Metalowamasakra Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Wczoraj pierwszy raz samodzielnie wymieniłem kasetę, korbę oraz łańcuch. Co do długości tego ostatniego mam pewne wątpliwości, mianowicie odnoszę wrażenie ze jest zbyt krótki. Biegi zmieniają się płynie, nic nie przeskakuje i hałasuje. Na największej zębatce kasety występuje tykający dźwięk aczkolwiek na dwóch poprzednich łańcuchach, fabrycznym a potem na wymienionym w serwisie ze skrajnych biegów dochodziły podobne odgłosy. Do wczoraj zrobione ok 50 km bezproblemowo. W linku grafika poglądowa. https://zapodaj.net/178e3e2e8e84f.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 A skracałeś go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metalowamasakra Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 2 minuty temu, GT500s napisał: A skracałeś go? Tak skróciłem go aczkolwiek nie wiem czy zrobiłem to poprawnie. Biegi zmieniają się płynie bez problemów. Spotkałem się z opinią że wózek przerzutki nie powinien w ten sposób leżeć na największej zębatce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Za krótki i to dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Za dużo go skróciłeś niestety. Nie wiem czy to wpłynie negatywnie na całość, ja bym po prostu wymienił na nowy w ostateczności jak nie wyrzuciłeś pozostałości, spróbuj go spiąć na tzw pin od shimano lub innej marki, ale czy to wytrzyma to nie wiem jestem zwolennikiem spinek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metalowamasakra Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 Tak jak wspominałem, robiłem to pierwszy raz a wzorowałem się na filmie z kanały PARK TOOLS z YouTube. Najwidoczniej coś zrypałem po prostu. https://zapodaj.net/03f4c38adb3c2.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GT500s Napisano 15 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2022 każdy ma swoją metodą, ja robię tak ze daje na najmniejszy blat z przodu i z tyłu - zahaczam sobie drucikiem tak żeby się trzymało. Jak łańcuch nie ma gdzie obcierać daje na największe blaty jeżeli kąt od pionu jest mniejszy niż 45 stopni to skracam do mniej więcej tego kąta. Ciężko to wytłumaczyć, lepiej byłoby pokazać. Duże znaczenie ma też korba bo nie wiem czy masz jedno blat czy może 3 blaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.