Rapero7000 Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Poszukuję najtańszego sposoby na pomiar mocy + licznik, który zmierzoną moc będzie wyświetlał, gdyż z tego co udało mi się zorientować nie są to tanie rzeczy. Proszę o wasze sugestie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Sporo zależy od korby jaką masz. Jeśli jest kompatybilna z powszechnie dostępnymi ramionami z pomiarem to masz stages, ronde, inpeak itd. W przypadku kiedy trzeba jeszcze wymienić korbę to impreza przestaje się opłacać i chyba lepiej pójść w pedały z pomiarem, jednostronne favero to około 2k, dwustronne 3k. Oczywiście mowa o szosowych bo przy mtb będzie drożej, jednostronne garminy to 3k+. Plus takiego rozwiązania, że bez najmniejszych problemów przekładasz go do innego roweru\ A licznik to może być "byle jaki", który obsługuje ant+ i jest w stanie połączyć się z tym pomiarem, myślę, że za 3 stówki coś znajdziesz. A z drugiej strony jak się kupuje takie urządzenie to lepiej raz a porządnie i kierować się w stronę co najmniej wahoo bolt'a albo garmina 530 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Można jeszcze pójść w kierunku pająka np. Ronde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) Taki mam soprżet: Kaseta MICROSHIFT CS-H092 9-rz. 11/32 (11/13/15/17/19/21/24/28/32). Mechanizm korbowy SHIMANO SORA R3000 compact z tarczami 50/34. Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Rapero7000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 Kaseta nie ma nic do rzeczy. Korba się nie nadaje (lewe ramie) do montażu lepionego czujnika, do montażu pająka tym bardziej. Zostają Ci pedały albo wymieniasz korbę. Są też inne sposoby np. w kole ale są jeszcze droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 19 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2022 (edytowane) nie trzeba korby wymieniać, starczy kupić pomiar na lewe ramię bo mocowanie jest takie samo np. to : https://www.inpeak.pl/pl/produkt/pomiar-mocy-shimano-105-fc-r7000-black/?gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf4LHiKa9cUguhMYet9oC1r5WGlpxGE0pJ8lGMnbqmcvhhGqg-YdcZBoC4hoQAvD_BwE Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Mateusz_Brycki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Tak czy siak widzę, że pomiar mocy w rowerze to nie są tanie rzeczy zamykające się w kilko set złotych tylko to już są tysiące. Nie dość, że pomiar mocy to jeszcze licznik, który wyświetli pomiar. Potrzebuje naprawdę najtańszego rozwiązania w tym zakresie co byście proponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 11 godzin temu, Mateusz_Brycki napisał: nie trzeba korby wymieniać, starczy kupić pomiar na lewe ramię bo mocowanie jest takie samo np. to : https://www.inpeak.pl/pl/produkt/pomiar-mocy-shimano-105-fc-r7000-black/?gclid=CjwKCAjwu_mSBhAYEiwA5BBmf4LHiKa9cUguhMYet9oC1r5WGlpxGE0pJ8lGMnbqmcvhhGqg-YdcZBoC4hoQAvD_BwE nie wprowadzaj ludzi w błąd, qfactor korby jest inny @Rapero7000 pulsometr sobie kup i olej ten pomiar mocy, nie da się tego złożyć poniżej 2k (chyba, że na używkach bez gwarancji albo chińczykach to wtedy może koło 1500 się uda) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 nie mam pojęca czym jest qfactor ale mam i korbę sora r3000 i pomiar mocy inpeak na ramieniu 105. Działa, pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 35 minut temu, Mihau_ napisał: nie wprowadzaj ludzi w błąd, qfactor korby jest inny @Rapero7000 pulsometr sobie kup i olej ten pomiar mocy, nie da się tego złożyć poniżej 2k (chyba, że na używkach bez gwarancji albo chińczykach to wtedy może koło 1500 się uda) Pulsometr mam i używam, ale zawsze pomiar mocy jest dokładniejszym pomiarem. Chciałem tylko rozważyć kupno pomiaru mocy i jakie są tego koszty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Pomiar z ramieniem 105'ki to jakieś 1350zł - i to jest najtaniej kupując nowe. Urządzenia do odczytu to już inna sprawa, są różne w różnej cenie. A Q-factor r3000 (150mm) różni się od takiego r7000 (146mm) - to po zastosowaniu oznacza że lewe ramie będzie przesunięte o 2mm do wewnątrz w stosunku do obecnego ramienia. Komu przeszkadza temu przeszkadza, komu się tak podoba to mu się podoba - ja bym tak nie chciał i wymienił całą korbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Jestem całkiem pewien ze nic nie jest przesunięte ale to wyjaśnia dlaczego po założeniu lewego ramienia 105 powstaje delikatna szpara pomiędzy lewą miską suportu a lewym ramieniem korby. Oś prawego ramienia musi być dłuższa w Sorze. Same ramiona 105 r3000 różnią się zasadniczo od wewnętrznej strony, ramie 105 jest grubsze. To jeszcze jest spotęgowane pomiarem więc trzeba dobrze przymierzyć przed założeniem by w razie W odesłać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rapero7000 Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 3 godziny temu, abdesign napisał: Pomiar z ramieniem 105'ki to jakieś 1350zł - i to jest najtaniej kupując nowe. Urządzenia do odczytu to już inna sprawa, są różne w różnej cenie. A Q-factor r3000 (150mm) różni się od takiego r7000 (146mm) - to po zastosowaniu oznacza że lewe ramie będzie przesunięte o 2mm do wewnątrz w stosunku do obecnego ramienia. Komu przeszkadza temu przeszkadza, komu się tak podoba to mu się podoba - ja bym tak nie chciał i wymienił całą korbę. Wymiana korby to już zapewne większe koszty niż zakup samego ramienia z pomiarem mocy. Jaką korbę z pomiarem byś polecał, która będzie mi pasowała do mojego sprżetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abdesign Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Ale ja już wszystko co miałem do powiedzenia, to w zasadzie powiedziałem. Najtańsze są pojedyncze mierniki klejone do lewych ramion korby i w zasadzie nie ma przepaści cenowych pomiędzy producentami i w przypadku ramion 105'ek to jest to kwota ~1300-1400zł. Twoja korba się nie nadaje do przylepienia czujnika (można to robić na własnych ramionach wysłanych do producenta ale tylko niektórych) Co mógłbym Ci więcej polecić/podpowiedzieć? Albo wybierzesz zakup pełnej korby 105 i przykleisz czujnik - wyjdzie jakieś 1700zł albo będziesz miał za 1350zł pół takiej a pół innej korby o różniącym się q-factorze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 @Mihau_dzięki za uświadomienie. Zamówiłem korbę 105 r7000, konkretniej to jej prawą stronę. Prawa strona bez blatów 113zł +przesyłka na aliexpress. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mihau_ Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 @Mateusz_Brycki zamowiłeś z aukcji, gdzie wprost było napisane, że to shimano? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 tak, zobacz prosze w takim razie czy to dla Ciebie wygląda legitnie? https://pl.aliexpress.com/item/4000268890799.html?gatewayAdapt=glo2pol&spm=a2g0o.order_detail.0.0.396043ceVti8QM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 (edytowane) Moc = kgxm2 / s3 czyli ważysz się ze sprzętem, mierzysz dystans i czas i masz moc.... Edytowane 22 Kwietnia 2022 przez dovectra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 To już lepiej na pulsometrze jezdzić, bo takie obliczenia będą mega niedokładne. Wiem po wyścigach na zwifcie że technika pedałowania to może być kilkadziesiąt watów różnicy a czas ten sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Odświeżę temat - jaki według was byłby najtańszy na dziś osprzęt do pomiaru mocy? Rower Merida Crossway. Z tego co czytałem ten wątek, to koszt pomiaru mocy zbliży się do ceny takiego roweru? W dniu 20.04.2022 o 14:58, abdesign napisał: Twoja korba się nie nadaje do przylepienia czujnika (można to robić na własnych ramionach wysłanych do producenta ale tylko niektórych) Czegoś nie rozumiem - co mnie ma powstrzymać przed przyklejeniem czujnika do jakiejkolwiek korby? Tak samo mam zamontowany czujnik kadencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 1 Lutego Udostępnij Napisano 1 Lutego Cytat Czegoś nie rozumiem - co mnie ma powstrzymać przed przyklejeniem czujnika do jakiejkolwiek korby? Tak samo mam zamontowany czujnik kadencji Czujnik mocy to w istocie zespół mostków tensometrycznych mierzących odkształcenia korby + akcelerometry mierzące dynamikę ruchu korby. Do przyklejenia tensometrów musi być odpowiedni profil powierzchni i odpowiednie dane do kalibracji. Nie wszystkie korby spełniają ten warunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego (edytowane) No więc teoretycznie można się zamknąć w ~1200 PLN + jakieś 200 zł za zębatki: https://www.aliexpress.com/item/1005005513565388.html Jeszcze mi gdzieś tam mignęły pedały z pomiarem mocy za około 300 zł. Ale to spd, a ja spd nie chcę. Czyli chyba za korbe to tyle mniej więcej co już tu wyżej napisano. Edytowane 2 Lutego przez leon7877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pecio Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego (edytowane) Pedały z pomiarem za 300 ??????? To od razu napiszę ,że lepiej sobie darować taki pic na wodę. Takie coś nie ma nic wspólnego z rzeczywistym pomiarem o ile w ogóle coś mierzy. Edytowane 2 Lutego przez pecio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KSikorski Napisano 2 Lutego Udostępnij Napisano 2 Lutego Za 1200zł to już sobie można założyć inpeaka do posiadanej korby. Jak już Magene, to w Gdyni jest autoryzowany dystrybutor, z gwarancją i wsparciem na miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leon7877 Napisano 3 Lutego Udostępnij Napisano 3 Lutego No ale korba Magene jest za 1200, to nie lepiej całą korbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi