kk_6k2 Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Siemano! Przychodzę z zapytaniem ; ) Jaki nowy rower do 4 tysięcy? Przeznaczenie: Spokojny objazd miasta Spokojny przejazd przez las, szutry Okazjonalne nauki wheelie Ewentualnie malutkieee skoki (krawężnik itp) Bać się mocno 1x na przodzie? Byłem zdecydowany na Specialized Rockhopper Comp 2x 27.5, ale zostały tylko wersje 1x 2022 ; < Zapraszam do dyskusji, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Cytat Bać się mocno 1x na przodzie? Napęd jak napęd, po prostu przełożeń trochę mniej ale ich zakres podobny Cytat Byłem zdecydowany na Specialized Rockhopper Comp 2x 27.5, ale zostały tylko wersje 1x 2022 ; < Problem w tym, że mtb to jest raczej do tyrania w trudnym terenie a nie jazdy po mieście, chyba bym sobie crosa kupił, będzie lepszy tak w 3/4 twoich zastosowań Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk_6k2 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Polecasz jakieś konkretne modele? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
__guest Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Godzinę temu, kk_6k2 napisał: Bać się mocno 1x na przodzie? Wcześniej ganiałem na (1x10) jak pamiętam ?, potem (1x11), przerzuciłem się na (1x12), lepsze trzymanie łańcucha przez tylną przerzutkę w nowych napędach Shimano Deore XT (1x12), porównując do wcześniejszego napędu Shimano Deore XT (1x11). Najlepsze rozwiązanie dla świrów rowerowych Zalety napędu z jedną zębatką ... Brak dodatkowej wkurzającej manetki do przerzucania dodatkowych biegów, oraz brak dodatkowego pancerza, ilość biegów wystarczająca, łatwy dostęp do zębatki pod względem czyszczenia szmatką, super wygląd, prosta i bardzo mocna konstrukcja, większe zęby i silniejsza tylna przerzutka do trzymania łańcucha ) Jeżeli nie ganiasz na zatrzaskowych platformach, można także zastosować zębatkę owalną, stosuje się nią ( zaleca się do pedałów platformowych i butów do pedałów platformowych ) Zenek tutaj z forum może coś napisać, jeżeli chce, ja tam nie jestem dobry w bazgraniu i wytłumaczeniu ( łapotologicznie ) dlaczego to też jest fajne rozwiązanie. Żywotność napędu jest bardzo duża, jedyna rzecz jaka jest do wymiany i trzeba tego pilnować jak w każdym napędzie, nie tylko z jedną zębatką z przodu, to zmiana łańcucha, inaczej rozciągnięty łańcuch zacznie zjadać napęd, tak jak przy innych napędach, to wszystko. Ogólnie polecam taki napęd ( Jeżeli nie Jesteś przekonany i nie wiesz czy będzie to co chcesz, zawsze możesz wybrać jakiś inny napęd, to znaczy taki z większą ilością zębatek z przodu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk_6k2 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Iść w Specialized Rockhopper Comp 27,5 do moich wymagań zatem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 22 minuty temu, kk_6k2 napisał: Polecasz jakieś konkretne modele? jeśli chodzi o stosunek cena/graty to tego niczym nie przebijesz https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920/_/R-p-300795?mc=8405267 Teraz, kk_6k2 napisał: Iść w Specialized Rockhopper Comp 27,5 do moich wymagań zatem? to nie jest jedyny rower na świecie z napędem 1x👍 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk_6k2 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Zgadzam się to nie jedyny model, ale ma dość dobre opinie stosunek cena-jakość, a i podoba mi się stylistycznie. Teraz kwestia czy jest coś rozsądniejszego do 4000 zł co pasuje do moich wymagań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Mamy rozumieć, że ci znaczek speca odebrał zdolność logicznego myślenia? Cytat ale ma dość dobre opinie stosunek cena-jakość Cytat Teraz kwestia czy jest coś rozsądniejszego do 4000 zł Trudno nie będzie bo wybrałeś chyba najmniej rozsądny model do 4000. Koło 27,5, sprężynowy widelec a do tego 1x9 na microshifcie. Nie sądziłem, że to kiedyś napiszę ale nawet trek oferuje więcej, 3 stówy tańszy marlin 6 ma deore 1x10 https://www.mediaexpert.pl/rowery/rowery-mtb/rower-indiana-storm-x7-m19 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk_6k2 Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Marin Bobcat Trail 4 wypada trochę lepiej od Speca co myślisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 1 godzinę temu, kk_6k2 napisał: Przeznaczenie: Spokojny objazd miasta Spokojny przejazd przez las, szutry Okazjonalne nauki wheelie Ewentualnie malutkieee skoki (krawężnik ) Do takich rzeczy, to mój Muirwoods jest idealny. Gdzie tam MTB potrzebny? 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 12 minut temu, kk_6k2 napisał: Marin Bobcat Trail 4 wypada trochę lepiej od Speca co myślisz? Żadna różnica, kwestia czy ktoś woli 1x czy 2x Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Galvatron Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Bocat Trail 4 ma atrapę amoryzatora. Jeśli chcesz ścieżkowca, to troszkę zwiększ budżet i poluj na Rockridera AM 100 HT: https://www.decathlon.pl/p/rower-gorski-mtb-all-mountain-rockrder-am-100-hardtail/_/R-p-331946 Jesli chodzi o rowery XC, do do 4000 zł raczej nie znajdziesz niczego lepszego niż ta Indiana Storm X7 na Deore i z powietrznym Reconem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemo_z_Wrocka Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 A bobcat 5? Warto w cenie 4400? Bo przynajmniej są dostępne... A co do Rockridera to niestety nie ma nigdzie (ostatni pytałem w sklepie również XC100 to mi powiedzieli, że już go więcej nie będzie w sklepach, bo przestali produkować) Co jeszcze na ścieżki można szukać w podobnym budżecie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudzinki Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Czy ja dobrze widzę, że on nie ma tapera, sztywnych osi i powietrznego amortyzatora? Poza tym najtwardsze przełożenie 32x11 na miasto? Kiepsko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kk_6k2 Napisano 26 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Ma ktoś jeszcze jakieś ciekawe propozycje? Bo póki co nadal chyba zostanę przy Bobcat Trail 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.