il.ek.tro Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Elo. Odpowietrzałem BR-M8120 i narobiłem sobie bigosu. Do odpowietrzania użyłem przez nieuwagę żółtego bloczka od BR-M8100 (zbyt wąskiego aby podtrzymał tłoczki w BR-M8120) i przy dociskaniu klamki pod koniec odpowietrzania coś chrupneło w zacisku. Paczam a tam jedna para tłoczków podparta ok, a druga niepodparta się skrzywiła i przyblokowała żółty bloczek. Zlałem płyn z układu, z trudem wyjąłem zakleszczony pomiędzy skrzywionymi tłoczkami żółty bloczek. Naprostowałem tłoczki, ale coś tam delikatnie chrupie/chrzęści pod jednym z nich. No i z tego tłoczka się leje olej przy ponownym zalewaniu układu. Jak mniemam - zepsułem zacisk - myślę że najpewniej skruszyłem ceramiczny tłoczek. Jest to sens reanimować? Niby można dostać tłoczki ale jak się za to zabrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Pękł. To krucha ceramika. Nowy zacisk albo przeszxzep tłoczka (chociaż nie wiadomo czy nie przyorał alu cylinderka) z innego zacisku 4-tłoczkowego np. mt520 albo m6120. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 24 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Damn. A za taki przeszczep to jak się zabrać? W sensie jak wysunąć stare tłoczki? Tak pytam chyba tylko z ciekawosci, bo juz kupiłem nowy zacisk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 dmuchnąć pompką w miejsce mocowania przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 W dniu 24.04.2022 o 14:20, il.ek.tro napisał: Elo. Odpowietrzałem BR-M8120 i narobiłem sobie bigosu. Do odpowietrzania użyłem przez nieuwagę żółtego bloczka od BR-M8100 (zbyt wąskiego aby podtrzymał tłoczki w BR-M8120) i przy dociskaniu klamki pod koniec odpowietrzania coś chrupneło w zacisku. Paczam a tam jedna para tłoczków podparta ok, a druga niepodparta się skrzywiła i przyblokowała żółty bloczek. Zlałem płyn z układu, z trudem wyjąłem zakleszczony pomiędzy skrzywionymi tłoczkami żółty bloczek. Naprostowałem tłoczki, ale coś tam delikatnie chrupie/chrzęści pod jednym z nich. No i z tego tłoczka się leje olej przy ponownym zalewaniu układu. Jak mniemam - zepsułem zacisk - myślę że najpewniej skruszyłem ceramiczny tłoczek. Jest to sens reanimować? Niby można dostać tłoczki ale jak się za to zabrać? Tłoki do shimano 4tłokowych są na Aliexpress. Czy ma to sens, zależy. Zestaw kosztuje (sensownej jakości) ze 150 zł, dp tego nowe klocki. Nowy zacisk ma je w komplecie, ma też gwarancję. Ja się w to bawię bo zamienniki nie są ceramiczne. To znaczy są tez ceramiczne ale ich nie kupuję. Kompozytowe Tłoki mają mniejszą szansę na bycie uszkodzonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Można też kupić zacisk BR-MT420, który ma nieceramiczne tłoczki, pasujące do wyższych modeli a w komplecie są klocki ;), koszt w PL 160zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 27 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 No widziałem na Aliexpresie że coś tam jest. na razie nie będe się bawił. Kupiłem nowy zacisk. Jakby ktoś potrzebował BR-M8120 na części to zapraszam na priv. Nówka, nawet nie śmignięty ni razu, tylko tłoczek uszkodzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 29 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2022 @il.ek.trojak tanio mogę kupić😀 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 1 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 1 Maja 2022 wezme go na dniach na x-ray i zobacze najpierw co sie i gdzie sie pokruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 W dniu 24.04.2022 o 17:35, Dokumosa napisał: dmuchnąć pompką w miejsce mocowania przewodu niestety nie idzie - ucieka ciśnienie przez tłoczek uszkodzony i nie wysuwają się, płynem też nie udaje się. Zostaje rokręcać zacisk - jak to zrobić żeby nie obrobić tych tx 30 czarnych śrub bocznych? Aha, RTG pokazało że tłok jest pokruszony od wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 11 Maja 2022 Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 Dobrze dopasowany torx i tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 11 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2022 (edytowane) Spróbuje z nim jednak podjechać na swój SOR Edytowane 11 Maja 2022 przez il.ek.tro.