod oś 15x100. Do tego adapter na 9mm (za grosze na Aliexpress) i gra. Ponad pół kilograma zdejmiesz dając tam Raidona/Recona, kilogram dając lżejsze opony. Przy Raidonie z prostą rurą nie trzeba by nawet zmieniać sterów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 13 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Taka ciekawostka: https://off.road.cc/content/feature/which-budget-upgrade-makes-you-faster-marin-bobcat-cheap-bike-upgrade-challenge-7139 czyli najbardziej opłacalny upgrade Rysia 🤔😉🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 13 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2022 Czyli tak jak mówiłem - zmienić widelec i opony, a reszta może zostać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Opony dość oczywiste ale gość wsadził tam widelec za £1000 a rower kosztował £545 🤣 A sumaryczne apgrejdy to było coś koło £1900... Czyli podniósł cenę roweru do £2400 Z drugiej strony widelec najbardziej obniżył wagę roweru A co sądzisz o sztywnym widelcu? Zostawmy na boku moją manię sztywności i rozważmy z technicznego punktu widzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 To "zasługa" Foxa. Bo można urwać kilogram z wagi widelca znacznie taniej, albo i urwać te 1300g dając Rebę, która kosztuje pewnie poniżej 400 elżbiet. A co do sztywnego widelca - to choć też jestem miłośnikiem i w większości rowerów taki posiadam to uważam że przy takiej ramie wyjdzie już pokraka. Raz że trzeba by szukać raczej customa, żeby zrównoważyć wysokość widelca 120mm, dwa - kąt główki jest dwa stopnie bardziej płaski niż w np. Pine Mountain. Podobne rowery - Kona Unit też 69, Trek 1120 - 70. Marin DSX 69.5. Także uważam że przekroczenie tej wartości w Bobcacie raczej wyklucza go z grona sztywniaków. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Myślę, że facet - recenzent włożył tam co miał pod ręką, normalnie w cenie tego upgrade można po prostu lepszy rower kupić .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Z jednej strony tak, a z drugiej wiesz - mało jest takich rowerów, o podobnej geometrii. Od tego w ogóle się ten wątek zaczął. W sumie Team Marin, więc kwestia kalkulacji czy opłacalniej jest skorzystać z niego jako droższej bazy (bo z reguły i tak się coś zmienia) czy tańszej, Bobcata. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 https://gravel.love/2022/07/rondo-mylc-off-roadowy-gravel-mozesz-juz-zapomniec-o-mtb/ 🤗😉🙃 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 (edytowane) @Sobek82 Było.... https://www.ninerbikes.com/mcr-9-rdo/ Bagatela 8 koła $ @MikeSkywalker Nie no pewnie, tylko nie mogę tego mentalnie przejść - widelec 2x droższy od roweru .. Edytowane 14 Lipca 2022 przez spidelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Tylko Mylc jest bez amortyzacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spidelli Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Wybacz, zetknąłem w telefonie na miniaturowe zdjęcie i uznałem, że widzę tam jakiś rodzaj zawieszenia. No i bardzo chciałem tego ninera pokazać 🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciorra Napisano 14 Lipca 2022 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 (edytowane) Marketing level infinity: Cytat Zaadoptowanie najlepszych cech rowerów górskich do Gravela zaowocowało stworzeniem zupełnie nowej maszyny o nowoczesnej geometrii umożliwiającej eksplorację najbardziej wymagających szlaków. Zapomnieli napisać że w Kampinosie... Edytowane 14 Lipca 2022 przez Maciorra 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 14 Lipca 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2022 Sio mi z tym paskudztwem! Tu się robi rasowego górala, i do Kampinosu i na górski szlak 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaakko Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 jak wygląda projekt ? możemy prosić o update ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 A można, oczywiście. Może nawet wrzucę zdjęcie tego co stoi, liczyłem że pochwalę się gotowym ale przed nadmiar pracy części czekają w kartonach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RafalxM Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 minęły już 3 godziny , nadal czekamy...herbata wystygła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Dej pan z pracy wrócić, pojechać do drugiej, i też wrócić. Tak się to prezentuje. Przez chroniczny brak czasu, i ostatnie 2 albo 3 deszczowe tygodnie - straciłem rachubę, tak sobie stoi. Ale raz jeździłem Pierwsze wrażenia są bardzo na plus, aczkolwiek napęd (z korbą 30T i kasetą 42T) jest za twardy, wystarczył jeden podjazd żebym się przekonał że liczyłem na więcej - znaczy bardziej miękko. Z kolei z drugiej strony wcale mi nie brakowało twardszych przełożeń. Stąd decyzja o dokupieniu do korby blatów 24/34, a przy okazji zmienię tarcze/hamulce na HT. A że już chwilę czekają to cóż zrobić. Opony XR3 trekowskie bardzo szybkie, zobaczymy jak w terenie. SPD - przepiękna sprawa, zobaczymy jak w terenie, obawy są. Reba - jeszcze piekniejsza. "Lekkość" przodu przy podrywaniu koła mocno mnie zaskoczyła, praca na krawężnikach itd. jeszcze bardziej. Co do reszty - siodełko, sztyca, kokpit - powoli się zgramy. Jako wisienka na torcie - podkładka pod mostek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sobek82 Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Piękny Rockrider wyszedł 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Zdaje się że Marin Ale co jest piękne i w jego przypadku, i Muirwoodsa - zupełnie nie rzucają się w oczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Chcesz napisać, że kupiłeś marina żeby zostawić z niego tylko b.przeciętną ramę w standardach z poprzedniej epoki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MikeSkywalker Napisano 6 Października 2022 Autor Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Kupiłem go żeby zostawić z niego geometrię, myślałem że to już gdzieś wybrzmiało w tym temacie. No i przecież to od początku był tani rower, to miało z niego wyjść coś innego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 6 Października 2022 Udostępnij Napisano 6 Października 2022 Mysłałem że założysz tani wideł ew. gumy zmienisz... B.podobna geometrycznie jest rama ns eccentric cromo. Tylko kosztuje 2,5k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi