Skocz do zawartości

[transport] bagażnik na rower do wnętrza samochodu

Chleje24na7

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak. Chcę włożyć rowery do 508. Jak na razie ciężko cokolwiek sensownego znaleźć i myślę żeby samemu dorobić taki bagażnik z kilku części i diaxem.

1. 2x https://www.bikestacja.pl/adapter-treefrog-uchwyt-widelca-15-x-110-mm-p-10104.html taki uchwyt.

2. Półka ażurowa do regałów  do https://www.obi.pl/organizacja-szafy/polka-azurowa-platinum-60-7-cm-x-30-5-cm/p/6505929?wt_cc1={campaignid}&wt_cc4={device}&wt_cc9={adgroupid}&wt_mc=gs.pla.smart.mieszkac.&gclid=Cj0KCQjwpImTBhCmARIsAKr58czdMqjnBV_i58bI-IgP-ppetQRCAhQG924OGsoAMCkuknaDaSfvgdQaAmdwEALw_wcB  której przymocuje adaptery

Napisano

Zrób.

Może nie ma nawet sensu kupować gotowego uchwytu widelca o ile masz wiertarkę. Dwa uchwyty to prawie 300 złotych, a wystarczy kawałek grubszej kantówki dociętej na wymiar w którym przewiercisz otwór. 

A jako stelaż do konstrukcji albo płyta OSB, albo jakieś deski, bo te pierwsze ostatnio drogie. Potrzebujesz jedynie złapać rower za widelec i jakoś ustabilizować dodatkowo, podobnie jak w bagażnikach, jakimś ramieniem którym złapiesz ramę, pasem, czy łącząc dwie ramy ze sobą żeby usztywnić taką konstrukcję. 

W necie jest masa inspiracji i często są to właśnie proste projekty z drewna. Byle nie było iglaste, bo brudzi żywicą. No i weź pod uwagę że rowery w środku auta to czasem woda i błoto :D 

Napisano

Woziłem dwa rowery w kombi regularnie (dopóki się dziecko nie urodziło) ale - tak wygodnie w fordzie Galaxy. W miarę w Ssangyoungu Kyronie (bez kół to rowery wchodziły pionowo w poprzek do bagażnika), a w zwyklejszych wozach to mi rower z kołem nie wchodził w pionie. Sprawdzałeś jak to się w pionie mieści? Enduro to długie kierownice, wysokie widelce, długie ramy. Ogólnie raczej do Peugeota Boxxera niż 508.

Napisano
17 minut temu, MikeSkywalker napisał:

\

A jako stelaż do konstrukcji albo płyta OSB, albo jakieś deski, bo te pierwsze ostatnio drogie. Potrzebujesz jedynie złapać rower za widelec i jakoś ustabilizować dodatkowo, podobnie jak w bagażnikach, jakimś ramieniem którym złapiesz ramę, pasem, czy łącząc dwie ramy ze sobą żeby usztywnić taką konstrukcję. 

Raczej odpada płyta OSB czy drewno. Myślałem o takim ażurze jak ostatnio byłem w OBI, ponieważ różne rowery się wozi i byłaby możliwość regulacji tego mocowania (luzujesz śruby, przesuwasz itp.

@dovectra - trochę robisz sobie dużo roboty i marnujesz bagaznik. Ja w starym hatchbacku kładłem dwa rowery bez kół na kanapę i przypinałem pasami. Jeden komplet kół trafiał za przednie fotele, a drugi do bagażnika. Wtedy miałem prawie cały bagaznik do dyspozycji.

Napisano

Tylko weź pod uwagę że na takiej ażurowej małej półce to nie będzie sztywne. A w desce czy płycie spokojnie możesz wyfrezować dwa podłużne otwory, śruby mocujące uchwyt do osi od spodu, na górze nakrętki "motylki" i już masz regulację. Raz że to musi choć trochę ważyć, dwa - mieć możliwość stworzenia sztywnego połączenia z mocowaniem na rower a trzy - fajnie sobie taką płytą wypełnić całą przestrzeń bagażową, wtedy nic się nie przesuwa. 

Byłem o krok od stworzenia takiego rozwiązania, no ale musiałem zmienić samochód a do obecnego rower wchodzi jedynie w puzzlach. 

Napisano

Tu mamy ciekawy przykład - ale enduro mają długie kierownice i trzeba tak zrobić, by się mijały. Chyba to mocowane do mocowań bagażu. Znalezione w sieci. Ale to wygląda bardziej na minivana niż kombi.

a1088f5c14df909eecc5768f16e663a9.jpg

Napisano

Ale to co wrzuciłeś totalnie się nie nadaje, jest miękkie jak plastelina a ty potrzebujesz czegoś co zachowa sztywność.

Z gotowych i tanich rozwiązań (bo najlepsza to by była perforowana blacha 3mm ale wyszłaby kilka stów) to przychodzi mi do głowy tylko ażurowy stopień do schodów, są takie 100cm szerokości a mniej więcej tyle masz pewnie bagażnika

Napisano

No właśnie sprawdzałem to w dotyku w OBI jakoś zimą podczas zakupów i było dosyć solidne. To jest półka do szafek magazynowych. Ale zawsze można to wzmocnić szynami na które się kładzie. Też sceptycznie podchodzę do drewnianych konstrukcji ponieważ one trochę ważą i chciałbym połączyć praktyczność z trwałością.

Napisano

To jest półka do szafy/garderoby a nie żadnego magazynu. 

Jeśli chcesz żeby to wszystko było stabilne to potrzebujesz czegoś co się nie będzie w ogóle odkształcać. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...