Skocz do zawartości

[Do 5000zł] MTB/Hardtail

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Wiem, że już sporo było takich tematów i będziecie wyrozumiali. 

Mam 170cm i 72kg. Poszukuję jakiegoś hardtaila do trudnego terenu leśnego (zjazdy, podjazdy, sporadycznie jakiś wypad w góry). Moje wymagania to sztywne obie osie i taperowana główka, reszta osprzętu mniej mnie obchodzi bo będzie z czasem upgrade'owana. Czy w ogóle w tej cenie da radę coś znaleźć? 

Ogólnie miałem na oku rockridera AM 100 HT ale jest niedostępny.

Dartmoor Hornet 2021 - 2022  :thumbsup:  

Chyba od 2021 roku zmieniła się troszku geometria ramy, to znaczy, całkowicie się nie zmieniła geometria, bardziej mi chodzi o sam suport, który poszedł troszku w dół, ale tylko tyci procent, pod Twój wzrost, szukaj ramy w rozmiarze ( S ) 

Może być ciężko znaleźć Hardtail w tej cenie, to znaczy taki poskładany po ludzku, wyglądający jak Dartmoor Hornet B) i na porządnych częściach. Osobiście polecam kupić samą ramę i budować rower pod siebie. 

Nowa rama Dartmoor Hornet Pro ... :thumbsup: w Kolorze czarnym, najładniejsza ... B) 

Ciekawe czy wielu tutaj myśli podobnie odnośnie składania...

A ten Hornet to nie jest przypadkiem do konkretnego latania w pełnym tego słowa znaczeniu (150 mm, 16 kg) 🤔

Jakoś mi to nie pasuje:

2 godziny temu, Daimos77 napisał:

Poszukuję jakiegoś hardtaila do trudnego terenu leśnego (zjazdy, podjazdy, sporadycznie jakiś wypad w góry)

Cytat

Składki nie są popularne na forum. Wynika to chyba z ceny. Składak wyjdzie trochę drożej, ale ma to co chcemy i nie trzeba upgradować co roku.

Ja się przymierzam do fulla. Najpierw wojna, teraz covid wstrzymał mnie trochę przed wydawaniem pieniędzy. Jakby nie patrzeć to kilkanaście tysięcy ( z dobiciem do 20000) w niepewnych czasach ciężko wydać ;( 

1 godzinę temu, Daimos77 napisał:

Muszę powiedzieć, że ten hornet całkiem spoko 🙂 tylko dostępność prawie zerowo...

Co do kupienia samej ramy i poskładania samemu, też mi taka myśl przeszła przez głowę. 

Jeżeli chodzi o fabryczną / sklepową konfigurację roweru Dartmoor Hornet, to mnie mało interesuję, nawet bym powiedział, że w ogóle mnie nie interesuje, wolę sam sobie poskładać swoją geometrię. Rama ma niesamowity potencjał :thumbsup: jedyne co należy zrobić, ( jeżeli Tobie ;) podoba się taki rodzaj roweru / ramy bez tylnego wahacza, oraz podoba się Tobie taki klimat na rowerze ) należy poświęcić troszku więcej pieniędzy z Twojej strony oraz dać z siebie troszku " miłości rowerowej " do stworzenia Twojego roweru Hardtail, tak żebyś Ty ;) czuł się dobrze na rowerze, niezależni czy ganiasz jednego dnia bardziej agresywnie, a drugiego dnia jakiś wypad z kolegami na luzaka, Dartmoor Hornet też bardzo fajnie sprawdza się jako rower wyprawowy :thumbsup: oczywiście jeżeli lubisz taki klimat na rowerze, no i masz podczas jazdy ataki poganiać bardziej agresywnie, również podczas jazdy lubisz się wiercić na rowerze, bo tym rowerem nie da się normalnie jeździć, sama geometria ramy prowokuje do "wścikania" , sorry, ale ja lubię taki klimat na rowerze, dodatkowo, nie wiem czy wiesz, taki rodzaj rowerów nawet z pełnym zawieszeniem to rowery bardzo wygodne, nie te złomy szosowe, co nie da się usiąść na siodełku, już nie mówię o pojechaniu do przodu ... no dobra już nie wkurzam szosowców, fajne rowery, ale i tak to nie mój klimat. 

Janek Kiliński to Świr Rowerowy, Pasjonat rowerów grawitacyjnych ... B) :thumbsup: Dzięki Janek za wspaniałą Ramę ... :wub: 

_Piotrek.jpg

2 godziny temu, chudzinki napisał:

A ten Hornet to nie jest przypadkiem do konkretnego latania w pełnym tego słowa znaczeniu (150 mm, 16 kg) 🤔

Jakoś mi to nie pasuje:

Do normalnego podjechania po bułki też się nadaje, również do wypadu rowerowego z kolegami, do agresywnej jazdy również. Pomalutku kompletuje części do nowej ramy Dartmoor Hornet Pro, niebawem wpadną nowiutkie Hope Tech 3 V4 z nowymi odświeżonymi klamkami i fajnymi tarczami. Ja tam nie myślę, ja wolę sam sobie złożyć rower ... :D :)   

2 godziny temu, JWO napisał:

Składki nie są popularne na forum. Wynika to chyba z ceny. Składak wyjdzie trochę drożej, ale ma to co chcemy i nie trzeba upgradować co roku.

Ja się przymierzam do fulla. Najpierw wojna, teraz covid wstrzymał mnie trochę przed wydawaniem pieniędzy. Jakby nie patrzeć to kilkanaście tysięcy ( z dobiciem do 20000) w niepewnych czasach ciężko wydać ;( 

Nie są popularne, bo jest drożej. Dartmoor Hornet na rok 2022 jak podawał na filmie Janek będzie kosztował niecałe 6.000 zł.

Mój Dartmoor Hornet 2022 rozmiar ( S )  kosztował ( odliczyć części zapasowe ) jakieś ( NIECAŁE 15.000 ZŁ ? ) teraz już nie pamiętam dokładnie, no ale niech tak będzie, pamiętam że jeszcze części dokupowałem, koła, coś tam jeszcze i ogólnie troszku ponad dwie dychy wydałem. 

Aha w tym tygodniu wpadną do mnie nowe najwyższe modele pewnej firmy pedały platformowe, musiały być takie gdyż lubię takie większe platformy, a te niższej klasy już są troszku mniejsze platformy, no i troszku innych fantów. Testuje sobie teraz fajne buty platformowe od Shimano ... super buciki ... :thumbsup:

Czy bym zamienił mój Dartmoor Hornet w tej cenie na rower w pełni zawieszony ? taki jakiś ze sklepu za dwie dychy ? ciężko tak powiedzieć, bo zawsze bym znalazł coś do wymiany w seryjnym rowerze ... :D

B)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...