2wheels4ever Napisano 9 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2022 Ostatnio w trekkingu udało mi się doprowadzić do całkowitego zaniku smarowidła przynajmniej na części powierzchni ogniw, które błyszczały srebrne. Nieczęsto mi się to zdarza. I mam pytanie, kiedy zazwyczaj dosmarowujecie lub myjecie i smarujecie łańcuch? Jak właśnie zaczyna być srebrny czy, jak ja zazwyczaj, jak jeszcze jest trochę oleju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Smaruje kiedy zaczyna go słychać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 1. Kiedy jest głośny. 2. Kiedy jest brudny "ogniwa" nie mają być zaolejone. Olej masz mieć w środku między sworzniem a rolką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Ale głupie pytanie...Haha. Smarujesz jak zacznie WYĆ!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojcio Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Mój jest srebrny po smarowaniu, konserwuję albo gdy brudny, albo gdy czuję, że suchy - czuję palcami, jak się zgina - czy ruch jest płynny, czy chrzęści albo jest bardzo luźny/suchy. Jak słychać skrzypienie to już za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kazafaza Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 O trzeciej nad ranem w blasku pełni księżyca przy wyciu wilków, krwią spuszczoną z krtani świeżo podciętego jagnięcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Az zacznie wydobywac sie takie charakterystyczne dla nie nasmarowanego lancucha ciche skrzypienie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 No i błąd. Łańcuch czyści się i smaruje się zanim zacznie wydawać dźwięki. Głośny napęd to szybciej zużywający się napęd. Jak komuś nie zależy, to niech sobie jeździ nawet na całkiem suchym... ale zgodnie ze sztuką, to ma być profilaktyka, a nie leczenie objawów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pinok Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 Ja tam lubię mieć nasmarowny cały czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joker86 Napisano 10 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 7 godzin temu, Brombosz napisał: No i błąd. Łańcuch czyści się i smaruje się zanim zacznie wydawać dźwięki. Głośny napęd to szybciej zużywający się napęd. Jak komuś nie zależy, to niech sobie jeździ nawet na całkiem suchym... ale zgodnie ze sztuką, to ma być profilaktyka, a nie leczenie objawów. Lekarz,specjalista się znalazł 😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
2wheels4ever Napisano 10 Kwietnia 2022 Autor Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2022 14 godzin temu, RabbitHood napisał: "ogniwa" nie mają być zaolejone. Olej masz mieć w środku między sworzniem a rolką. Chodziło mi oczywiście o rolki. I też spotkałem się z taką teorią, że mogą (albo wręcz mają) być suche na wierzchu. 10 godzin temu, Brombosz napisał: No i błąd. Łańcuch czyści się i smaruje się zanim zacznie wydawać dźwięki. Głośny napęd to szybciej zużywający się napęd. Jak komuś nie zależy, to niech sobie jeździ nawet na całkiem suchym... ale zgodnie ze sztuką, to ma być profilaktyka, a nie leczenie objawów. W kolarce ze dwa razy udało mi się doprowadzić do skrzypienia i też myślę, że to był błąd w sztuce / niedopilnowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 11 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2022 Tu nie chodzi o to, że łańcuch ma "wyć". Jak już człowiek jeździ kilka sezonów to słychać różnicę w pracy całego napędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 20 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2022 W dniu 10.04.2022 o 12:46, Brombosz napisał: No i błąd. Łańcuch czyści się i smaruje się zanim zacznie wydawać dźwięki. Głośny napęd to szybciej zużywający się napęd. Jak komuś nie zależy, to niech sobie jeździ nawet na całkiem suchym... ale zgodnie ze sztuką, to ma być profilaktyka, a nie leczenie objawów. A to ciekawe nie chodzi mi o skrzypienie na pół ulicy, tylko o takie ciche. Jakbym miał smarować łańcuch wtedy gdy go słychac, musiałbym to robić co średnio 10-15km Czasami tak robię i mój łańcuch z niskiej półki o marce"YBN" przejechał już spoooro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 21 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2022 A smaruj sobie kiedy chcesz, nie mój interes. Ważne jeszcze czym smarujesz. Ja w jednym rowerze robię to co 30-40km, a w innym zdarza mi się zapomnieć na pół roku. A co do YBN, to znajomy na jednym przerobił 5 sezonów. Kaseta do wyrzucenia... no ale jedank. Pięć lat mocnego deptania to nie malo. Tylko za cholere nie ogarniam jaki to był model i gdzie wyprodukowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Smaruje Shimano ptfe na suche, jeżdżę po suchym i dość szybko słychać łańcuch. Raczej nie jest winna moja technika smarowania. Też nie mogę się dowiedzieć co to za łańcuch. Pisze na nim tylko YBN i jakieś logo. Po wpisaniu w internet wyskakują jakieś łańcuchy proxa za 20zl. Ybny montują też w tanich rowerach. 5 sezonów zależy ile jeździł. Ja jeżdżę bardzo dużo. Różnica taka, że mam wolnobieg, a nie kasetę. Ale ten ptfe to też dobre zioło.. Wracałem w deszcz, wytarlem łańcuch do sucha a on nadal pracuje jakby był nasmarowany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Brombosz Napisano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Dopytałem. http://sklep.ottlik.pl/product_info.php?products_id=4182 Używany w Specu Enduro Evo Expert od 2014 do 2019 roku. Na zdjęciu jeszcze z tym łańcuchem. Typ z niesamowicie mocną nogą. Ma 180mm miękkiego skoku, twarde 32t/11-42t, a pod górę robi tym rowerem mnie i większość innych osób, spotkanych na XC. Lepsi są już tylko zawodnicy, a i to nie wszyscy. Na filmie widać momenty jak wypluwam płuca,a ten na mnie czeka ze sporym zapasem: Łańcuch czyszczony i smarowany po każdej jeździe. To nie jest licytacja, kto ile więcej zrobi kilometrów i na jakim smarowidle. Jak jest potrzeba to się smaruje nawet co 10km. Wszystko sprowadza się do tego, że jak dbasz tak masz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
drajwer112 Napisano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 No to droższa wersja od mojej ale tego mam długo ze sobą, około 3 tysiące km i nadal jeździ też smarowany i czyszczony napęd regularnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 Łańcuch czyszczę i smaruje po każdym zachlapaniu. Jeżeli przez miesiąc nie pada deszcz... to przez miesiąc nie smaruje. Najwyżej - wytrę z kurzu. Co do łańcucha YBN - niska półka pod względem ceny, ale jakość rewelacyjna. Od kilku miesięcy używam takiego (wersja szeroka, do 1-rzędowego napędu). W zasadzie się nie wyciąga. Ok. 0,5 mm przez pierwsze 500 km, a potem stoi w miejscu. No i nie koroduje nawet w warunkach zimowych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.