zuza_zuza Napisano 22 Kwietnia 2022 Napisano 22 Kwietnia 2022 Cześć, Dziś przyszedł do mnie wstępnie zmontowany rower - Romet Gazela 9. Jestem kompletnym laikiem i to mój pierwszy kupiony w życiu rower. Entuzjastycznie chciałam wyregulować kierownicę i niestety nie pomyślałam - poluzowałam śruby a następnie odruchowo chciałam podnieść rower, żeby go przesunąć. I stało się... Kierownica się oddzieliła od reszty rowerowego ciała, a z rurki wypadły obręcze... Których nie umiem teraz prawidłowo powkładać. Próbowałam kilku różnych kombinacji i każda z nich skutkuje luzami przy dociskaniu przedniego hamulca, rower dosłownie kolebie się do przodu i do tyłu. Czy ktoś mógłby mnie poinstruować, jak to złożyć? Moja ostatnia próba to było pęknięte kółko (lewe dolne - obręcz rozporowa? gdzieś widziałam taką nazwę, ale nie jestem pewna, czy to dokładnie ta część), następnie na to metalowa obręcz o dwóch różnych średnicach na końcach (prawe dolne), na to ta "podstawka" szeroka z jednej strony (lewe górne) i później 2 takie same obręcze (prawe górne - chyba służą one regulacji wysokości kierownicy). Wybaczcie proszę laickie pytanie, czytałam kilka wątków, oglądałam filmy na youtube, ale te części wyglądają nieco inaczej i nie umiem tego złożyć tak, żeby pozbyć się luzu... Bardzo docenię jakąkolwiek pomoc a ostatecznie zawiozę rower do serwisu ze spuszczoną głową od babskiego wstydu z niemożności ogarnięcia najprostszych technicznie tematów. 😅
chudzinki Napisano 22 Kwietnia 2022 Napisano 22 Kwietnia 2022 O ile dobrze widzę to: Tylko 1 i 2 odwrotnie jak leżą. Mostek najprawdopodobniej nad obie 4. Tylko gwiazdka jest źle nabita, a w zasadzie niedobita! https://dobresklepyrowerowe.pl/rady/porady-serwisowe/montaz-i-regulacja-sterow
MikeSkywalker Napisano 22 Kwietnia 2022 Napisano 22 Kwietnia 2022 51 minut temu, zuza_zuza napisał: a ostatecznie zawiozę rower do serwisu ze spuszczoną głową od babskiego wstydu z niemożności ogarnięcia najprostszych technicznie tematów. 😅 A ja bym zawiózł od razu. Skręcenie sterów nie jest trudne, ale trzeba to zrobić z wyczuciem, a jeśli nie masz pojęcia w jakiej kolejności złożyć poszczególne części to domyślam się że doświadczenia z serwisowaniem zbyt dużego nie masz. Szkoda sobie coś uszkodzić w nowym rowerze. Zwłaszcza że i tak trzeba poprawić nabicie gwiazdki.
Sobek82 Napisano 22 Kwietnia 2022 Napisano 22 Kwietnia 2022 Kolegi kolegę zaproś na kawę to Ci poskłada. Nie wiem jak był ten rower wstępnie złożony skoro gwiazdka wystaje z rury sterowej. Pozdrow'er Gwiazdka wystaje to nie idzie dobrze skontrować całości bez luzów.
ArtGD Napisano 22 Kwietnia 2022 Napisano 22 Kwietnia 2022 Jeśli Romet był kupiony w internecie, to może nie mieć podbitej gwarancji (niektóre sklepy internetowe podbijają). Żeby gwarancja była ważna i tak trzeba zrobić przegląd zerowy w serwisie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.