Laik91 Napisano 14 Kwietnia 2022 Napisano 14 Kwietnia 2022 Cześć wam jestem nowy na forum i to mój pierwszy post tutaj, mam nadzieję że napisałem w dobrym dziale i dobrze zatytułowałem mój temat. Po ostatniej jeździe mój rower doznał awarii a mianowicie pękła opona wraz z dętką. Rower kupiłem używany od znajomego a on sprowadził go z Niemiec, w swojej mieścinie objeździłem każdy sklep rowerowy nigdzie nie mieli opony i dętki o tym rozmiarze 27,5x1,2 na miejscu jak i na zamówienie. Oponę udało mi się dostać w Decathlonie ale niestety jest problem z dętką przekopałem cały internet i nic, więc wasze rady i sugestie są moją ostatnią deską ratunku. Gdzie dostać dętkę o takich wymiarach ewentualnie zamiennik? , wiem że jest opcja wymiany opon na inny rozmiar ale to rozwiązanie chciałem zostawić na sam koniec. Zrobiło się ciepło a rower stoi proszę pomóżcie pozdrawiam
Mihau_ Napisano 14 Kwietnia 2022 Napisano 14 Kwietnia 2022 Problemy pierwszego świata Jeżeli dętka jest zrobiona z butylu/gumy/nazwij jak chcesz to gdzie leży problem żeby tam włożyć taką pod np. 2"? Przecież się zmieści https://www.decathlon.pl/p/detka-rowerowa-650x28-42-z-wentylem-presta/_/R-p-308866?mc=8549087
Laik91 Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Napisano 14 Kwietnia 2022 Mihau_ Jak w moim nicku jestem amatorem jeżdżę od października tamtego roku i to pierwsza poważniejsza awaria, nie orientuje się za bardzo w częściach. Ta dętka którą mi podesłałeś będzie pasować? 650x28 . Ja mam 27,5 oponę dziś w rowerowym próbowali mi wcisnąć dętkę 700 ale była za długa 10 cm
MikeSkywalker Napisano 14 Kwietnia 2022 Napisano 14 Kwietnia 2022 Dętka dwucalowa nawet jakby się zmieściła to będzie ją trudno ułożyć. Szansa że gdzieś zrobi się zakładka, albo że gdzieś między rantem opony a obręczą się przytrzaśnie a potem strzeli są spore. Także popularne przy kole 27,5 dętki MTB odpadają. Podlinkowana wyżej, nieco węższa powinna bezproblemowo wejść. Ale to dość nietypowy rozmiar - jakbyś miał problemy z dostępnością można spokojnie zakładać "wąską" dętkę 26", taką na przykład pasującą do opony 26x1.5. Koło 27,5 nie jest dużo większe od 26" także spokojnie to zadziała. Continental ma dętki uniwersalne, niby z półki 26 ale pasujące do 650c, czyli 27,5. Jakościowo jedne z lepszych na rynku, także warto się ich trzymać. Jeśli masz zawór samochodowy (Schrader)/albo rowerowy (Dunlop) - czy raczej większy otwór w obręczy, bo pod oba jest taki sam, to będzie nieco trudniej. Do takiego możesz założyć albo dętkę z zaworkiem szosowym Presta (jak na obrazku niżej, pamiętając żeby nakrętkę dać odwrotnie, wtedy pozycjonuje zaworek w obręczy) albo szukać z samochodowym. Miałem w miejskim rowerze opony 1.1 i zależało mi na samochodowym właśnie, więc do wyboru najczęściej były dętki Kenda/Impac.
Laik91 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Napisano 15 Kwietnia 2022 MikeSkywalker dzięki za odpowiedź, czyli rozumiem że ten rozmiar dętki który mi podesłałeś może robić za zamiennik?. Jeśli tak to jestem uratowany bo 27x1,2 za cholere nie mogę dostać. Tylko dziwi mnie to bo w sklepie rowerowym w którym byłem wydaję mi się że mieli taką dętkę którą mi polecasz a mimo to odprawili mnie z kwitkiem. Nie wiem jak samemu wymienić dętkę więc będę musiał zdać się na majstra w sklepie, mam nadzieję że historia się nie powtórzy. A co do zaworu to mam preste
marcesco Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Lepiej zmień majstra bo jak się wyłożył na dętce to strach pomyśleć co zrobi dalej. Otwieraj YouTube, kup plastikowe łyżki do opon za parę złotych i do roboty 💪
MikeSkywalker Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Będzie pasować, to nawet nie zamiennik co dętka którą producent przewidział do koła 27,5. Nie ma tylu dętek co rozmiarów opon, są pogrupowane zakresami do różnych szerokości a to rolą sprzedawcy jest dobrać właściwą - czasem na podstawie szczątkowego wywiadu. A wymiana dętki to prosta i przydatna umiejętność, więc warto kupić dobre łyżki (żółte z Decathlonu za 8 zeta są fajne) i potrenować.
Laik91 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Napisano 15 Kwietnia 2022 Dzięki za rady, macie rację chyba się nauczę i sam wymienię, wydaje mi się że typowi się nie chciało po prostu kombinować. A co do tych łyżek w decathlonie je kupie?
chudzinki Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 https://www.google.com/search?q=zolte+lyzki+z+Decathlonu&client=opera&hs=Oa1&sxsrf=APq-WBu9htYI5vKRtVjq_FHYcKcbB4vecQ%3A1650015275645&ei=KzxZYv2EJ4iTrwTPqIyYBw&ved=0ahUKEwi9xoPz4ZX3AhWIyYsKHU8UA3MQ4dUDCA0&uact=5&oq=zolte+lyzki+z+Decathlonu&gs_lcp=Cgdnd3Mtd2l6EANKBAhBGABKBAhGGABQAFi2BmDdB2gAcAF4AIABTIgB3gKSAQE1mAEAoAEBwAEB&sclient=gws-wiz 🙄
Laik91 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Napisano 15 Kwietnia 2022 chudzinki okej dziena ale rozumiem że każde inne łyżki się sprawdzą? czy jak na pierwszy raz gdy będę roździewiczał opone muszą być akurat te?
chudzinki Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Absolutnie nie, ale @Mike podał Ci tanie i dobre. Ja używam żółtych Conti (bardzo twarde) i czarnych Zefal (bardzo miękkie). Obie spełniają swoją rolę.
Wojcio Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Ja używam niebieskich Park Tools - są szczupłe a jednocześnie absolutnie magicznie pancerne i mają wygodny haczyk, by zaczepić o szprychę jak brakuje rąk, mam też czarne Topeak - gorsze, bo grubawe i trudniej wcisnąć. Pewnie są też i inne kolory
Laik91 Napisano 15 Kwietnia 2022 Autor Napisano 15 Kwietnia 2022 dzięki wszystkim za odpowiedzi jestem uratowany
chudzinki Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Będziesz uradowany jak się nauczysz to robić w trasie bez uszczerbków na ciele i duchu 🤣.
MikeSkywalker Napisano 15 Kwietnia 2022 Napisano 15 Kwietnia 2022 Pomarańczowe łyżki Conti też polecam, sporo znoszą, w warunkach serwisowych trzymały się długo a to dla nich największa szkoła przetrwania.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.