Skocz do zawartości

[koła] Jakie koła do 500zł

Rapero7000

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No tak widziałem ile kosztują nowe. Używane można kupić trochę taniej. Możecie podawać inne propozycje nawet jak będą droższe, myśle, że tak w oklicach tysiące za nowe myśle, że bedzie ok. 

Napisano

Można ale nie trzymam się sztywno granicy 1000zł może być trochę więcej 1200zł też będzie ok.  A te co teraz podałeś są lepsze od poprzednich co podawałeś?

Napisano

Na pewno lżejsze i łatwiejsze w serwisie (tak naprawdę każdy serwis zajmujący się kołami będzie miał na stanie części do nich, do np. aksium disc nie jest to oczywiste - a jeśli nie mają to zwykle zamawiają z Francji więc trochę to trwa).

Jeśli już jesteś na etapie 1200 to weź wydaj 1400 i kup koła na porządnych piastach dt350, będziesz miał je na lata. Masz dwa modele w zależności od wagi

https://daveo.pl/kola_dt_350_spdt_r460dpillar-1039i

https://daveo.pl/kola_dt_350_sp_dt_r470d_pillar_aero1423-1606i

Napisano

Mi tak bardzo na wadze nie zależy, tak jak pisałem wcześniej koła wymieniam ze względu na nie możliwą w trasie wymianę detki. Ale jak już zdecydowałem się kupić nowe koła to warto pomyśleć o dobrych kołach, a nie tylko takich w których łatwo wymienić dętkę czy oponę w przeciwieństwie do fabrycznych.  Przemyślę jeszcze które koła zamówić, ale moim zdaniem każde z kół które podałeś będą dobrym wyborem. 

Napisano

Czyli twoim zdaniem lepiej kupić oponę na składaną  z różnych komponentów  na daveo.pl niż kupić w całości oponę danego producenta o konkretnym modelu? 

Napisano

Napisałem ci wyżej. Największym plusem kół składanych jest możliwość naprawy od ręki praktycznie w każdym serwisie. Do tego w większości przypadków będą zrobione po prostu z lepszych części za taką samą kasę jak systemowe. 

Napisano
9 godzin temu, Mihau_ napisał:

Napisałem ci wyżej. Największym plusem kół składanych jest możliwość naprawy od ręki praktycznie w każdym serwisie. Do tego w większości przypadków będą zrobione po prostu z lepszych części za taką samą kasę jak systemowe. 

Znasz jeszcze inne godne polecenia firmy, który składają koła? 

Napisano
10 godzin temu, Mihau_ napisał:

a wlasnie ostatnio testowałem jak wygląda serwis kół evanlite, czyli marki własnej lemonbike. Bajka, wypełniasz formularz, pakujesz koła do oryginalnego pudła, kurier odbiera i w kilka dni odwozi już przeserwisowane. Gdybym miał zawieźć osobiście do serwisu a potem odebrać to bym więcej czasu zmarnował i więcej było z tym zachodu.

Napisano

@Rapero7000 Daj spokój, kup z ołelixa jakieś aksiumy które ktoś wymienił na lepsze koła np. te:

https://www.olx.pl/d/oferta/komplet-kol-mavic-aksium-disc-28-cali-idealne-szosa-gravel-CID767-IDO1OPL.html#14a688beba

Będzie w sam raz - to świetne koła do tego typu roweru, bo w przypadku tego roweru wszystko ponad to - to złotówki wyrzucone na śmietnik.

ABSOLUTNIE NIC NIE ZYSKASZ WYDAJĄC 2x TYLE! 

Ty to wsadzasz do tribana z prostą kierownicą...

A do kolegów - Panowie odrobinę rozsądku. @Rapero7000 zamiast zakupu rozsądnych kół to albo nic nie kupi albo przepłaci bez zysku dla siebie - tym się skończy odsyłanie do kołodziejów.

Napisano

W kontekście tego roweru, który masz obecnie?

Zadałeś pytanie, dostałeś różne dobre podpowiedzi. Sam raczej nie szukaj, bo strasznie się na tym nie znasz skoro pytasz teraz o koła pod obręczówki.

Ps. Same koła o które pytasz - nawet gdyby to były koła pasujące do tribana pachną beznadzieją.

Napisano

Właśnie ciężko w sieci znaleźć używane  koła o których mowa była w wątku w dobrej cenie.  Koła na allegro i olx chodzą po podobnej cenie co nowe więc już lepiej kupić nowe. Była jedna fajna aukcja, ale ktoś mnie uprzedził. Zdarza się ktoś sprzedaje jedno koło używane np. przednie  w dobrej cenie, ale co mi po jednym kole.  Może ktoś z forumowiczów ma te koła z chęcią sprzeda.  Na te koła trafiłem przypadkiem, ale nie pisało na jaki typ hamulców są. 

Napisano

Jak nie możesz nic znaleźć to możesz złożyć.

Zamów obręcze dt swiss db470 i oddaj do wymiany na tych samych szprychach. Przynajmniej możesz rozważyć bo nie jest to jakaś wybitna opcja. Reszta ciezkich częsci zostaje, ale koła schudną z 200-300g na obreczy i ktokolwiek kto wie na czym polega wymiana dętki sobie z tym poradzi. Zrobiłem tak ze starymi, zapasowymi kołami z tribana.

Napisano
10 godzin temu, Rapero7000 napisał:

Na te koła trafiłem przypadkiem, ale nie pisało na jaki typ hamulców są.

Przecież widać już na zdjęciu, że obręcz ma powierzchnię hamującą a piasta nie ma możliwości montażu tarczy 

Napisano

Nawet nie trzeba iść w DT R470, może się okazać że nawet inne tanie obręcze będą lepsze. Z DT to byłoby cerowanie jutowego worka łatką z wysokogatunkowej skóry :P

Problem dotyczy głównie obręczy WTB, czy może paru modeli tej firmy, z nich ciężko się ściąga opony, i to jest w sumie jedyna zasada jaką mógłbym sformułować, co do reszty - zależy od konkretnego egzemplarza. 

Ale chyba najrozsądniejsze rozwiązanie już padło. Nie silić się na nie wiadomo jakie doinwestowanie roweru, tylko zmienić koła na nieco lepsze. 

Napisano

Moze byc ze znajdą sie lepsze, tym niemniej te 470 tez jakieś tragicznie drogie nie były, kupiłem za chyba 150, teraz widze 170 (tylko poszukać 28 otworów nie 32). Pewnie jednak coś lepszego (porównywalnie dobre ale tańsze) sie znajdzie. 

https://allegro.pl/oferta/obrecz-szosowa-dt-swiss-r470-700c-20mm-28h-12053442849

Ps: A i do tego taśmy nowe, bo tych grubych taśm z Tribana to bym nie zakładał. Chyba zeby sie uprzeć i naprawdę oszczędzać każdą złotówkę

Napisano

Już widzę uśmiech od ucha do ucha każdego serwisanta, któremu by przyszło wymieniać obręcze w badziewnych, tribanowych kołach i to jeszcze na starych szprychach. Takie rozwiązanie nie ma żadnego ekonomicznego sensu

Napisano

- dzień dobry,

- dzień dobry

- chciałbym zapleść nowe obręcze na starych najtańszych szprychach i piastach z tribana, ile to będzie kosztować i jakiej długości dostanę gwarancję?

- do widzenia.

Napisano

No tak tak, " ekonomicznie" jest wydać więcej. Natomiast to co sobie serwisant myśli, to jego problem.

Autor tematu szuka rozwiązania wlasnie problemu zmiany opon a do tego starczy wymienić obręcze

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...