Skocz do zawartości

[Cross a MTB] Na przykład Kross Evado vs Hexagon

rgr

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy tymi modelami w odczuciach z jazdy? (np. Hexagon lepiej amortyzuje?)

Trzeba wymienić rower. Logika nakazuje kupić Evado jako, że 90% tras to asfalt+szuter. Ale te 10% to ostre wyboje, na których na rowerze bez amorka odpadają ręce :)

Evado ma dłuższe przełożenia niż Hexagon?

(piszę o podstawowych modelach, w tym używanych)

Napisano

A Evado to niby nie ma amortyzatora? Co innego jakbyś myślał o jakimś rowerze szosowym, choć i na nim idzie sporo ugrać szerszymi oponami, niższym ciśnieniem itd. 

Komfort zależy w głównej mierze od amortyzatora, na tanim widelcu będzie kiepsko i tutaj i tutaj, ale jak dasz coś z górnej półki nie pożałujesz. 

Ja bym się nie zastanawiał i jak jeździsz w takim stylu to zdecydowanie rower crossowy. Jak coś dorzucisz szerszą oponę, i na wybojach pomoże. 

Napisano

Wiem, że Evado ma (może niezręcznie napisałem). Ale czy nie ma tam przypadkiem krótszego skoku i ew. ograniczeń? Niespecjalnie chcę modyfikować. Rower będzie użytkowany raczej rzadko, ale jeżeli już to intensywnie, raczej szybciej niż wolniej :)

Napisano

No skok mniejszy, ale jego to może w terenie brakować a nie na wybojach. Golenie też węższe, ale na asfaltach czy szutrach nie ma to znaczenia. Tutaj rozchodzi się o to jakie tłumienie oferuje amortyzator, w tanim nie ma go wcale, w takim powiedzmy Paragonie jest bardzo dobre. Przede wszystkim powinieneś usiąść na jeden i drugi, sama pozycja na rowerze podpowie Ci czego szukasz. 

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Jeszcze mam jedno pytanie -- czy wraz z rozmiarem roweru rośną też przełożenia (wielkość przednich zębatek?)? Tzn. np. Hexagon z ramą 19 będzie miał dłuższe przełożenia (większe koła zębate z przodu?)  niż taki sam z ramą 17?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...