Brombosz Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Moje doświadczenia są takie, że słowo "nabija" za cholerę nie chce się łączyć ze słowami "bez problemu". Sprzęt musi być odpowiedni i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 14 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Życie to jedna wielka improwizacja Od zawsze wyznaję zasadę, że jak się czegoś nie ma to trzeba sobie pomóc tym co akurat pod ręką. Mam praskę do PF, myślę że powinna dać radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 Przy tskich pasowaniach szybciej i łatwiej sie nabija. Poza tym prasy do piast nie maja prowadzenia w osi jak prasy do sterów czy bb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 14 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2022 No racja... Na pewno będzie to łatwiejsze niż jazda z łożyskami w ramie, bez ani jednego kąta prostego i chociaż 3cm2 płaskiej powierzchni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Semtex Napisano 20 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 @Dokumosa @Brombosz Krótka informacja zwrotna: dziś wymieniłem łożyska, zamontowałem koło i luz skasowany, jest sztywno jak być powinno. Co do przyczyn, winne okazało się łożysko po stronie napędowej, całkowicie "rude" w środku, z widocznym luzem, co ciekawe drugie łożysko w stanie nienaruszonym, nawet czyściutko w środku. Faktycznie wybicie pierwszego łożyska to trochę upierdliwa robota, najwięcej czasu na to straciłem, ale podołałem bez strat w ludziach i sprzęcie. Nowe łożyska zostały częściowo wprasowane i dobite. W tym miejscu bardzo wam dziękuję za okazaną pomoc, tipy i rady, życzę wielu kilometrów bez awarii. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dokumosa Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 Piasty DT (jak wszystkie piasty) wymagają okresowej obsługi a nie jazda do zgonu łożyska. Szczególnie właśnie łożysko pod bębenkiem jest narazone na wilgoć (woda wcieka między korpusem piasty a bębenkiem). Przynajmniej raz na sezon wypada tam zajrzeć, wytrzeć starą maź i zaaplikować świeżego smaru (przede wszystkim zakryć smarem łożysko). Mam komolet kół dt na których jest zrobione grubo ponad 60kkm na fabrycznych łożyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.