Skocz do zawartości

[3500] Jaki? Trek czy Cube?

Marty40

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Ogólnie kilka lat temu jeździłem dosyć sporo na rowerze (miesięcznie wychodziły dosyć spore dystanse Hexagon V3 2011 😂) i po namyślę chciałbym wrócić na szlaki górskie/po polach czy też miastowe. Nie chciałbym celować typowo w Gravela, bardziej interesują mnie takie jak te poniżej - MTB.

Przeglądałem kilka ofert na stronach i w oko rzuciły mi się dwa modele:

TREK MARLIN 5 2022

https://www.trekbikes.com/pl/pl_PL/rowery/rowery-górskie/rowery-xc/marlin/marlin-5/p/34587/?colorCode=greydark

CUBE 501400 AIM RACE

https://rowerycube.pl/rowery-gorskie-mtb/68-266-rower-cube-501400-aim-race-4054571355294.html#/3259-rozmiar-14/3294-maincolor-czarny/3460-rama-uniwersalna/4026-sex-unisex/4310-kolor-black_azure

Są w ogóle warte tej ceny, warto się nimi zainteresować? Nie przymierzałem, nie jeździłem - na razie jestem na etapie przeglądania ofert. Może wy polecicie lepsze modele, w podobnej cenie? 

Dziękuję ;)

Napisano

Bardzo mi się spodobał opis "To prawdziwy rower górski, który idealnie sprawdza się podczas codziennych dojazdów do pracy, na uczelnię".

Rowery są bardzo podobne - ciekawa jest dostępność treka w rozmiarze XXS na kołach 26". Możemy podyskutować, czy to jest minimum na jazdę górach? Jako ktoś, kto zaczynał od treka z napędem 3x7 i sztywnym widelcem - powiem, że tak - nadaje się. Próbowałem znaleźć coś lepszego do 3500 i się poddałem, ale warto walczyć - o jakiś lepszy widelce może i jakieś upgrady w napędzie. 

Napisano

Tu jest inny problem - Deore jest OK, ale tu jest napęd 1x11 z kasetą 11-46 i korbą 30. "standardem" w lepszych rowerach jest 1x12, kaseta 10-51(52) i korba 32 albo 34. Czyli miękkie przełożenia są spoko, ale twardych to trochę brakuje. Szczególnie na asfalt może ci brakować szybkości. Przy kadencji 70 wyjdzie ci 26km/h. Te rowery z dwurzędowymi korbami mogą być bardziej elastyczne. Kłopotem w tych wszystkich rowerach są słabiutkie widelce. Ja lubię napęd 1x ale jak jeden rower ma być uniwersalny, to albo wyższy model, albo 2x. Ale w górach bym wolał to deore i 1x11 i marzył, że kiedyś kupię lepszy widelec (ale to oznacza też koło, bo lepszy widelec będzie na grubą oś).

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...