Skocz do zawartości

[bagażnik dachowy] "za widelec"

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

zmieniłem auto, mam do wymiany bagażnik bazowy ale przy okazji zastanawiam się czy nie pozbyć się moich Thule Freeride`rów "za ramę" na budżetowe uchwyty "za widelec". Rowery mam aluminiowe ale nie lubię łapania za ramę, bo uchwyt ściera naklejki (takie zboczenie). Zastanawiam się czy taki budżetowy uchwyt wykorzystujący widelec (odpinanie przedniego koła) jest bezpieczny dla roweru? Akurat widelce są karbonowe...

Dzięki, pozdrawiam!

• 2 tygodnie później...

Mam dwa uchwyty trzymające rower za widelec: Whispbar WB 200 a dwa tygodnie temu kupiłem Thule ProRide. Thule jeszcze nie sprawdzałem, ale z Whispbarem trochę pojeździłem i sprawdza sie bardzo dobrze. Rower trzyma się sztywno, nie buja się no i po obniżeniu siodełka całość jest niżej co czasami może uratować rower, a być może i auto. Thule kupiłem bo mój MTB z osią boost nie jest kompatybilny z Whispbarem. 

• +1 pomógł 1

Intensywnie myślę nad jakimś budżetowym. Swego czasu zaspamowałem forum wątkami o przewozie rowerów wewnątrz auta i o aucie. Wpadła mi fabia kombi II generacji z relingami. Ale naoglądałem się różnych systemów do przewozu rowerów wewnątrz, w tym system skody (formalnie nie pasuje do mojej) i zastanawiam się nad tym, ile rzeźby potrzeba, żeby wykorzystać taki budżetowy bagażnik "za widelec" do umocowania rowerów w środku?

Bagażnik byłby uniwersalny - na relingi i do środka...

@FigoiFago

Myślałem i o tym. Ale nie z płytą OSB a z profilem alu albo taką łatą murarską:

pol_pl_Lata-murarska-1-5-m-10002318_1.jpg.c3d6b96d5ba09d16cbe1a3ec16a89dad.jpg

Powinno stać w miarę stabilnie, do tego można złapać gumami albo owinąć pasem bezpieczeństwa np. za sztycę.

A jak nic z tego nie wyjdzie to bagażnik na relingi i jazda....

Edytowane przez spidelli

Jak coś to używam aguri marathon i bardzo spoko jest (trochę podrożał od momentu jak kupowałem). Plastikowych adapetrów (te akurat jakościowo szału nie robią) to montażu w zestawie jest masa, wszystko co tylko chcesz można zamontować - w przeciwieństwie do thule'a musisz oddzielnie dokupić to co ci trzeba. Jak nie wozisz roweru codziennie to się sprawdzi

• +1 pomógł 1