Meliszipak Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Koledzy zwracam się z prośbą o pomoc. Mój obecny napęd to deore xt 3X9 w rowerze trekkingowym. Niestety właśnie się kończy. Wymieniłem pancerze, linki, suport, przednie dynamo, klocki, chwyty i jeszcze kilka drobiazgów. Przerzutki ok. Do wymiany pozostaje kaseta, zębatki przedniej korby, kółeczka i wiadomo nowy łańcuch. Kółeczka i łańcuch nie są aż takie drogie. Korba to shimano deore xt FC -M770-k Japan VIA170 HF. hollowtech 2 Obecnie kuleję finansowo i chciałbym dopasować tańszą kasetę i przednie zębatki. Czy możecie doradzić jakie zębatki korby i kasetę zastosować, żeby to pasowało i nie było tak drogie jak grupa xt? Czy mogę założyć taką kasetę: Kaseta Shimano Alivio CS-HG400-9, 11-32T, 9 rzędów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtasin Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Możesz używać elementów z tańszych grup, możesz zamiast shimano kupić kasetę sunrace - z mojego doświadczenia wynika, że lepiej się starzeją, ale uwaga - jeśli masz aluminiowy bębenek, to kaseta bez pająka go może poorać, dlatego trzeba ją zabezpieczyć. Do korby (mam w dwóch rowerach od generację starsze i sporo brzydsze 760) kupuję najtańsze zębatki shimano - czasem trzeba trochę zeszlifować, żeby weszły na pająk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.