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Myślisz, że na odp... założony gips mu pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 Niestety nie, radiologiczne i kliniczne rozpoznanie wskazuje na konieczność otwarcia pacienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 złamanie wieloodłamowe zamknięte Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 12 Maja 2022 Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 A rysy w cylinderku są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 12 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 12 Maja 2022 jeszcze karetka go na oddział nie dowiozła, więc nie wiem. Dam znać jak go rozdzielę, czekam na porządnego torxa Wery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 Może raczej powinien jechać do patologa... na sekcję zwłok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 W dniu 11.05.2022 o 19:04, il.ek.tro napisał: niestety nie idzie - ucieka ciśnienie przez tłoczek uszkodzony i nie wysuwają się, płynem też nie udaje się. Zostaje rokręcać zacisk - jak to zrobić żeby nie obrobić tych tx 30 czarnych śrub bocznych? Aha, RTG pokazało że tłok jest pokruszony od wnętrza Bardziej niż dobry torx istotne jest stabilne zamocowanie zacisku tak żeby móc docisnąć torxa w gnieździe. Ja łapię je w imadło, stabilizuję, najlepiej jesli coś dasz między zacisk (łapię go gdzie jest otwór pod śrubę mocującą zacisk do ramy) I szczęki. Potem używasz dobrze przyłożonej Mocy i się modlisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_288 Napisano 13 Maja 2022 Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 te śruby z zacisku są na kleju ale nie jakimś mocnym, tak samo są przykrecone te śruby - średnio. Ostatnio musiałem rozbierać stare m615 i nie jest to nie wiadomo jak trudne bo udało mi się je odkreciec kluczami z stacji rowerowej😀 Oraz takie tłoczki można łatwo wysokim ciśnieniem wypchać, nawet te zapieczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 13 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 13 Maja 2022 (edytowane) W dniu 12.05.2022 o 23:46, Dokumosa napisał: A rysy w cylinderku są? Hm, ale myślisz (bądź wiesz) czy ceramika może zarysować stop? Mi się coś wydaje, że chyba stop jest twardszy. Chociaż teraz sam nie wiem, mówi się że ceramika jest krucha ale twarda... Edytowane 13 Maja 2022 przez il.ek.tro.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Maja 2022 Udostępnij Napisano 14 Maja 2022 Ceramika jest twarda i krucha. Alu z którego zrobione cylinderki przy tym to masełko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 (edytowane) Pacjent, a właściwie pacjenty leżą na intensywnej w warsztacie, przeszczepy idą z Chin. Rys w cylindrach raczej brak, uszczelki też raczej całe. Rozebrałem pozostałe, bo i tak będę robił wiejski tuning śrubek i się okazało, że pokruszone jeszcze 2 (choć nie ciekły) w pozostałych zaciskach :(((- Szkoda gadać.... Słuchajcie, coś robię źle. To się musiało stać przy odpowietrzaniu. Pomijam fakt złego bloczka za pierwszym razem - tu wiem ze skopałem sprawe. Gdzieś używam za dużej siły na klamce? Może w tym momencie kiedy się klamkę dociska i popuszcza 2-3x te 1/8 obrotu od zacisku pod koniec odpowietrzania? Wtedy wydaje mi się ta klamka robić bardzo twarda a ja cisnę jak głupi bo mi się wydaje że to wyciśnie całe powietrze z układu. BTW: umordowałem się z tymi tłokami aby je powyjmować - jakiś dramat Całe zaciski przepłukałem izopropanolem bo była pokruszona ceramika w zawiesinie z olejem, osuszyłem powietrzem i daje im teraz poleżeć do całkowitego wyparowania. Coś jeszcze zrobić z układem? Przepłukać od klamki + przewód w dół do banjo? Edytowane 16 Maja 2022 przez il.ek.tro.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 16 Maja 2022 Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 A nie wciskałeś tych tłoczków przy odpowietrzaniu (cisnąc bezpośrednio na tłoczki nie przez klocki hamulcowe)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
il.ek.tro Napisano 16 Maja 2022 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2022 No właśnie nie. Kolejne odpowietrzania były już przez dedykowany bloczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi