Skocz do zawartości

[2000€] Szosowy rower do pracy+ sport

Kolasdw

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Aktualnie jeżdzę sobie na merida scultura 100, rower ma już swoje lata i chce go zamienić na coś nowego, lepszego.

Rower będzie służył mi do dojazdów do pracy(5km szosa) oraz treningów (trasy do 50km). Trasy po których bede sie poruszał to same ścieżki rowerowe i asfalt (Holandia). 

Lubie szybka jazdę, podobają mi się ramy wyścigowe, przykładem może być na przykład Giant Propel. 

Jednak nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupno roweru w całości wykonanego z carbonu, w sytuacji kiedy będzie używany niemal codziennie do dojazdów do pracy (wytrzymałość). Brat mi odradza i nie wiem czy go posłuchać.  

Dodam ze mam 185cm wzrostu i ok.100kg

Budżet to mniej więcej 2tys euro, ale jak będzie trzeba to dodatkowe 500 się znajdzie. 

Jeśli pominąłem jakieś ważne informacje to je uzupełnię w razie potrzeby. 

Napisano

Witam. Od razu powiem, że ja nie jestem znawcą rowerów szosowych, sam niedawno kupiłem swoją pierwszą szosę, ale z racji tego, że Holandia to Sensa jest rodzimą marką i być może łatwo byłoby gdzieś rower przymierzyć. Skladane są ręcznie jak twierdzi producent, rama Carbonowa i  osprzęt 105. Kwestia czy ma być nowy czy może być używany. Ja tak tylko wrzucam. Doświadczeni Bikerzy muszą się wypowiedzieć.

https://www.sensabikes.com/bikes/road/1083/giulia-g3-disc-105

Pozdrawiam

Napisano
1 godzinę temu, Kolasdw napisał:

Jednak nie wiem czy dobrym pomysłem jest kupno roweru w całości wykonanego z carbonu, w sytuacji kiedy będzie używany niemal codziennie do dojazdów do pracy (wytrzymałość). Brat mi odradza i nie wiem czy go posłuchać.  

Do jakiegoś supercar'a również by nie wsiadł z obawy o wytrzymałość? Samolotem nie lata? Nie słuchaj głupot, karbon to nie papier

Cytat

Lubie szybka jazdę, podobają mi się ramy wyścigowe, przykładem może być na przykład Giant Propel. 

To jest rower "aero" i do dojazdów do pracy to lekko chybiony wybór. Ogólnie sprzęt stworzony do szybkiej jazdy i wyciskania z siebie maksimum, agresywna geometria. Jeśli nie jeździsz 35+ to ma więcej wad niż zalet. Przypominam, że Holandii już oficjalnie nie ma jednak kiedy istniała to dość mocno i często pizgało tam wiatrem co też nie jest bez znaczenia przy jeździe takim rowerem.

BTW w takim budżecie najlepiej wypada oferta canyona ale terminy ooooodległe

Możesz sobie pogrzebać tutaj https://www.rosebikes.pl/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...