Skocz do zawartości

[koła] Jakie koła do 500zł

Rapero7000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie zrozumiałeś - nie o system mocowania tarcz chodzi. Chodzi o to że triban ma hamulce tarczowe i przy okazji mocowanie kół na szpilki qr (takich kół jest jak na lekarstwo) a nie na sztywne ośki (takich tanich kół znajdziesz od groma). Mocowanie samej tarczy nie ma nic wspólnego ze standardem mocowania koła w ramie - to jest wyłącznie kwestia korpusu piast jakie posiadają owe koła. Po prostu ilość kół posiadających piasty na qr i przy okazji mocowania dla tarcz ( bez znaczenia w jakim systemie) jest ograniczona, bardzo ograniczona.

Napisano

Centerlock jest "nowszym" systemem i wszystkie wyższe grupy mają tarcze już wyłącznie w tym systemie. 

Ale dawać 1000/1100 za aksiumy jako akcesoryjne koła? 🤭

Napisano
3 godziny temu, Mihau_ napisał:

Centerlock jest "nowszym" systemem i wszystkie wyższe grupy mają tarcze już wyłącznie w tym systemie. 

Ale dawać 1000/1100 za aksiumy jako akcesoryjne koła? 🤭

To nie są akcesoryjne koła tylko tylko koła, które będą używał fabryczne poją w zapomnienie. 

Ja już wcześniej pisałem, że można takie kupić na stronie https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-mavic-aksium-disc-pd21372/?v_Id=152620

Napisano
3 godziny temu, abdesign napisał:

Nie zrozumiałeś - nie o system mocowania tarcz chodzi. Chodzi o to że triban ma hamulce tarczowe i przy okazji mocowanie kół na szpilki qr (takich kół jest jak na lekarstwo) a nie na sztywne ośki (takich tanich kół znajdziesz od groma). Mocowanie samej tarczy nie ma nic wspólnego ze standardem mocowania koła w ramie - to jest wyłącznie kwestia korpusu piast jakie posiadają owe koła. Po prostu ilość kół posiadających piasty na qr i przy okazji mocowania dla tarcz ( bez znaczenia w jakim systemie) jest ograniczona, bardzo ograniczona.

Jakie jeszcze są koła, które pasują oprócz mavic aksium?

Napisano

Odnośnie kól mavic aksium disc dostałem taką odpowiedz z jednego ze sklepów: W takim wypadku niestety nie znajdziemy kół odpowiednich dla Pana roweru. Standard osi na to nie pozwala. W Pana rowerze jest to 9x130 mm.  Czy na pewno sprzedający ma rację? Czy na pewno te koła nie będą pasowały do triban rc500?

Napisano

nie ma racji. W Tribanie 500 jest oś 130mm, w tribanie RC500 jest 135mm

Napisano

Mniejsza z tym jakie osie mają koła taribanie rc500. na pewno są inne niż w kołach mavic asium disc, bo tam są osie 12x100 i 12x142. Intersowałoby mnie czy te koła będą pasować do triban rc500. Podobno w zestawie są adaptery, aby zamonować te koła w innym standardzie osi. Prosiłbym o potwirdzenie przez forumowiczów, gdyż nie chcę wtopy, polegającej na tym że kupie koła, a te nie będą pasować. 

Napisano

Dwa tygodnie tematu a ty nadal żadnej wiedzy

Aksium występują"fabrycznie" w wersji pod qr i w wersji pod sztywne osie z dołączonymi endcapami pod qr

Napisano

Taką dostałem odpowiedz z jednego ze sklepu, który sprzedaje takie opony:

Rzeczywiście w zestawie z kołami https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-mavic-aksium-disc-pd21372/?v_Id=152620 występują adaptery pod QR. Niestety tutaj musielibyśmy poczekać od 15-30 dni roboczych, gdyż nie mamy ich na miejscu. Wersja na centerlock jest dostępna „od ręki”:

https://www.centrumrowerowe.pl/komplet-kol-mavic-aksium-disc-pd21372/?v_Id=136618. Tutaj natomiast wymagane będzie zastosowanie adapterów z przejścia centerlock na 6 śrub. Jest on dostępny w sieci, my takiego nie posiadamy.

Napisano

Dlaczego po prostu sobie nie zamowisz kół pod centerlock? Nie dość, że od ręki to jeszcze stówę tańsze. Szkoda ci tych oryginalnych tarcz z tribana wartych 20 złotych? 

