matty Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Elo Byki, Chciałem pojeździć dziś rowerem, ale niestety na 7 zębatce z tyłu przeskakuje mi łańcuch. Wczoraj zmieniony na KMC X9.93. Poprzedni na 112 ogniw był wyciągnięty o pół ogniwa, czyli +/- 0.5%. Łańcuch, kaseta, korby nie zmieniane od nowości. Przejechałem na nim jakieś +/- 7000km. Stan kasety i korby na zdjęciach poniżej. Chyba bez zmiany kasety się nie obejdzie? Domyślam się, że kaseta do wymiany? Trochę mnie to dziwi, bo teoretycznie kaseta powinna wytrzymywać 3 łańcuchy, a u mnie po jednym już jest zjechana? A może dlatego, że ta kaseta to Shimano CN-HG400 to grupa Alivio, a łańcuch miałem Shimano CN-HG53 to grupa Deore. Co teraz zrobić? wrócić do starego łańcucha i dojechać jeszcze napęd do końca? Czy kupić nową kasetę. Tylko czy po zmianie na nową kasetę nie będzie łańcuch przeskakiwał na korbie? Zadałem to pytanie już na pewnej grupie na fb. Większość jest zdania, że kaseta do zmiany, ale jeśli chodzi o korbę to tak pół na pół. Jeśli chodzi o kasetę to myślę kupić taką samą, Shimano Alivio. Plecacie tańsze typu Prox? Oceńcie stan korby i kasety. Dzięki.
Gość Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Cytat Trochę mnie to dziwi, bo teoretycznie kaseta powinna wytrzymywać 3 łańcuchy, a u mnie po jednym już jest zjechana? Coś chyba namieszałeś. Jeszcze nie słyszałem takiej teorii, a na pewno nie przy wymianie co 7k km. Kaseta do wymiany, ewentualnie jeżeli skacze tylko na jednym biegu, to być może jakimś cudem się ułoży. No ale wątpię. Swoją drogą, coś takiego pokazuje że korzystasz z bardzo wąskiego zakresu kasety, a właściwie głównie jednego biegu. Pomyśl nad innym zakresem.
matty Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Napisano 19 Kwietnia 2022 Najczęściej jeżdzę na przełożeniach 2,3 x 5,6,7,8,9. Myślisz, że korba jest jeszcze dobra, można to wywnioskować po zdjęciach?
Mod Team sznib Napisano 19 Kwietnia 2022 Mod Team Napisano 19 Kwietnia 2022 Pojeździć kilkadziesiąt km. jak się nie ułoży załóż stary łańcuch i zajedź do końca, kup kasetę i wymień jak stare komponenty padną. O korbę się nie martw, bo zębatki korby wytrzymują zazwyczaj sporo więcej niż kaseta.
matty Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Napisano 19 Kwietnia 2022 Przejechałem z 20km. Na 7 biegu strasznie przeskakuje, nie da się praktycznie jechać. Myślałem założyć stary łańcuch, ale on jest już trochę wyciągnięty i się boję że będzie niszczył korbę. Chyba najlepszy pomysł to nowa kaseta?
Mihau_ Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Nowa kaseta to jedyne logiczne rozwiązanie. Do tego warto się zapoznać z terminem kadencja.
matty Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Napisano 19 Kwietnia 2022 W teorii znam to pojęcie Zaraz zamawiam kasetę. Shimano Alivio jest dobra, w tej cenie chyba nie znajdę nic lepszego? Powiedzcie mi jeszcze czemu tak jest, że kaseta wytrzymuje mniej km niż korba?
Gość Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 Zapewne chodzi o ilość zębów o które łańcuch się opiera. No ale mogę się mylić.
matty Napisano 19 Kwietnia 2022 Autor Napisano 19 Kwietnia 2022 A no tak, im więcej zębów tym pojedynczy ząb przenosi mniejsze siły i się wolniej wyciera?
Mihau_ Napisano 19 Kwietnia 2022 Napisano 19 Kwietnia 2022 To raz. A dwa to porównaj sobie grubość zębów na blacie i na kasecie
matty Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Napisano 25 Kwietnia 2022 Elo Byki, Zmieniłem łańcuch i kasetę obecny zestaw wygląda tak Łańcuch KMC X9.93 nowy Kaseta Shimano HG-400 11-24 nowa Korba Shimano FC‑M2000 Altus z przebiegiem ok. 7000km. Stan korby na zdjęciach powyżej w temacie. Wszystko działa dobrze, łańcuch naoiliwiony, nic nie przeskakuje, przerzucanie biegów chodzi gładko i za każdym razem, natomiast napęd wydaje się głośny, a jak przycisnę mocno na wyższych biegach to czuć takie hmm, jakby drgania na korbie, nie wiem jak to opisać. Może łańcuch jeszcze się nie dotarł? Uprzedzając pytania wszystko wydaje się być dobrze dokręcone, korba, kaseta koła etc.
Mihau_ Napisano 25 Kwietnia 2022 Napisano 25 Kwietnia 2022 Cytat łańcuch naoiliwiony Powtórz czynność Ale ogólnie im mniej zębów na koronce tym drgania bardziej odczuwalne a wygląda na to, że zakres kasety sobie dość mocno zmniejszyłeś
matty Napisano 25 Kwietnia 2022 Autor Napisano 25 Kwietnia 2022 Zmieniłem kasetę z 12-36 na 11-34. Myślałem, że to nie wiele.
Mihau_ Napisano 26 Kwietnia 2022 Napisano 26 Kwietnia 2022 Wyżej napisałeś 11-24 i nie chciało mi się weryfikować czy coś takiego występuje
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.