Gość Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Wczoraj zakładałem nowy łańcuch. KMC X93. Używam od kilku lat łańcuchów tej firmy, ale do tej pory KMC X73 i spinki będące w komplecie z łańcuchami zapinały się bez problemu, natomiast wczoraj musiałem użyć narzędzi, aby spinka zaskoczyła. Czytałem ten wątek https://www.forumrowerowe.org/topic/241426-spinka-łańcucha-quick-link-11rz-nie-mogę-zapiąć/ Czy to trudne zapinanie nie spowoduje, że spinka rozepnie się podczas jazdy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team bogus Napisano 5 Kwietnia 2022 Mod Team Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Spinka powinna zapinać się ciężko, tak by sama się nie rozpięła. Jeśli jest dobrze zapięta, czyli obie blaszki siedzą w nacięciach pinów to wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Dobrze siedzi, łańcuch zgina się w tym miejscu prawidłowo, obie przerzutki działają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 No po prostu dostałeś taki "ciaśniejszy" model, ale skoro "zaskoczył" i trzyma normy to będzie git. Jak masz jakieś wątpliwości to po prostu wóź zawsze ze sobą zapasową spinkę (co w sumie powinieneś robić tak czy inaczej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 zawsze wożę, a ze starego łańcucha trzymam, bo jak doczytałem na forum spinka może przeżyć 2-3 łańcuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RabbitHood Napisano 5 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2022 Nie no panie, ona według producenta ma przeżyć 2-3 rozpięcia a nie łańcuchy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Próbowałem rozpiąc spinke aby wyszejkowac łańcuch. Droga przez mękę. Pomogła dopiero metoda z kombinerkami i skręcaniem drutu, z tym że uzyłem odcinka starej linki do przerzutek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chopmaz Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Też się kiedyś męczyłem na różne sposoby, żeby spinkę rozpiąć. Polecam kupić specjalne narzędzie, sekunda i po robocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 22 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2022 Za to zapięcie poszło łatwiej niz za 1 razem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Kup na Aliexpress szczypce do spinek £1.88 50%OFF | RISK Bicycle Chain Quick Link Mini Tool with Hook up Multi Link Plier MTB Road Bike Chain Clamp Magic Buckle Cycling Accessories https://a.aliexpress.com/_v4mwOI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 23 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2022 Zapinanie spinki nie jest żadnym problemem. Wystarczy załapać, oprzeć rower przednim kołem o ścianę i nacisnąć energicznie na pedał. Do rozpinania używam wygiętych szczypiec do segera (foto). Może dedykowane narzędzia są lepsze, ale takie mam i dają radę. Drutem można, ale jak ciasna spinka - można się trochę pomęczyć. Nie polecam używania tej samej spinki do kolejnych łańcuchów. To też ogniwo, które pracuje. Kiedyś mi pękła i wyleczyłem się z takich oszczędności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 Wszystko OK, ale jak zajdzie potrzeba rozpięcia w trasie? Małe kombinerki zawsze się przydają, są też w multitoolach. Natomiast dedykowane szczypce to kolejny bagaż Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 8 godzin temu, J67 napisał: Zapinanie spinki nie jest żadnym problemem. Wystarczy załapać, oprzeć rower przednim kołem o ścianę i nacisnąć energicznie na pedał. Do rozpinania używam wygiętych szczypiec do segera (foto). Może dedykowane narzędzia są lepsze, ale takie mam i dają radę. Drutem można, ale jak ciasna spinka - można się trochę pomęczyć. Nie polecam używania tej samej spinki do kolejnych łańcuchów. To też ogniwo, które pracuje. Kiedyś mi pękła i wyleczyłem się z takich oszczędności. Niektóre spinki są jednorazowe. Niektóre wadliwie wykonane. Mialem takie które rozpadły się w miejscu osadzebia pinu w płytce. Zakładam jednorazowe wielorazowo u siebie, w rowerach ludzi zawsze nowa chyba że łańcuch już taką wielorazową ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J67 Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 @Thomlodz Z jakiego powodu miał byś rozpinać łańcuch w trasie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 24 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2022 16 godzin temu, Thomlodz napisał: Natomiast dedykowane szczypce to kolejny bagaż Małe all in one. Mam u siebie w podręcznym, ale niestety nigdy chrztu bojowego nie przeszło (ale może to i dobrze). Musze też przyznać że wydaje się solidne https://pl.aliexpress.com/item/1005003104159278.html RISK-a którego TOBO linkował też mam, malusie to że raczej nie odczujesz dodatkowej wagi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 7 godzin temu, J67 napisał: @Thomlodz Z jakiego powodu miał byś rozpinać łańcuch w trasie? Na przykład złamanie czy pogięcie tylnej przerzutki. Wtedy ratuje nas skrócenie łańcucha aby wrócić do domu na jednym biegu. W domu ponownie podłączamy zdjety odcinek do łańcucha za pomocą drugiej spinki, bo jak wiadomo wyciśnięcie i wciśnięcie sworznia powoduje, ze w tym miejscu połączenie będzie słabsze i prawdopodobnie puści podczas jazdy @Dziubek rewelacja, myślę że warto kupić, ale może sprawdź u siebie i poinformuj, czy dało radę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 To czy będzie zależy od łańcucha. 7-9 sp shimano mogły być skuwane, wyższe modele co do rzędów przy rozkuwaniu uszkadzają pin, co wymusza zastosowanie nowego pinu albo spinki. Zakładając że dopinanie kawałka jest wymuszone to lepiej przywracać długość łańcucha pinem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 25 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2022 3 godziny temu, Thomlodz napisał: @Dziubek rewelacja, myślę że warto kupić, ale może sprawdź u siebie i poinformuj, czy dało radę Challenge accepted. W tym tygodniu zrobię Ci ten test. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 @Thomlodz Pamiętaj że jak masz problem z zapięciem spinki to lepiej kierować się w stronę wspomnianego wcześniej RISK-a. Tak czy siak, podręczny w rowerze dostosuj do siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 Jestem wzruszony Żeby wszyscy forumowicze mieli tyle chęci do pomocy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dovectra Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 W dniu 25.04.2022 o 12:05, Dziubek napisał: Challenge accepted. W tym tygodniu zrobię Ci ten test. super filmik, ale chwytając za dwa ogniwa nigdy tego nie rozepniesz, musisz samą spinkę ścisnąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziubek Napisano 26 Kwietnia 2022 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2022 @dovectra 👍 Robiłem to jedną ręką i jest to czysto pokazowo że da radę, nic więcej z tego nie miało wynikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JWO Napisano 3 Maja 2022 Udostępnij Napisano 3 Maja 2022 Ja z kolejnymi łańcuchami dostawałem różne szczypce. Pierwszymi można rozpinać i zapinać, działa bardzo dobrze. Trzymam je w domu, bo są spore. Drugie to "multitool". Służą też jako łyżki do opon. Sprawdzają się w obu zadaniach. Te wożę ze sobą. Trzeci to mini szczypce, ale działają bardzo dobrze. Nadają się w trasę bo są małe i lekkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.