grissley Napisano 18 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2022 Często jadąc jakąś trasą mijam fajne widoczki, ale nie chcę stawać na cykanie fotek - zwłaszcza, jak fajny widoczek jest dość często. I zastanawiam się, czy jest jakaś kamerka, z której mógłbym zrzucać klatki jako zdjęcia? Najfajniej byłoby mieć jakiś sprzęt, który mógłbym wykorzystywać tak: 1. Ruszając w trasę odpalam jakiś tryb ekonomiczny - nie za dużo klatek, ale ze szczegółami. Jak będzie jakaś akcja na drodze to fajnie byłoby móc sczytać tablice rejestracyjne np. 2. Jak jest fajny widoczek, to przełączam (pilotem na kierownicy?) na tryb SuperHQ, gdzie rozdzielczość zmienia się na wysoką a ujęcia są robione nie jak dla filmu, a jak dla serii zdjęć. Najlepiej, jakby ten tryb działał tylko przy przytrzymaniu guzika (inaczej na bank zapomnę znowu przełączyć na ekonomiczny i po chwili karta będzie pełna a bateria pusta) 3. Idealnie by było, jakby w tym trybie "zdjęciowym" zapisywał też lokalizację, ale to się da jakoś potem zsynchronizować z gpx, więc to nie mus Jeżeli jest coś, co da się tak używać, to podpowiedzcie proszę. Bardziej zależy mi na p.2, niż p.1 No i kwestia mocowania - najpierw myślałem, że można by to zamontować na stałe na kierownicę. Ale chyba kadry to trochę z d* wówczas będą, a żadnego widoku z boku i tak nie zarejestruję. Więc może na kasku? Ja wprawdzie nie jeżdżę w kasku, ale może zacznę, albo na czapce jakoś zamontuję. Wtedy zawsze można się rozejrzeć i któreś ujęcie pewnie się nada... EDIT Aha - gdyby jeździć z tym na kasku czy czapce - jest coś, co utrzymywałoby kamerkę +- w pionie? czyli - jak pochylam głowę, to kamerka się odgina na mocowaniu do tyłu. Jak się prostuję, to w drugą stronę...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Artur85 Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Takie rzeczy to tylko w "erze" jak by to kiedyś powiedzieli, a że "Ery" już nie ma to niestety ;), szczególnie z tym poziomowaniem, choć może jakiś gimbal by sobie poradził, ale zamocowany w okolicach głowy może wyglądać dziwnie. Z drugiej strony, wiem że nie moja sprawa, ale Cytat Jak będzie jakaś akcja na drodze to fajnie byłoby móc sczytać tablice rejestracyjne np. ... Ja wprawdzie nie jeżdżę w kasku, ale może zacznę W razie jakiejś akcji na drodze bardziej od kamery przyda się właśnie kask, dbajmy o swoje zdrowie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 27 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2022 Nie spotkałem się z możliwością przełączania jakości w trakcie nagrywania, a do tego jeszcze z pilota. Może przy pomocy aplikacji na telefonie. Teoretycznie sprawę mógłby rozwiązać tryb nagrywania w tle, czyli kamerka ma bufor np. minuty nagrania ale ciągle go nadpisuje, dopiero po naciśnięciu startu zapisuje na stałe i kontynuuje zapis do momentu zatrzymania, potem znowu przechodzi w tryb buforowania. Podstawowym problemem będzie tutaj bateria. Jeżeli wyjazd będzie dłuższy niż godzina, półtorej, to nie obejdzie się bez podmiany baterii lub połączenia na stałe z powerbankiem. Odnośnie punktu 1, to czytelne tablice czasami łapią się jedynie na jedną, może kilka klatek, a nagrywam 60kl/s. Kwestia warunków oświetlenia (stabilność, brak poruszenia), kątów widzenia kamerki. Przy zmniejszeniu klatek szansa trafienia w odpowiedni moment zmaleje. Dodatkowo przy gorszym oświetleniu kamerki najpierw wydłużają czas naświetlania (większa szansa na poruszonie i rozmazanie), a dopiero potem podbijają czułość. Odnośnie bezpieczeństwa, to polecam poczytać o wypadku Schumachera na nartach. Nie pamiętam teraz czy to zostało potwierdzone ale kamerka na kasku była obwiniana za tak poważne obrażenia. Ty chcesz ją montować na głowie bez kasku Odnośnie stabilizacji, obracania się itp. Kamerka na głowie jest niewygodna, ciąży (a nie jesteś nawet do kasku przyzwyczajony), można zahaczyć o coś itp. Dokładanie tam jeszcze gimbala, to już w ogóle jakiś dziwny pomysł. Tutaj o wiele lepiej mogą się sprawdzić kamery 360°. Można wtedy wybrać dowolny kadr, ze stabilizacją też nie problem, bo jest z czego ciąć. Problem to dobrze zamontować i nie wiem jak z jakością nagrań. Przykład jak to może wyglądać (polecam wybrać wyższą rozdzielczość niż 1080): Tutaj porównanie różnych miejsc mocowania, warto zwrócić uwagę na nadgarstkowe, które przy zwykłej kamerce też da możliwość wycelowania ale nie wiem jak z wygodą: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.