Skocz do zawartości

[Amortyzator przedni] Porada jaki wybrać w przedziale 800-1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, użytkuje rower giant talon 29er LTD i wraz z innymi zmianami chciałbym zmienić również widelec ( coś nowego - lepszego od oryginału w tym modelu - SR Suntour XCR32 RL-R 29). Jestem dość zielony w tym temacie stąd mega prośba o zaproponowanie jakiegoś amora w przedziale cenowym z tytułu. 

Co do terenu w jakim jeżdżę to raczej trasy leśne ( nic ciężkiego, ale też nie "spacerek")

Link do specyfikacji roweru : https://katalog.bikeworld.pl/2017/web/produkt/rowery/mtb_29er_hardtail/giant/50167/talon_29er_ltd

Dodatkowo zmieniałem przednie koło na : MAVIC Crossride FTS-X na szybkozamykacz 9mm

10 minut temu, Dokumosa napisał:

Rozważ zmianę koła (oś TA) i szukaj używanej lekko reby. Nowe sensowne poza budżetem.

Właśnie chciałbym uniknąć używanych. Jak bardzo mogłoby to budżet przekroczyć? 

Rozważałem ogólnie zakup  MANITOU Markhor, który pasowałby pod moje koło jednak No jak wspomniałem nie znam się stąd ten post.

Dziękuję za odpowiedź. 

Markhor będzie bez wąrpienia lepszy niż xcr ale to najtańszy modwl manitou. Użytkowałem 2 szt. - dla mnie zbyt wiotki i przede wszystkim nie udalo się ustawić odpowiedniej czułości i progresji. Jeśli 30mm golenie to nie przeszkoda (wiotkość) możesz rozważyć judtly GOLD. Nowe sensowne, średniopółkowe amortyzatory zaczynają się od 2000. Do tego n owe koło i jeśli masz prostą główkę (nieposzerzaną) to jeszcze kombinacja/rzeźba ze sterami. W tym przypadku lepiej kupić faktycznie axona (jesli jest dostępny). Jeśli głowka tapered to starałbym się unikać suntoura (liche uszczelnienia, słabo rozwiązane smarowanie).

Mówiąc krótko najlepsza opcja dla obecnej konfiguracji bez zmiany koła to ROCK SHOX Judy Gold RL. Jeśli chciałbym coś lepszego równa się to z wydatkiem 2000zl+ oraz zmianą koła na sztywną os.

Co do 30 mm - obecne mają 32mm. Ja ogólnie waze 84kg. Z twojego doświadczenia może to być przeszkodą w wyborze tego amortyzatora ? I czy faktycznie amortyzator jest warty świeczki ( pomijając, że będzie lepszy od obecnego, bo o to zapewne nie trudno).

14 godzin temu, Nicoo133 napisał:

Cześć, użytkuje rower giant talon 29er LTD i wraz z innymi zmianami chciałbym zmienić również widelec ( coś nowego - lepszego od oryginału w tym modelu - SR Suntour XCR32 RL-R 29). Jestem dość zielony w tym temacie stąd mega prośba o zaproponowanie jakiegoś amora w przedziale cenowym z tytułu. 

Kolego jeśli chcesz zaoszczędzić to najlepiej co ci mogę zaproponować, przeróbka twojego

wymiana górnych lag z XCR-a na  Raidona

Wymiana ślizgów w dolnych lagach na takie co są Raidon/Epixon

Przeróbka systemu powietrznego

Z XCR-a BĘDZIESZ MIAŁ RAIDONA CO BĘDZIE CI DUŻO LEPIEJ PRACOWAŁ NATOMIAST KOSZT PRZERÓBKI Z CZĘŚCIAMI WYNIESIE CIĘ OK 600ZŁ

Taką pełną przeróbkę wykona mi jakiś serwis czy raczej zakup części do przeróbki będzie w moim zakresie? 

Ciekawa propozycja, bo z tego co rozumiem to z amortyzatora sprężynowego zyskam na powietrze za niewielką kwotę patrząc ile musiałbym dać za nowy w miarę ok.

@Nicoo133 Tak, Zyskasz na powietrze. Co do serwisu to nie wiem czy ci jakiś serwis to ogarnie, gdyż po przeliczeniu na wszystkie same części gdybyś chciał kupić to zapłacił byś z tyle co nowy amor bez robocizny. Same górne lagi z Raidona to juz 450-500zł. Ja akurat mam takie części przez to ci mogę je zaoferowac w dobrej cenie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...