Skocz do zawartości

[Kask] uvex race9 vs MET Rivale II vs Lazer sphere

MrLuke

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, który z tych kasków będzie lepszy na okrągłą/szeroką głowę? Obwód 59 ale dosyć szeroki beret nad uszami. Testowałem lazer tonic M(do59) i trochę ciśnie L wchodzi lekko ale strasznie duży za to lazer blade+ nawet L ciśnie po bokach. Interesują mnie 3 różne kaski uvex race 9, met rivale II, Lazer sphere, który z tych 3 będzie lepszy na moją głowę ( nie ma sklepu w okolicy z takimi kaskami więc nie dam rady przymierzyć).

Met Rivale pasował na mój okrągły łeb, jako jeden z niewielu, a swojego czasu przymierzałem naprawdę kilkadziesiąt modeli różnych producentów, żeby znaleźć coś, co w ogóle będzie pasować. Nie wziąłem go tylko dlatego, że nie ma MIPS. 

Finalnie kupiłem Giro Agilis MIPS, który również pasował. Wcześniej miałem Bell Drifter (Formula to szosowy odpowiednik), a na samym początku przygody Met Crossover. 

Teraz poza Giro mam też (już drugi) Abus AirBr.eaker, o dziwo pasuje jak ulał! No...po drobnej modyfikacji. ;)

No właśnie lazer tonic i nawet starszy vandal pasują dobrze a za to blade+ już ciśnie, nie mierzyłem kasków met, za to giro angon do 63cm niestety był nie wygodny i strasznie długi z tyłu głowy. Zastanawiam się nad tym uvexem choć to dosyć oryginalny wygląd znacznie ładniejszy jest met rivale. Jeśli posiadacie te kaski w rozmiarze L moglibyście zmierzyć szerokość wewnętrzną w okolicy uszu.

• 4 tygodnie później...
W dniu 5.04.2022 o 15:34, MrLuke napisał:

Witam, który z tych kasków będzie lepszy na okrągłą/szeroką głowę? Obwód 59 ale dosyć szeroki beret nad uszami. Testowałem lazer tonic M(do59) i trochę ciśnie L wchodzi lekko ale strasznie duży za to lazer blade+ nawet L ciśnie po bokach. Interesują mnie 3 różne kaski uvex race 9, met rivale II, Lazer sphere, który z tych 3 będzie lepszy na moją głowę ( nie ma sklepu w okolicy z takimi kaskami więc nie dam rady przymierzyć).

I jak? Co kupiłeś? Właśnie zamówiłem Rivale bez przymierzana 😛 ma Twoją głowę mogłyby pasować abusy. Próbowałeś?

W dniu 7.05.2022 o 11:41, wojtek23 napisał:

I jak? Co kupiłeś? Właśnie zamówiłem Rivale bez przymierzana 😛 ma Twoją głowę mogłyby pasować abusy. Próbowałeś?

No właśnie jeszcze nie kupiłem czekam na jakąś okazję na ale... I jak kask już masz, jak pasuje, jaki rozmiar, jaka szerokość wewnętrzna.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...