Napisano

Właśnie tak robię, że zamawiam koła na centerlock + nowe tarcze i tak nie jedno wychodzi a cena taka prkatycznie, choć zależy jakie tarcze weznę. Znalazłem tarcze za 60zł

Napisano

zważyłem tak z ciekawości ile ważą koła z tribana po zmianie na obręcz db470. 2342g. Odejmując tarcze ze śrubami (przyjmuje że ok 160g x2, nie chciało mi sie ich sciagać) i opasek (te zważyłem 25gx2) wychodzi 1972g. Te Mavic ważą 1905g bez tarczy i opasek

Napisano

Tutaj nie chodzi o wagę, powód dlaczego zdecydowałem się na wymianę kół jest zupełnie inny. Ale z drugiej strony jak zdecydowałem się na wymianę kół to grzechem będzie kupić pierwsze lepsze koła na które bez problemu może założyć i zdjąć zarówno oponę jak i  detkę. Przy okazji należy popatrzeć na inne ważniejsze dla koła cechy. Ale wymiana samych obręczy w fabrycznych kołach pozostawiając resztę elementów fabrycznego koła jest słabe. 

Napisano

Jako alternatywę masz najtańsze koła mavica gdzie dalej masz stalowe szprychy, stalowe nyple, które są węższe o zdaje się 4mm (17mm obrecz) do których chciałeś zapakować opony >36mm szerokości. Chyba że mylę wątki.

Napisano

Pewnie  mają stalowe szprychy i stalowe nyple, ale dla mnie to nie ma najmniejszego znaczenia. Chciałem zapakować opcjonalnie szersze opony i tego co dec podaje można założyć do 36mm.

Napisano

Witam. Podepne się pod temat. Szukam kół  do szosy pod vb. Koła do 1100pln. Może być i takiej. Znalazłem sprawdzone koła na obręczach dt460 i piastach O Lite za 850 PLN w bikestacji.

Koła i szprychy dobrze znane ale piasty? Ktoś miał  z kim styczność? 

Później dt460 i dt350 za 1169pln  ale czytałem że na te piasty trzeba uważać i często serwisować. 

Biorę pod uwagę też dt 511 ale również na O Lite.

Ew. Jakieś wasze propozycje. 

Z góry dzięki. Pozdro

Co do tematu podjętego przez autora

Do 500 nie znajdziesz dobrych kół. 

Swego czasu ,w ub roku,w sierpniu,można by to kupić w daveo.pl koła za 570pln, obręcze dt 533 i piasty novatec pod 5 śrub.

Cena teraz wyższa i dostępne ma już mało co.

Nie polecam kół na piast shimano,bo za ten pieniądza to bd ważyć 3kg i piasty do serwisu co 3mies.,mniej więcej.

Miałem więc wiem co mówię.

Natomiast koła na obręczach dt533 polecam.

Mowa o piastach qr9

Napisano

Cytat

Później dt460 i dt350 za 1169pln  ale czytałem że na te piasty trzeba uważać i często serwisować

Nie wiem co czytałeś ale 350 jest chyba najlepszą piastą za jeszcze rozsądną kasę. Maszyny, prosty ratchet, na pewno o wiele trwalsza niż jakieś chińczyki

Albo coś składanego na dt350 albo poszukaj novatec jetfly ale nie wiem ile kosztują teraz

Napisano

Dostałem ofertę składanych kół zgodnie z poniższą specyfikacją za cenę taką samą co mavic akisum disc. Czy waszym jest to lepszy wybór?

Piasty Novatec D791sb i D792sb
Obręcze DT R460disc 32h
Szprychy DT Competition race

waga około 1700gramów

Napisano

To dokładnie taka sama specyfikacja i cena o jakiej Ci pisałem jeszcze w kwietniu i wrzuciłem linka. Parę postów powyżej. Oczywiście że się opłaca

Napisano
10 godzin temu, Rapero7000 napisał:

Dostałem ofertę składanych kół zgodnie z poniższą specyfikacją za cenę taką samą co mavic akisum disc. Czy waszym jest to lepszy wybór?

Piasty Novatec D791sb i D792sb
Obręcze DT R460disc 32h
Szprychy DT Competition race

waga około 1700gramów

Wg. Mnie lepsza opcja dt na novatec

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...