rgr Napisano 20 Kwietnia 2022 Napisano 20 Kwietnia 2022 Czy jest jakaś znacząca różnica pomiędzy tymi modelami w odczuciach z jazdy? (np. Hexagon lepiej amortyzuje?) Trzeba wymienić rower. Logika nakazuje kupić Evado jako, że 90% tras to asfalt+szuter. Ale te 10% to ostre wyboje, na których na rowerze bez amorka odpadają ręce Evado ma dłuższe przełożenia niż Hexagon? (piszę o podstawowych modelach, w tym używanych)
MikeSkywalker Napisano 20 Kwietnia 2022 Napisano 20 Kwietnia 2022 A Evado to niby nie ma amortyzatora? Co innego jakbyś myślał o jakimś rowerze szosowym, choć i na nim idzie sporo ugrać szerszymi oponami, niższym ciśnieniem itd. Komfort zależy w głównej mierze od amortyzatora, na tanim widelcu będzie kiepsko i tutaj i tutaj, ale jak dasz coś z górnej półki nie pożałujesz. Ja bym się nie zastanawiał i jak jeździsz w takim stylu to zdecydowanie rower crossowy. Jak coś dorzucisz szerszą oponę, i na wybojach pomoże.
rgr Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Napisano 20 Kwietnia 2022 Wiem, że Evado ma (może niezręcznie napisałem). Ale czy nie ma tam przypadkiem krótszego skoku i ew. ograniczeń? Niespecjalnie chcę modyfikować. Rower będzie użytkowany raczej rzadko, ale jeżeli już to intensywnie, raczej szybciej niż wolniej
MikeSkywalker Napisano 20 Kwietnia 2022 Napisano 20 Kwietnia 2022 No skok mniejszy, ale jego to może w terenie brakować a nie na wybojach. Golenie też węższe, ale na asfaltach czy szutrach nie ma to znaczenia. Tutaj rozchodzi się o to jakie tłumienie oferuje amortyzator, w tanim nie ma go wcale, w takim powiedzmy Paragonie jest bardzo dobre. Przede wszystkim powinieneś usiąść na jeden i drugi, sama pozycja na rowerze podpowie Ci czego szukasz.
rgr Napisano 21 Kwietnia 2022 Autor Napisano 21 Kwietnia 2022 Dzięki za odpowiedzi. Jeszcze mam jedno pytanie -- czy wraz z rozmiarem roweru rośną też przełożenia (wielkość przednich zębatek?)? Tzn. np. Hexagon z ramą 19 będzie miał dłuższe przełożenia (większe koła zębate z przodu?) niż taki sam z ramą 17?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.